Национален отбор по волейбол

Лукс или необходимост?

Готова ли е България за Евроволей 2015

Sportinglife
Sportinglife 14:05 ч., 28 Ное 2014
0
56
Lap.bg Георги Балабанов

София и Варна бяха официално утвърдени от европейската волейболна конфедерация за българските градове домакини на финалите на Евроволей 2015. Според подадените документи и според решението на управляващия орган на спорта на континента страната ни е ще съорганизатор на престижния форум заедно с Италия.

По-голямата тежест обаче се пада на България, тъй като именно тук ще се играят полуфиналите и финалите на шампионата. 

Дотук резултатът е отличен.

В прав текст

Трудностите обаче започват тепърва

Tweeeet me!

Да се пребориш за правото да организираш подобен шампионат означава, че страната има отличен авторитет във високите етажи на управлението на спорта.

Най-остро стои проблема с базите

Именно заради липса на втора зала като „Арена Армеец” в София домакинството висеше на косъм. Очакваше се вторият град-домакин да бъде Пловдив.

Заради особената ситуация у нас обаче нужните средства за довършване на залата в града така и не бяха осигурени.

Въпреки огромното желание на домакинствалия дълги години на мачовете на националния отбор град Варна, отново да приеме срещи на високо ниво от европейската федерация бяха категорични – в това си състояние зала „Конгресна” не отговаря на условията. Последва серия от скандали около евентуалния й ремонт.

Така се заговори за резервен вариант Ботевград с новопостроената зала „Арена Ботевград”.

В крайна сметка с вложена сериозна доза усилия от страна на местната власт във Варна бяха осигурени първоначалните средства за реновирането на залата, бяха изчистени и всички спънки около обществената поръчка за фирма-изпълнител. Ремонтът дори вече стартира и първоначалните впечатления на инспектиращата комисия позволиха страната ни да получи одобрение за кандидатурата си.

Все още обаче е необходимо да се осигурят още 5,3 милиона лева, за да бъде довършен докрай ремонтът на съоръжението. Новият спортен министър Красен Кралев увери, че се прави всичко възможно парите да бъдат оситурени от актуализацията на бюджена. Дали това ще стане предстои да разберем.

И ако приемем, че проблемът с базите до някъде е решен, остава въпросът с финансирането.

По думите на президента на родната федерация инж. Данчо Лазаров бюджетът на шампионата трябва да е около 3,5 милиона евро.

По-голяма част разбира се ще даде страната домакин на полуфиналите и финалите, т.е България.

Федерацията по волейбол обаче изпитва сериозни трудности след като съдбата на основния спонсор на централата – Корпоративна търговска банка - остава неясна.

Въпрос

Дали обаче в тази тежка икономическа ситуация България може да си го позволи?

Tweeeet me!

Данчо Лазаров вече обяви, че е необходима сериозна държавна подкрепа за провеждане на шампионата. По всяка вероятност това означава и финансова помощ.

Шампионатът безспорно би помогнал за по-добър имидж на страната ни, особено в онези държави, които развиват спорта, но дали това няма да е на прекалено висока цена?

И накрая стигаме до чисто спортно-техническия аспект.

Тежестта от организирането на подобен шампионат безспорно ще е върху тима.

Очакванията към него винаги са високи, независимо от последните резултати, които в бълтарския случай изобщо, ама изобщо не бяха убедителни.

А с домакинството летвата ще бъде вдигната два пъти по-високо – почти до европейската титла.

В прав текст

Амбициите на останалия на треньорския пост Пламен Константинов вероятно също няма да бъдат малки, но дали възможностите ще бъдат достатъчни?

Tweeeet me!

И как наставникът ще успее да задържи формата на играчите си толкова месеци след като тимът се събира през май, а шампионатът е чак през октомври?

Да не забравяме, че страната ни има още едно важно домакинство следващата година – това на финалите на световната лига във втора дивизия. Успех там гарантира завръщане в елита, а колкото по-рано се случи това, толкова по-добре и заради приближаващите олимпийски игри.

Всъщност близо година преди началото на първенството въпросите са повече от отговорите.

В следващите месеци ръководството на централата ни ще трябва да се помъчи да отговори на всичките. За да не се получи така че организирането на този престижен форум да се превърне като в родната поговорка „на гол тумбак, чифте пищови”.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията