УЕФА не намира формула за Лига Европа

Борусия (Мьонхенгладбах) е примерът, генерира най-голям интерес в турнира

Sportinglife
Sportinglife 14:40 ч., 15 Фер 2015
0
685
Getty Images

Вероятно от УЕФА всяка седмица се обаждат в офиса на Борусия (Мьонхенгладбах), за да благодарят, че този отбор участва в Лига Европа.

Това е единственият отбор в турнира, който пълни стадиона си в домакинските мачове. Борусия е примерът за съпричастност към трофея. В четирите мачове в Мьонхенгладбах на трибуните са присъствали 166 000 зрители. Вторият в тази ранглиста е Фейенорд, който има 5000 по-малко на мач. Средната посещаемост в груповата фаза е едва 15 500 души.

УЕФА се радва на перфектния дуел на 1/16-финалите в турнира другата седмица – Борусия срещу Севиля.

Двукратният носител на Купата на УЕФА срещу настоящия шампион.

Мачът противопоставя две футболни нации, два отбора, които винаги играят на живот и смърт дори в по-малкия турнир. Ясно е – нито Борусия, нито Севиля ще кажат както сър Алекс Фъргюсън преди години: „За Манчестър Юнайтед е наказание да играе в Лига Европа!“

Мнозина смятат, че основната фаза на турнира с 48 отбора, разделени в 12 групи, е прекалено раздута.

Мачове като Днипро – Карабах и Локерен – Металист не будят никакъв интерес. УЕФА продължава да търси решението, че Лига Европа да не бъде толкова дълбоко в сянката на Шампионската лига.

Английските отбори по традиция и с малки изключение изпращат своите резерви. Чакат отпадането и се съсредоточават върху Висшата лига, където телевизионните права растят със страшна сила. През 2012 година УЕФА разпраща до клубовете позивни. На пресконференциите трябваше да се казва как Лига Европа е много престижен турнир.

В случая с Борусия подобни декларации не са нужни. За клуба, отбора и феновете е важно да бъде на европейската сцена.

През 70-те и 80-те години Борусия беше неизменна част от футболния елит на Стария континент. Сега отборът се размина с Шампионската лига, но се радва на Лига Европа.

За разлика от Байер (Леверкузен) и Щутгарт, които помнят мачове с по 15-16 хиляди на трибуните. Същото се отнася и за Севиля, който не успява да пробие в Шампионската лига, но два пъти спечели Лига Европа.

„Защо УЕФА праща третия от Шампионската лига в по-малкия турнир – попита Райнер Бонхоф, вицепрезидент на Борусия. - Този клуб вече е спечелил 20 милиона евро за сезона. Това е неравностойни към отборите, които се борят в Лига Европа. Двата турнира трябва да са абсолютно независими един от друг, а разликата във финансирането да не е толкова голяма.“

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията