Ще преодолее ли Сити кошмарът „Шампионска лига”

Тимът на Мануел Пелегрини отново се провали срещу Барселона

Sportinglife
Sportinglife 09:20 ч., 25 Фер 2015
0
881
Getty Images

Луис Суарес сякаш бе навсякъде. Гонеше халфовете на съперника по петите, притесняваше защитниците. Дори веднъж когато вратарят на Манчестър Сити се опита да хвърли топката към свой съотборник, нападателят на каталунците скочи пред него, сякаш в опит да блокира удара в баскетболен стил.

Уругваецът искаше да бъде навсякъде и да направи всичко за Барселона във вторник вечер.

Енергията му бе неизчерпаема, вдъхновението също. Това бе първият му мач в Англия след като напусна Ливърпул в посока каталунската столица миналото лято.

Меси и Суарес с най-високи оценки

Луис Суарес и Лионел Меси бяха играчите, които получиха най-високи оценки за представянето си в снощния двубой.

„Уругваецът показа решителност, изненада защитата на съперника с впечатляващи пробиви. Така бе и при двете попадения, които отбеляза”, коментира представянето на Суарес сайтът goal.com.

Най-високата оценка за тима на Манчестър Сити е на голмайсторът Серхио Агуеро.

Нищо обаче не напомняше за обичайното му състояние на сприхавост, нито за онзи грозен епизод по време на световното първенство. Луис излъчваше жизненост, отбеляза и два красиви гола, които донесоха и успеха на тима му с 2:1.

„Да се върна в Англия за мен означаваше много”, коментира Суарес след двубоя. С екипа на Ливърпул той отбеляза 69 гола за три години.

„Двубоят обаче все още е отворен. Има реванш, но ние сме Барселона”.

Двата отбора ще се изправят един срещу друг отново на 18 март в Барселона. Това дава на Мануел Пелегрини достатъчно време, за да може да размисли върху тактиката си. Особено върху въпроса защо каталунците бяха толкова доминиращи на моменти.

Двата гола на Луис Суарес и широката му усмивка след всеки от тях бяха само част от онова, което се случваше на „Етихад стейдиъм”.

Лионел Меси играеше така, сякаш искаше да затвърди мнението, че е световна суперзвезда.

Барселона като цяло пък се възползва по най-добрия начин от широко отворената средна линия на домакините, за да диктува темпото и събитията на терена.

Пелегрини започна двубоя с Един Джеко и Серхио Агуеро, което даде на Меси и Барселона тази свобода, от която се нуждаеха за своите атаки. Горе долу както бе преди година когато Сити бе изхвърлен от същия съперник на същата фаза от турнира.

Снощи двубоят уж обещаваше нещо повече, но отсъствието на наказания Яя Туре се усети бързо.

С малко повече натиск още върху защитниците, Меси, Неймар, Суарес, Андрес Иниеста и останалите демонстрираха страхотните си умения при играта с топка и смълчаха феновете на домакините.

„През първото полувреме не можехме да си подадем три паса помежду си”, призна Мануел Пелегрини.

Барселона обаче можеше. Демонстрира го и Меси в 16-та минута когато плъзна топката покрай капитанът на Манчестър Сити Венсан Компани и я сложи на пътя на Суарес. Той не се поколеба, преодоля Джо Харт и се озова в прегръдките на съотборниците си.

Изпълнението обаче не бе нищо в сравнение с втория гол на уругваеца около четвърт час по-късно. Отново всичко започна от Меси, мина през Жорди Алба и завърши със Суарес.

„Опитахме да упражним някакъв натиск, но това продължи само 16 минути. След като ни вкараха гол се паникьосахме. И това се виждаше ясно”, призна вратарят на Сити Джо Харт.

След второто попадение треньорът на Барселона Луис Енрике обаче не остави своите на спокойствие. Той крещеше докато играчите му се радваха. Двубоят определено не бе лесен за каталунците, защото бе непосредствено след изненадващата загуба от Малага в испанското първенство. Нова загуба би направила кризата съвсем реална.

Сега с два отбелязани гола на чужд терен предимството определено е на тяхна страна.

Натискът е върху Мануел Пелегрини и Манчестър Сити, които ще трябва да преодолоят този дефицит, за да избегнат още едно разочарование в най-престижния клубен турнир в Европа.

От идването на инвеститорите от Абу Даби през 2008 г. насам тимът има две спечелени шампионски титли на Англия, носител е на ФА къп и на Купата на лигата, но така и не може да постигне нещо сериозно в Шампионската лига.

Миналата година му попречи Барселона, сега на пътя на „гражданите” отново са каталунците. При това след като тимът едва се класира за тази фаза.

Дали нещо ще бъде различно този път?

Може би. Все пак е утешително, че Сити успя да вкара един гол на каталунците чрез Серхио Агуеро. Да не забравяме и действията на Джо Харт, който спаси дузпа на Меси в последните секунди. И то тогава когато тимът играеше с десет души след изгонването на Гаел Клиши за втори жълт картон.

Но реалността е, че за да продължи Сити трябва да победи Барселона на "Ноу Камп".

А в същото време най-голямото притеснение на техния съперник е дали Меси да продължи да бие дузпите. Всъщност Енрике каза, че това едва ли ще се промени, което показва кой всъщност командва в отбора.

„Определено това не бе добър резултат у дома. Но ще се опитаме да поправим нещата”, заяви Пелегрини.

„Нищо не е свършило докато не приключи втория двубой. Ще анализираме нещата едва след това”.

Източник: Ню Йорк Таймс

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията