Атака на ЦСКА и Левски за тв пари

Грандовете ще се обединят за лъвски пай от правата, защото са най-гледаеми

Sportinglife
Sportinglife 14:45 ч., 19 Фер 2015
0
748
Lap.bg

Новината, че Левски и ЦСКА ще имат среща за уточняване на позиция по тв договора и правата за излъчване на мачове, не е изненада. Единственият сюрприз е, че такива преговори и реакция от двата най-популярни клуба у нас се забави толкова.

Тодор Батков: Трябва да има справедливост при разпределението

„Може от следващото първенство Левски и ЦСКА да бойкотират телевизионното излъчване. Ако искат да ни извадят от групата. Да видим как ще го направят. Тогава могат да си направят административна сграда в североизточна България. За този шампионат всичко е договорено и ясно за телевизионните права. Но с ЦСКА имаме обща позиция и ще реагираме. Виждате какво се прави в Испания. Там Реал Мадрид и Барселона взимат голям дял от правата, защото са най-популярни. Не знам какви са пийпълметриите, но преди когато мачовете се излъчваха по ТВ7, резултатите бяха ясни, а аз им вярвах. Те показваха, че с огромно предимство най-много се гледат мачовете на Левски, а и тези на ЦСКА“.

Ще настане и скандал, за който явно вече е подготвен ръководният кадър по темата Кирил Домусчиев, както и подгласниците му в равната подялба на блага, някои от които са направо благотворителност, като Венци Стефанов и Локо (Пд), да речем.

За какво става дума?

ЦСКА и Левски формират огромна част от пазарния дял на родното първенство, като мониторинга и методите на пийпълметрия показват в пъти по-сериозен интерес към техните мачове, отколкото към тези на който и да е друг тим от „А” група.

Съответно, грандовете са на път да се обединят около каузата да се борят за отделен и много по-висок процент от наградния фонд, който идва по тв договора с „Футбол про медия”.

Тук настава хаос и проблеми. Сега нещата са решени така: 40 процента от сумата – това са 12 милиона лева за петте години на договора, се разпределят поравно между 12-те клуба в елита. Останалите 60% ще се раздават според класирането в отделните сезони.

Това значи, че ако Левски завърши шести, както е в момента, ще вземе по-малко пари от Литекс и Берое, например. Отбори, които събират такава тв аудитория за 3-4 свои мача, колкото Левски за един, и то със съперник от ранга на Монтана (имаше такива мачове за купата през есента).

Домусчиев: Лудогорец се гледа най-много

„Лудогорец се гледа най-много”, каза Кирил Домусчиев, осъзнавайки вероятно, че това е нелепо. Босът на шампионите опитва да поддържа огъня и да не позволи грандовете да пожелаят откъсване като мастодонтите в Испания.

Но Домусчиев също така е наясно, че може да има нужда от компромис – защото без ЦСКА и Левски, „А” група става практически негледаема или поне пренебрежимо неинтересна за зрителя.

Монетата има две страни, като от която и да я погледнем, тя все си блести с отразената светлина на истината.

В Англия е така – разпределението на парите е според излъчени мачове и място в класирането. Саутхемптън ще вземе повече пари за място пред Арсенал, ако завърши пред него, но със сигурност повече мачове ще са давани на далеч по-популярния тим от Лондон и нещата вероятно ще са балансирани.

Но в Испания – откъдето ще почерпи аргументация новото коалиционно партньоство между вечните съперници, е различно. Реал и Барселона прибират 55 процента от 650-те милиона евро – тв парите за 3 сезона в Ла Лига.

Съотношението между най-добре печелещият от телевизионни пари и последният в тази класация е 1:10. Реал и Барса взимат по над 100 милиона на сезон, а изпадащите тимове – по десетина.

В Англия, за сравнение, шампионът и последният прибират пари, чиято разлика е в съотношение 1:1,5 за тимът най-отгоре в класацията.

Стефанов: Славия е на трето място

„Славия е трети по гледаемост”, каза не по-малка нелепост и Венцеслав Стефанов, който е в лагера на Домусчиев по казуса. Всъщност – всички без ЦСКА и Левски са там, защото клубовете имат изгода от равноправно разпределение на парите. Особено такива като Славия, които ще са във втарата шестица, която не разпалва кой знае какъв интерес (клони към нулев) у феновете.

Това е равноправие. В Испания има двуполюсен модел. Разликата, разбира се, е че двата колоса от Мадрид и Барселона са в пъти по-популярни от всички конкуренти, взети заедно.

В Англия такъв феномен няма и поне 5-6 клуба привличат сериозна аудитория, а нито един мач не е безинтересен на зрителите.

ЦСКА и Левски искат да са Реал и Барса в родни условия.

От една страна – те имат пълно право да го желаят, защото като популярност и гледаемост, с уважението ни към останалите отбори, нещата са съпоставими с испанския модел.

Но от друга – английският е далеч по-демократичен и поставя основи на далеч по-конкурентна среда.

При всички положения престои интересно развитие по темата.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията