Надал загуби полуфинал на клей след 12 години

Рафа изригна срещу съдия при 6:1, 2:6, 5:7 от Фабио Фонини в Рио де Жанейро

Sportinglife
Sportinglife 16:05 ч., 22 Фер 2015
0
539
Getty Images

Рафаел Надал отново крампираше, изригна срещу съдия и в крайна сметка преглътна първо отпадане на ATP полуфинал на клей след 12 години и 52 поредни победи. Непредвидимият Фабио Фонини представи най-бляскавия си тенис и детронира Матадора в Рио де Жанейро с 1:6, 6:2, 7:5.

Извън Топ 3

Рафаел Надал не само не успя да защити трофея си в Рио де Жанейро, но и изпадна от челната тройка на мъжката ранглиста след днешната си загуба. Утре Анди Мъри ще се събуди като №3 в света, защото испанецът се нуждаеше поне от финал в Бразилия, за да запази позицията си и в понеделник ще отстъпи до №4.

Испанецът потегли силно, проби още в първия гейм на мача и доминацията му се изразяваше в преднина от 2:0, 4:0 и 5:0 до крайното 6:1 за 35 минути . В началото на втория сет обаче, отново се забелязаха странните за Надал физически пробеми, които той изпитва през този сезон след завръщането си от серията от контузии в гърба, китката и операцията от апендицит.

Двамата съперници шокираха феновете в Рио, както и вероятно всички любители на мъжкия тенис, като си размениха 6 пробива в следващите 8 гейма. Надал на два пъти повеждаше с брейкове за 1:0 и 2:1, но Фонини възстанови равенството при 2:2 и грабна следващите 4 гейма, за да рестартира двубоя. Три от тях италианецът взе на нула, включително и пробива за 6:2.

А при 2:5 Надал изригна грозно срещу съдията на стол Карлос Бернардес, който го предупреди на два пъти, че се бави твърде много преди изпълнението на сервис. „Ще помоля да не съдийстваш никога повече на мой мач – позволи си да нападне Бернардес испанецът. – Нямам нищо лично срещу теб, но ти си арбитърът, който ме поставя под най-голямо напрежение при сервисите ми от целия професионален тур. Не си прав!”

Отново изморен

„Отново крампирах и не мога да си обясня защо – призна след двубоя Надал. – Изключително рядко съм имал подобни проблеми в кариерата си и това не е нормално. Освен това пак се почувствах изморен още в началото на втория сет, което е много странно. Нямам друг избор освен да приема ситуацията и да се подготвя по-добре за следващия турнир. На прав път съм и се доближавам до нивото, на което искам да бъда.”

В самото начало на третия сет Рафа пропиля три брейкпойнта, а нататък сервиращите доминираха тотално до финалните мигове на двубоя. При 6-5 в негова полза, Фонини взриви трибуните с уникален бекхенд ретур пасинг шот, който успя да пласира от повече от два метра зад основната линия. Италианецът си позволи лукса да пропусне два мачпойнта и изглеждаше, че ще пропусне и трети, но с впечатляваща скорост той достигна една отскочила от мрежата топка и я пласира неспасяемо по късия диагонал.

За Фонини триумфът е двоен, защото досега той нямаше победа над тенисист от Топ 5 от 23 опита. „Знаех, че срещу Надал трябва да играя на ръба на риска, защото не мога да съм равностоен от основната линия на най-добрия играч на клей в света – коментира щастливият италианец. – Усещането в момента е неописуемо и се надявам да спечеля финала утре, но при всички случаи ще отлетя с добри спомени от Рио.”

Фонини ще трябва да се пребори с още една негативна серия, ако иска да си тръгне от Бразилия с трофея, защото съперникът му е Давид Ферер. Италианецът има 7 загуби в 7 мача срещу световния №9. Ферер се справи с Андреас Хайдер-Мауер със 7:5 6:1, за да си осигури двубой за титлата.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията