На косъм от медала

Владимир Илиев записа най-доброто си представяне на Световно първенство

Андрей Георгиев
Андрей Георгиев 18:25 ч., 11 Март 2015
0
637
Андрей Иванов

С индивидуалния старт днес се подновява битката при мъжете от световното първенство по биатлон, което тече в Контиолахти.

Сред участниците в него ще бъдат и четирима българи – Владимир Илиев, Красимир Анев, Иван Златев и Димитър Герджиков. Силните изяви обаче се очакват от първите двама.

От началото на сезона Краси и Владо сякаш водят собствена битка – кой е по-добрият в момента.

Анев записа няколко силни изяви в стартове от Световната купа и сребърен медал на европейското първенство, Илиев не му остана длъжен. На европейското отговори с брозново отличие, а се представя силно и до тук на световното първенство.

Дафовска доволна от представянето на Илиев

Президентът на родната федерация Екатерина Дафовска остана доволна от изявите на Владимир Илиев на световното първенство по биатлон.

„Той преизпълни плана и постигна много голям успех. Имах притеснения за състоянието на тима, тъй като световното е в края на сезона, но треньорът е направил добре програмата и те са в добра форма”, анализира олимпийската шампионка от Нагано`98пред „Тема спорт”.

В първите стартове от шампионата в Контиолахти Владо се нареди на осмо място в спринта и на шесто в преследването.

Само грешката допусната в последната стрелба го лиши и от медал.

До края в програмата на мъжете са включени освен индивидуалния старт днес и масов старт, така че възможностите на Илиев за още по-сериозен пробив са налице.

Подобно на Анев, Владо може да мине по-скоро за ветеран в спорта, защото е в биатлона вече 18 години – от 1997 г.

Започва още на 10 години, най-напред в родния си клуб Аякс (Троян). След седем годишен труд там получава повиквателна за националния отбор – 2004 г.

Още три сезона обаче са му необходими, за да запише дебют на голям шампионат. Прави го на световното първенство в Антхолц-Антерселва. Завършва 86-и в спринта и 63-и в индивидуалния старт.

До този момент най-успешното му световно първенство бе в Пьонгчанг през 2009 г., където българинът завърши на 32-о място в индивидуалния старт и на 11-о с щафетата.

Ситуацията обаче се промени през този сезон.

Илиев записа отлично представяне до момента не само от световното първенство, но и от световната купа. Българинът е 23-и във временното класиране за световната купа с 355 точки. Това е и най-доброто му постижение в състезанията, подобрено с над 70 места в сравнение с предишното такова.

Самият състезател обаче остава здраво стъпил на земята.

„Трудно ми е да мисля за медал, конкуренцията е чудовищна. Над 130 участници се борят за отличията. България е малка страна, която не е с големи традиции при мъжете. Нямам големи шансове да се окича с медал от световното”, заяви убедено биатлонистът пред родни медии.

Дори без отличие обаче резултатите на Илиев заслужават признание.

И са добра основа и пример, който може да бъде използван за в бъдеще.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията