Реал се нуждае от лекарството „Шампионска лига”

Спадът, както в кондиционно, така и в игрово отношение сломи един тим, който изглеждаше щастлив на терена и правеше феновете щастливи

Sportinglife
Sportinglife 07:55 ч., 18 Фер 2015
0
714
Getty Images

Реал Мадрид страда. Вярно, „белия балет” е водач в Примера дивисион, но се изпари усещането отпреди няколко месеца, че това може да е най-добрият отбор в цялата история на кралския клуб.

Спадът, както в кондиционно, така и в игрово отношение сломи един тим, който изглеждаше щастлив на терена и правеше феновете щастливи.

И за да се върне това усещане едва ли има по-доказан лек от магическите спомени, които носят на Реал мачовете от Шампионска лига.

В тях „балета” ще се надява да намери решение за проблемите, които го карат да изглежда все повече като обикновен отбор. А това е възможно най-тежката диагноза за Реал.

1. Топката се подава на твърде ниска скорост

Халфовата линия на Реал се превърна от първокласна магистрала с четири ленти и движение на висока скорост в задръстен от трафик централен мадридски булевард.

В последно време напълно липсват свежестта в докосванията на халфовете, бързината и точността на пасовете. В дните на уникалната серия от 22 победи коженото кълбо се движеше като във флипер машина. Сега футболистите си я подават сякаш играят с медицинска топка.

Липсата на контузения Лука Модрич е осезаема, а Кроос се изчерпва откъм идеи как да намери в дълбочина Хамес Родригес. Момчетата на Карло Анчелоти все още доминират в по-голямата част от двубоите, но усещането е различно.

Ако преди звездите на „балета” блестяха с почти невъзможни като точност и ефикасност пасове, сега стилът им намопмя на игра, в която съединяваш точки. Предвидим е.

2. Липсва свежест и въображение

Умората и липсата на свежест не се дължат само на проблеми от кондиционно естество. Въображението също е фактор. Феновете и футболистите на „Сантяго Бернабеу” през този сезон твърде много привикнаха на спокойни 90 минути и сега, когато сценарият на терена е малко по-различен, се нуждаят от неповторимия заряд на Шампионска лига, за да събуди сетивата им.

Шалке срещу Реал Мадрид

Досегашни сблъсъци между двата съперника: 2 мача, 2 победи на Реал, г.р. 2-9

Шалке срещу испански клубове в Европа: 25 мача, 7-7-11, г.р. 27-34

Реал М срещу немски клубове в Европа: 58 мача, 27-10-21, г.р. 105-91

Реал трябва отново да излезе от рамката, а футболистите да си припомнят неразгадемите за съперника пасове, финтове и въобще всичко, което ще ги измъкне от апатичното състояние, в което се намират в момента.

3. Кристиано изчезна

Кристиано Роналдо не се чувства добре. Нито физичиски, нито психически. Португалският колос не намери мрежата в последните 3 мача, а през 2015-а се разписа само в три от осемте двубоя, в които излезе на терена.

Кристиано се нуждае от една велика нощ, за да си припомни кой спечели „Златната топка” и защо. Осминафиналите на Шампионска лига са идеалната сцена за подобен „преговор на материала”.

Роналдо едва ли ще успее да засити глада си за успехи, ако в момента погледне към списъка с най-добрите стрелци в тазгодишното издание на Турнира на богатите. Португалецът има 5 гола и е далеч зад Луис Адриано и Лионел Меси, които оглавяват класацията съответно с 9 и 8 попадения.

Роналдо знае, че в Лигата отговорността върху него е още по-голяма и цялата „бяла” общност очаква той да поведе отбора. Именно затова Кристиано трябва час по-скоро да се почувства отново като най-важния футболист на Реал.

4. Самотникът Кроос

Тони Кроос притежава ресурс, на който може да се разчита, но ако скоро не получи почивка, ще се изчерпа. Треньорът Карло Анчелоти на практика не го е заменял от дебюта му за Суперкупата на Европа в Кардиф през август, когато германецът излезе титуляр след само няколко дни тренировки.

Кроос е халфът, който най-много страда от контузията на Лука Модрич, тъй като пое неговите функции без да спира да изпълнява своите. Анчелоти му „дава почивка” на терена, като го оставя да играе в по-задна позиция макар да разполага с Асиер Иляраменди и Лукас Силва, които по принцип заемат тази роля.

Кроос със сигурност ще е щастлив от завръщането на Модрич, но в момента трябва да отпътува за дуела с Шалке като самотния командир на халфовата линия на мадридския гранд.

5. Резервната скамейка не предлага решения


Резервната скамейка на Реал не предлага решения за проблемите, които измъчват отбора на терена. Хесе Родригес продължава да търси формата си след тежката контузия в коляното и вдъхва надежди на Анчелоти, но смените определено не постигат желания от италианеца резултат.

В добавка, специалистът често закъснява с промените при положение, че проблемите с движението на топката, липсата на идеи и физическата немощ са очевидни на доста по-ранен етап в двубоите. Но такъв е методът на Анчелоти и той едва ли ще го промени.

6. Триото Роналдо-Бейл-Бензема е несменяемо въпреки всичко

Не е тайна, че Реал дължи най-силните си минути на схемата с четирима полузащитници, която се Анчелоти ползва при липсата на Бейл или Роналдо заради контузия или наказание.

При травмата на уелсеца, Иско влезе в халфовата линия и четиримата заедно с Кроос, Модрич и Хамес Родригес подариха магически минути на феновете на „кралете”. Но както италианският специалист неведнъж е заявявал, атакуващото му трио е несменяемо.

Когато Роналдо, Бейл и Бензема са във форма едва ли има треньор, който би се лишил от тях, но напоследък те изглеждат напълно бетонирани в списъка с титулярите независимо от изявите им. Това означава, че и схемата 4-3-3, с която Реал спечели заветния десети трофей от Шампионската лига, също не подлежи на промяна. Дори и в случаите, в които е очевидно, че отборът наистина се нуждае от още един чифт свежи крака в центъра на терена.

Ако триото направи спектакъл в Гелзенкирхен, никой няма дори да си помисли за дебата около титулярното място на Роналдо, Бейл Или Бензема. Той е актуален само, защото и тримата не са във върхова форма в момента. Но за Анчелоти няма съмнение – тризъбецът му е несменяем.

7. Контузиите

Един от най-тежките моменти в сезона на Реал се дължи и на епидемията от контузии. Няколко титуляри са извън терена с травми и това развали хармонията в един отбор, който сякаш знаеше ходовете и комбинациите си наизуст. Липсата на Модрич е най-осезаема, защото Анчелоти не разполага с футболист, който може да го замени напълно.

Серията от мускулни травми би трябвало да притесняват сериозно лекарския щаб, защото подобни оплаквания извадиха от игра Серхио Рамос, Пепе, Фабио Коентрао и Сами Кедира, а Хамес Родригес ще се подложи на операция.

Анчелоти беше принуден да прави промени в титулярната единайсеторка в ключови двубои като дербито с Атлетико на ст. „Висенте Калдерон” (0:4), където в центъра на защитата излязоха Начо и Рафаел Варан без да са натрупали достатъчно опит в подобни дербита или пък да са създали достатъчно добра спойка помежду си.

8. Реал е уязвим психически

Липсата на концентрация се оказа изключително ключова за Реал през последния месец, тъй като отборът допусна немалко попадения в началните минути на мачовете.

Футболистите излизаха сковани на терена и допускаха леки грешки без после да показват, че имат достатъчно аргументи, за да се надяват на обрат. Голът на Тиаго на „Висенте Калдерон” сякаш сломи съпротивата на Реал, макар да бяха изминали само 14 минути от началото на дербито.

Анчелоти трябва да покаже какъв мотиватор е, защото играчите се нуждаят от него.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията