Катар 2022 по Коледа? Чудесно за нас...

Страни като България биха спечелили, ако се класират

Хенри О'Дейвид
Хенри О'Дейвид 10:15 ч., 25 Фер 2015
0
537
Getty Images

Катар ще прави световно през зимата, след като експертна комисия заключи, че е абсурдно първенството да е през който и да е друг сезон заради температурните и климатични особености в страната.

Като цяло – „абсурдно” е дума, която се връзва добре с цялата ситуация около Катар 2022, но ... Решено. Там ще е.

На 19 март на конгрес на ФИФА ще се вземе окончателно решение, като най-вероятен е вариант с ноември-декември, което може да доведе до кулминация с финал на 23 декември.

Ден преди Коледа!

Първата реакция на големите сили бе именно за времето на турнира. Прекъсване за близо два месеца по средата на сезона ще значи тотално разместване в програмата на цели три футболни цикъла – от 2021-2022 г. до 2023-2024 г., тъй като шампионите преди годината на световното трябва да свършат чувствително по-рано, а тези в годината след него – да започнат по-късно.

Висшата лига изригна най-силно, както подобава на 5-милиардно първенство.

Със силата на спонсори и тв договори зад нея, Лигата иска промяна за април-май. Това бе и желанието на Германия, Италия, Испания... Само че тогава вероятно трябва да се играе във фризери заради жегите.

Има и още нещо – през април започва месецът на Рамадан, а това изключва вероятността първенството да се проведе в тези дни в страна като Катар.

Няма да стане. Световното ще е през зимата, когато температурите в Катар са около 25-29 градуса.

Лятно световно щеше да значи непосилните 38-44 градуса.

За кого е добра новината?

За нас например. За страни като България, Румъния, Сърбия, Чехия, Русия – където футболът е прекъснат от зимна пауза.

Това значи, че първенството ни приключва точно навреме, за да идат играчите на световно в добра форма. И се подновява безболезнено след почивка и подготвителни периоди. Р

азбира се, говорим за ситуация, в която сме се класирали. БФС няма да има нужда от „гимнастики” и фокуси, да сменя програми и да измества цели цикли от шампионатите. Всичко се нарежда идеално.

„Невероятно е как ФИФА не се трогва, че ще се промени до пълен хаос календарът на 50 футболни държави”, каза Грег Дайк, шеф на Английската асоциация.

„Форматът няма да се променя – световното ще е с 32 отбора и ще има 64 мача”, твърди са в позицията си от световната централа. Това значи първенство от 26 ноември до 23 декември.

Като се замисли човек, моментът в който Катар бе избран за домакин, бе повратен за футбола в твърде много отношения.

За първи път световното отиде в страна, която не е футболна и там този спорт се практикува като луксозно шоу за местните ръководители.

Стерилната атмосфера ще допринесе за един от най-странните турнири, вероятно най-странен в историята.

А времето – преди Коледа, направо ще промени представите за романтиката на световните първенства.

ФИФА и досега не може да обясни на никой нормален човек този избор. На всички е ясно, че става дума за големи пари, дадени под формата на спонсорство и помощ.

Но за футбола това е убийствен ход, който доказва: Играта отдавна не е това, което си мислим.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията