Пол Анакон и Роджър Федерер

Ще се нареди ли Григор Димитров до Сампрас, Хенман и Федерер?

Българинът започна тренировки с легендарния тенис треньор Пол Анакон

Sportinglife
Sportinglife 10:45 ч., 24 Ное 2014
0
1055
Getty Images

Бившият треньор на легендите Пийт Сампрас и Роджър Федерер – Пол Анакон ще работи в следващите две седмици с българинът Григор Димитров. Новината се появи преди дни в американски сайтове и бързо обиколи тенис форумите.

Първоначалната информация, публикувана в САЩ, където Григор започна подготовката си за новия сезон, бе че Анакон заменя досегашният наставник Роджър Рашийд. В последствие от официално изявление от щаба на българина стана ясно, че става дума само за заместване, тъй като Рашид все още е във ваканция.

Реакциите на феновете бяха разнопосочни. Според някои от коментарите това е нещото, което ще помогне на Григор да постигне още повече успехи. Според други обаче ще се случи точно обратното. В някои от форумите се появиха и крайни мнения: „Този няма ли да спре да копира Федерер?!”.

Кой всъщност е Пол Анакон?

Роденият през 1963 г. наставник е бивш професионален тенисист. Най-доброто му класиране в ранглистата на АТР е 12-о място. Има три спечелени титли на сингъл, а през 1984 г. достига четвъртфинал на „Уимбълдън”.

От февруари 1995 г. до края на 2001 г. и от юли 2002 до отказването му е треньор на Пийт Сампрас. Следва работа с Тим Хенман, като резултат от която Хенман печели Мастърса в Париж и накрая с Роджър Федерер – резултатът е седмата титла на швейцареца на Уимбълдън и връщането на първо място в ранглистата.

Всъщност около името на наставника се шумеше най-много през миналата година когато Анакон се раздели с Роджър Федерер

Краят на отношенията им настъпи в период, в който швейцарецът бе изпаднал в сериозна криза, срина се в ранглистата и в дълъг период не бе печелил титла.

Версиите за това бяха много. „Трябва да се знае, че в тениса отношенията между треньор и играч са много по-близки, отколкото, в който и да било друг спорт. И затова за тях много, много не се говори. Но понякога се появяват социално-битови проблеми като споровете за пари, които водят до такава раздяла. Подробностите и за това обаче остават скрити”, написа тогава в анализ ESPN.

Федерер обаче бе категоричен, че раздялата е по взаимно съгласие, а решението е взето след дълги разговори с Анакон.

„Ние постигнахме две от трите си цели по време на сътрудничеството си”, обясни Роджър, визирайки рекордната титла на Уимбълдън и първото място в ранглистата.

Версията бе потвърдена и от наставника, който обясни, че Роджър не е обсебен от преследването на някаква цел и като се прибави към това и фактора възраст и статута му на семеен мъж, раздялата е съвсем естествена.

Анакон е бил в подобна ситуация и с другата легенда, чийто треньор е бил – Пийт Сампрас

Двамата се разделят в края на 2001 г. преди американецът да реши, че иска да спечели още нещо голямо и да се върне към работата си с наставника. „Никога не съм виждал друг като Пийт. Когато си постави някаква цел той е изцяло фокусиран върху нея и не спира докато не я постигне. Роджър е различен. Той никога не обвинява или критикува някой друг, ако нещо се обърка.

С него не сме имали някакви сериозни различия, когато не е съгласен с нещо, просто го обсъждаме и накрая той взема решението какво да направи. След края на съвместната ни работа Пийт и Тим се превърнаха в двама от най-близките ми приятели. Очаквам същото да се случи и с Роджър”, обяснява Анакон.

Дали в тази поредица има място за Григор Димитров предстои да разберем.

Може би двуседмичната работа на двамата ще доведе и до по-сериозно сътрудничество. Отговорите обаче ще станат ясни едва след започване на сезона.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията