Расизъм и бой в Лига Европа

Скандалите станаха в Киев, Ротердам и Неапол

Sportinglife
Sportinglife 08:20 ч., 27 Фер 2015
0
685
Getty Images

Футболът показа най-грозното си лице в Лига Европа. На два от реваншите в 1/16-финалите той беше помрачен от батални сцени – в Ротердам, Киев и Неапол.

Преди седмица фенове на Фейенорд опустoшиха Рим.

Сега дойде ред на Епизод ІІ от мача извън терена срещу Рома. Този път 83-а италиански тифози са арестувани в Ротердам преди реванша. На трибуните имаше и расизъм.

Запалянковци на Фейенорд хвърляха огромни надуваеми банани към Жервиньо, нападателя от Кот д’Ивоар. А в 54-ата минута френският съдия Клемен Турпен спря двубоя за цели 17 минути.

Причина стана червеният картон на Те Вреде от Фейенорд, след което от трибуните полетяха безброй седалки към терена.

В последствие Жервиньо също показа рогата си и за брутален фаул срещу вратаря на домакините също бе изгонен. Очаква се загубата от Рома с 1:2 да е най-лекото наказание за Фейенорд, чака се думата на УЕФА.

Не е изключено да се стигне до изваждане на холандския гранд от евротурнирите за години напред.

„Можехме да си отворим магазин и да продаваме дълго предметите, които бяха хвърлени по терена”, каза Руди Гарсия, треньорът на Рома.

„Тези запалянковци не помагат по никакъв начин на Фейенорд. Те само ни вредят – добави Фред Рутен, наставникът на холандците. – Срамно е всичко, което се случи. Ние се върнахме в мача. Имахме шанс да го спечелим, но поведението на публиката ни бе скандално. Във Фейенорд играят много различни по националност футболисти. Безумие е такъв расизъм към съперника.”

Две седмици по-рано Челси изпадна в подобна ситуация на извинения, след като фенове не пуснаха тъмнокож в парижкото метро преди мача с ПСЖ. Тогава дори Жозе Моуриньо каза, че се срамува.

Сега в двама от феновете на Фейенорд на стадиона са били намерени ножове. Но полицията не разкрива дали са холандци или от друга националност.

За да не се стигне до повторение на баталните сцени от Рим, органите на реда в Ротердам ескортираха с коне агитката на Рома до стадион „Де Куип”.

В помощ на колегите имаше и италиански полицаи, които добре познават хулиганите от Апенините. На стадиона имаше около 2700 привържениции на Рома.

Събитията в Ротердам не бяха единственото грозно лице на вечерта.

За седем минути мачът Динамо (Киев) – Гинган беше спрян. Украински фенове атакуваха терена, започнаха да бият стюардите.

Като герой може да бъде определен вратарят на Динамо Шовковский, който с тяло се опиташе да ги спре.

А в Неапол трима запалянковци на Трабзонспор бяха ранени при различни атаки из града. По време на мача с Наполи по трибуните горяха фойерверки и бенгалски огньове.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията