Суарес – променен характер или бомба със закъснител?

Не може да се отрече, че до момента уругваецът е страхотен

Sportinglife
Sportinglife 16:05 ч., 24 Фер 2015
1
1876
Getty Images

Със само седем гола в първите си 22 мача за Барселона - на пръв поглед изглежда, че бившият нападател на Ливърпул Луис Суарес трудно се адаптира към живота в новия си клуб.

С четири попадения от 15 мача в Ла Лига уругваецът показва най-слабата си продуктивност в Европа.

Но цифрите не разказват цялата история. Суарес се утвърди като ключова част от отбора, който спечели 11 поредни мача преди шокиращата домакинска загуба от Малага.

И не головата статистика илюстрира първите няколко месеца на Суарес в Испания, който до момента има 12 асистенции във всички състезания.

Това е новият Луис Суарес.

Головата машина от миналия сезон в Англия се трансформира в трудолюбив и безкористен отборен играч, чиято основна функция е да обслужва и подпомага Лионел Меси и Неймар, а не да търси попаденията.

Също така той играе и централна роля в интригуващия преход, който осъществява един от най-славните световни клубове в игрови план.

Краят на тики-така

Когато Суарес пристигна в Барселона през миналото лято, съвсем не беше ясно как новият треньор Луис Енрике възнамерява да го използва с оглед на позицията на Меси като "фалшивите деветка".

Дори и след като наказанието на Суарес изтече и той се появи в игра срещу Реал Мадрид, позицията му варираше от централен нападател до дясно крило.

Още от началото на годината и миникризата след 0:1 като гост на Сосиедад, Енрике реши да зареже предишната си схема и започна да играе със Суарес в средата, Меси по дясното крило и Неймар от ляво.

До загубата в събота резултатите бяха впечатляващи като Барса спечели 11 поредни мача с един невероятен Меси, който наниза 14 гола в 10 срещи.

И след години на така наречената "тики-така", през последните няколко седмици се наблюдава коренно промяна в тактиката на каталунците.

Докато в миналото Барса изчакваше момента си с безконечни подавания и владеене на топката, сега се опитва да изнесе колкото се може по-бързо и да прехвърли играта към супер триото си в предни позиции.

За да се илюстрира промяната, може да се вземе за пример триумфът на финала на Шампионската лига през 2011 г., когато Шави, Иниеста и Серхио Бускетс общо имаха 380 докосвания на топката.

А при 5:2 като гост на Атлетик Билбао по-рано този месец Шави, Бускетс, Ракитич и резервата Рафиня свалиха тази бройка с почти сто - 286.

Шави раздаде 148 паса при победата с 3:1 над Юнайтед на "Уембли" (по 1.6 на минута), докато в Билбао направи само 61 паса преди да бъде заменен от Рафиня 17 минути преди края.

Тези числа показват как стилът на игра на Барселона се е променил значително и предполагат, че тики-така вече е в историята, както и позицията на Меси като "фалшива деветка".

Каталунският клуб вече разчита на нападателното си трио и позицията на Суарес като традиционен централен нападател, който с динамична пробиви в наказателното поле създава пространства за Меси и Неймар да сеят хаос сред противника от крилата.

Лошото представяне на отбора в събота срещу Малага показа, че новата система все още има нужда от разработка, но промяната изглежда вълнуваща и много от положителните неща идват от Суарес.

Какво смятат испанските медии за Суарес?

За да изрази задоволството си от представянето на Суарес миналата сряда каталунският всекидневник "Sport" излезе със заглавие: "Идеалната деветка за Меси".

В статията се отбелязваше, че Суарес се е "приспособил към стила на игра на Лео, притеснява противниковите защитници, чете играта на съотборниците си и не се притеснявате да върши черната работа".

В същия ден "Mundo Deportivo" помести възторжено интервю с бившия нападател и голмйстор на Барселона Кини, който на пет пъти бе водещ реализатор на Примера между 1973 г. и 1982 г. и е дълбоко уважаван в Испания.

"Честно казано, мисля, че той е идеалният номер девет за Барса заради всичко, с което допринася на отбора", каза Кини.

"Трябва само да го видите в действие, за да разберте качествата, които притежава. Вижте го как се движи и как отваря пространства на съотборниците си, както и способността му да стреля от всякаква позиция."

Луис Енрике също не пести похвалите си за уругваеца.

"Дори когато не бележи, той допринася много за доброто представяне на отбора. Няма много играчи в света с неговото движение в наказателното поле и ценя това изключително много", каза специалистът.

Защо феновете обичат новия Суарес?

Преди две седмици в полуфинала срещу Виляреал на "Камп Ноу" за Купата на крала резултатът все още беше 0:0, когато Суарес се възползва от грешка на защитата, за да спечели топката в средата на терена и се втурна в наказателното поле, преди да асистира безкористно на Меси за лесния му гол.

Меси се затича към съотборника си, за да му благодаря за асистенцията, а феновете на Барса оцениха повече асистента в сравнение с голмайстора, което бе голямо признание за него.

Тези няколко секунди точно обобщават новия Суарес: той спечели топката с упорита работа, не се опита да спечели славата за себе си и подаде на Меси, с което си заслужи овациите и възторга на публиката.

Друг показател за популярността на Суарес дойде миналия уикенд, когато бе оставен извън титулярите да почива и бе посрещната с продължителни аплодисменти, когато се появи край тъчлинията през втората част срещу Леванте. Няколко минути по-късно той отново вдигна феновете със страхотен гол.

Променен характер или бомба със закъснител?

Това може да дойде като изненада за феновете на Висшата лига, но репутацията на Суарес що се касае дисциплината му по испанските терени е неопетнена.

Въпреки че играе с обичайната си енергичност и ангажираност към случващото се на терена, той има само три жълти картона в първите си 22 мача за Барселона и не е участвал в нито една грозна сцена на терена.

Влияние за това оказва и фактът, че Суарес е с доста по-различен статут, отколкото този в Англия. Във Висшата лига той беше приеман от бранителите като огромна заплаха и те го следваха по петите през целия мач, но в Барселона е Меси, който грабва лъвския пай от вниманието на противниковиите играчи. Феновете, които не прощаваха на Луис в Англия също ги няма, а тези в Ла Лига предпочитат да се заяждат с провокативния Неймар, а не с уругваеца.

С постоянните писания за кризата в Барса, санкцията на ФИФА, която забрани трансферите, предсрочните президентски избор, твърденията за укриване на данъци, слуховете за скандали между Енрике и Меси, има достатъчно наболели теми, които държат Луис далеч от светлините на прожекторите и той си върши работата качествено и спокойно.

Дали уругвайската звезда наистина е променила характера си и дали терапията със специалист е дала резултат, предстои да видим.

Но засега в Испания го приемат като талантлив футболист, а не като канибал и хулиган, който винаги е готов да се забърка в неприятности.

И въпреки че всичко е още в началото, не може да се отрече, че Луис Суарес се справя чудесно в новата си испанска авантюра.

Източник: BBC Sport

1 коментара

1 Cheif Oduduwa 09.02.2018 04:26:37
0 0

Мога да направя заклинание от ваше име относно връзка, финансово положение, бъдещи събития или каквото е важно за вас. Имам силата и аз използвам властта. Мога да променя пътя на вашата съдба. Свържете се с мен и аз ще ви заклинание. Кажи ми какво искаш и ще върша работата си. Дали някой или нещо, което искате да имате? Искате ли богатство или щастие, или приятел E.T.C. +918 147 834 968. Имейл: [email protected] Cheif Oduduwa https://cheifoduduwa.wixsite.com/spell

Твоят коментар:

Close Обратно към статията