Деко: Ще викам за Португалия срещу Бразилия

"Примера е по-силна от Висшата лига", смята техничарят

Sportinglife
Sportinglife 18:15 ч., 11 Март 2015
0
1279
Getty Images

Не са много футболистите, които могат да се похвалят с постиженията на Андерсон Луис де Соуса - по-известен като Деко. Бившият полузащитник натрупа успехи в четири държави и попадна в избраната селекция от играчи, които са печелили Шампионската лига с различни отбори (Порто и Барселона).

След като избра да игра за националния отбор на Португалия за сметка на този на родната Бразилия, записа 75 срещи с екипа на "мореплавателите".

В момента Деко е мениджър, а времето му минава с безбройни пътувания, след които се завръща или в Барселона, или в Сао Пауло. Бившата футболна звезда отговори на въпроси на читатели на списание "4-4-2" от целия свят.

- Кой е най-добрият футболист, с когото си играл?

- Трудно е да се каже. Може би Меси... Но и Роналдиньо правеше неща, които не съм виждал друг да прави.

- Играл си и с двамата, но кой е по-добър от Роналдо и Меси?

- Трудно е да направя избора, не защото са ми приятели и двамата, а защото са доста различни. Когато се сравняват двамата Роналдовци - португалският и бразилският, или пък Меси с Марадона, е доста по-лесно. Попаденията, които вкарва Роналдо, не се вкарват от Меси и обратното. Лионел е самороден талант.

И Кристиано се е родил талантлив, но е невероятно каква усърдна работа е свършил през годините и какъв професионалист е. Вие феновете можете да избирате кой е по-добър, защото имате предпочитания, но аз не мога да кажа.

- Ако можеше да избереш един играч, с който не си бил съотборник, да играете заедно, кой би бил той?

- Зидан. Фантастичен футболист.

- Кой ти беше най-трудният опонент на терена?

- Вероятно Диего Симеоне - голям боец. Пол Скоулс също. За мен той беше един от най-добрите полузащитници в историята. Не е лесно в голям отбор и той не бележеше много голове, но организираше тима по фантастичен начин. Когато един състав разполага с добри халфове, тогава е по-лесно за нападателите.

- Какво правиш, след като се отказа от футбола?

- Беше трудно решение да спра, но все някога трябва да се вземе подобно решение. Играех в Бразилия, тъй като трябваше да се върна по лични причини, но през последния сезон имах много контузии и реших да спра.

Сега съм мениджър и посланик на Tiger Street Football, като пътувам из различни страни в Азия. И преди съм идвал на този континент, но сега е различно, защото имам време да се срещам с хората и да опозная повече места.

- Играл си в Португали, Испания, Бразилия и Англия. Защо играчите на Острова изостават толкова в техническо отношение?

- Не мисля така, защото играх с някои наистина много технични футболисти, като Джо Коул и Стивън Джерард. В Англия футболът е по-физически и не е нужно да контролираш топката и да дриблираш, както е в Испания. Играта на Острова е по-директна.

- Добрият играч се ражда или става такъв с течение на времето?

- Талантите се раждат. Но само талант не е достатъчен. Трябва да се трудиш и да се учиш.

- Кой е най-добрият треньор, под чието ръководство си играл?

- Смятам, че това е Жозе Моуриньо. Но съм имал много важни наставници в кариерата си. Фернандо Сантош беше много важен за мен, когато дойдох в Порто на 19 години. Карло Анчелоти също беше фантастичен наставник, но работихме заедно само една година. Сколари, разбира се.

Но Моуриньо беше различен. Той вкара амбиция, тъй като по това време беше трудно да очакваш португалски клуб да спечели Шампионската лига. Жозе ни накара да си повярваме и да направим това финално усилие да постигнем страхотния успех.

- Кое първенство е по-силно - Примера или Висшата лига?

- В момента испанското е по-добро. През последните 4-5 години имаше клубове във финансови затруднения, но сега отново е добре. В Примера всички отбори се опитват да играят силно - дори срещу Барса и Реал. Съревнованието в Премиършип е различна. По телевизията предпочитам Висшата лига.

- Кои са най-големите шегаджии, с които си играл?

- В Челси беше Босингва, а в Порто - Маниш.

- Кои бяха най-големите ти идоли като дете?

- Сега децата гледат Меси и Роналдо. По мое време бяха Марадона и Зико. Извън футбола нямах идоли... Но може би Майкъл Джордън. А, извинете ме, и Аертон Сена.

- Откъде идва името Деко?

- Още откакто съм бил на годинка. Чичо ми ме е кръстил така.

- Кой е любимият ти гол?

- Може би този за Порто срещу Бенфика от фаул. Губехме с 0:1, след което изравних, а после изпълних и този пряк свободен удар.

- Поддържал ли контакт с Жозе Моуриньо?

- Да, ние сме приятели и се чуваме. Той познава играта от много време. Учил се е и е гледал много мачове и отбори. Но най-позитивното при него е, че това, което се прави на тренировки, се случва и по време на мачовете.

- Кой беше най-добрият момент в кариерата ти?

- Трудно е да избера, защото имах много страхотни моменти, но най-добрите са свързани с титлите, защото те носят радост на феновете. Спечелването на Шампионската лига с Порто беше прекрасно.

В Барселона - също. Когато пристигнах, помня, че феновете отчаяно искаха успехи, защото бяха минали шест сухи години, а европейската титла датираше от 1992-а. Във Флуминензе станах два пъти шампион, след като клубът нямаше титла четвърт век и по-младите привърженици не бяха изживявали подобен триумф.

- Кой е любимият ти играч в момента?

- Със сигурност Меси. Бастиан Швайнщайгер и Тони Кроос от Бундестима - също са сред любимците ми. Обикновено си харесвам халфове. Мисля, че Лука Модрич от Реал в момента е един от най-добрите.

- Представи си - финал на световното в Москва през 2018-а. Играят Бразилия и Португалия. За кого ще си?

- Заради връзката ми с феновете на Порто и националния отбор, разбира се, че за Португалия.

Източник: Four Four Two

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията