Пътят към „Уембли” е открит

Четвъртфиналите за Купата н ФА са последното стъпало преди великия стадион

Sportinglife
Sportinglife 08:25 ч., 07 Март 2015
0
1403
Getty Images

Пътят към „Уембли” е фраза, която има своето специфично и символично значение в английския футбол. Означава, че си проправяш път към финала през трудностите на най-стария футболен турнир в света.

Е, вече и полуфиналите за Купата на Футболната асоциация се играят на славната арена – практика, въведена след появата на новия „Уембли” и свързана с това, че мегаскъпата арена трябва някак да изплати инвестицията в нея... Пак малките разлики в модерната игра с онази, която ухаеше на романтика.

Но пък нововъведението дава възможност не само на два, а на четири отбора да стъпят на великата арена. През уикенда са четвъртфиналите в турнира, а след тях иде фазата, когато всички отиват на „Уембли”.

Брадфорд – Рединг

Брадфорд на полуфинал? Такова нещо не се е случвало с малкия клуб от 1911 г. По пътя си дотук те елиминираха смело Челси и Съндърланд от Висшата лига, а мениджърът Фил Паркинсън твърди, че Рединг ще е най-трудният опонент, защото няма и за миг да си помисли, че ще му е лесно.

Романтиката около този мач е навсякъде. Паркинсън има над 400 мача като футболист за Рединг и съдбата отреди най-важният му двубой като мениджър да е именно срещу отбора на сърцето му.

Нападателят на домакините Били Кларк пък има интересна дилема. Той ще се жени на 31 май, ден след финала в турнира. Вече е казал на годеницата си, че ако закъснее за церемонията, ще изтрезнява от победата и партито след нея... Това, разбира се, е на шега.

Все още...

Прогноза 1

Събота, 14,45 ч по Нова спорт 

Астън Вила – Уест Бромич

Дебютът на Стилиян Петров в щаба на Вила е в голямо дерби, което се играе за втори път в рамките на една седмица. Във вторник Вила победи с 2:1 в първенството, като Кристиан Бентеке вкара от дузпа дълбоко в добавеното време. Победата измъкна тима на Тим Шърууд извън зоната на изпадащите.

Този мач ще е коренно различен, а дербито на Мидландс рядко разочарова като заряд, обикновено е изпълнено и с голове...

Прогноза Х

Събота, 19,30 ч по Диема 

Ливърпул – Блекбърн

Ливърпул е тимът в най-добра форма през 2015-а в целия английски футбол – 7 победи и 2 ремита в първенството. За мача е вероятно да е на линия капитанът Стивън Джерард, но вече е спорно дали това е чак толкова позитивна новина – с него в състава „червените” печелят по 1,4 точки средно на мач, а когато не играе – по 2,4...

Блекбърн направи силен рейд за купата, побеждавайки Суонси и Стоук от Висшата лига, но – у дома. Единственият мач навън в турнира за сезона бе с Чарлтън, спечелен с 2:1. Блекбърн е в най-добрата си форма от лятото в първенството, но е отчайващо далеч (на 13 т.) от зоната на плейофите в Чемпиъншип.

Прогноза 1

Неделя, 18 ч по Диема Спорт

Манчестър Юнайтед – Арсенал

Двата тима са вплетени в здрава битка и за място в топ 4 на Висшата лига, която се оказва една от най-интригуващите от години. Последният четвъртфинал без съмнение е най-интересен, а и навява много история. Арсенал би Юнайтед на финал през 2005-а с дузпи, преди това се помни великия гол на Гигс през 1999 г., донесъл 2:1 за Юнайтед в продълженията...

В момента формата на двата тима е сходна, като Арсенал играе силно навън. Юнайтед е силен домакин. С две думи – непредвидим мач.

Прогноза Х

Понеделник, 21,45 ч по Диема

Факти преди четвъртфиналите

Последната среща между Брадфорд и Рединг на стадион „Вали Парейд” бе преди 11 години. На 10 април 2004 г. в мач от Чемпиъншип домакините победиха с 2:1

Вила има само 2 загуби от Уест Бромич у дома от 1979 г. насам – в 18 домакинства срещу местния съперник във всички турнири.

След Втората световна война Блекбърн е побеждавал два пъти на „Анфийлд” – през 1963-а и 1993 г. Но с този стадион е свързан най-великия спомен за клуба – спечелването на титлата от 1995 г., въпреки че мачът бе загубен с 1:2.

Арсенал не е побеждавал Манчестър Юнайтед от 2011-а година (1:0 в първенството), а последният успех на стадион „Олд Трафорд” е от 2006-а (пак 1:0).

Отложен мач

Куинс Парк Рейнджърс приема Тотнъм в събота от 17 ч в отложен мач от Висшата лига. Той се наложи заради участието на гостите във финала за купата на лигата, загубен от Челси с 0:2 миналата неделя.

Дуелът е много важен и за двата тима. Куинс Парк се бори отчаяно да изплува, след като сега е 18-и с 22 точки. Следващият, и първи извън тройката потъващи – Астън Вила, е с 25.

Тотнъм е седми с 47 т., но успех на стадион „Лофтъс Роуд” в лондонското дерби ще го прати над Саутхемптън (49) и съвсем близо до Ливърпул (51).

Но „шпорите” имат една победа в ерата на Висшата лига на този терен, а последните им две гостувания там завършиха с реми и поражение.

Прогноза Х

Събота, 17 ч

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията