Най-слабият отбор в света тръгна към Мондиал 2018

Бутан победи след 20 поредни загуби и 10-90 голова разлика

Sportinglife
Sportinglife 14:50 ч., 16 Март 2015
0
4617
Getty Images

Те го направиха! С гол на Шеринг Дории в 81-вата минута Бутан срази Шри Ланка на негов терен с 1:0 и записа победа на старта на квалификациите за Мондиал 2018.

Това е гръмък резултат, не се заблуждавайте.

Може да ви се стори несериозно, но само чуйте историята на този тим, подкрепян вече и от сили свише.

Бутан е най-слабият отбор в света.

Официално е, а не пристрастие или лично отношение. В ранглистата на ФИФА тимът заема последното 209-о място без нито една точка коефициент.

Стадионът

С изкуствена настилка, уреди за гимнастика зад едната врата, страхотен изглед към Хималаите и ложа с дизайн на малък будистки храм, стадион „Чанглимитан” е едно странно място за футбол.

Арената е с 15 000 места и често се пълни.

Но никога не е виждала победа на своите.

Кралство Бутан обеща почивен ден във вторник, когато от 12 на обяд местно време е мачът.

Гостуващата агитка не се очаква, а атмосферата ще е нажежена – на Бутан стига и реми за влизане в основната схема на квалификациите.

Това е така, защото се взимат предвид резултатите от последните 5 години за база на ставките. За този период Бутан няма нито една победа, а и равен дори.

Всъщност отборът загуби 20 поредни мача от 8 юни 2008-а насам, като допусна голова разлика 10-90!

Ето толкова слаб е съставът, но... тръгна към световното.

Интернет прелива от коментари и упражнения в чувство за хумор, но съвсем не на шега, Бутан е единственият тим със 100-процентов актив в квалификациите. Просто друг мач още не е игран...

Какви са тези лъвове от азиатската държавица със 700-хилядно население, които успяха да хвърлят бомбата на стадиона в Коломбо, Шри Ланка?

Героят Дории играе в Угиен Академи, втори в класирането на местното първенство. Неговите трима братя – Ринчен, Кинли и Лендуп също са в тима, а Кинли е и играещ треньор. В националния играят още двама от родата – Кими и Угин Дории.

Да не мислите, че Бутан има ресурс от хиляди играчи?

Футболистите са основно студенти или младежи, които играят за удоволствие в местната аматьорска лига. Но от 12 месеца насам федерацията плаща по 107 долара месечно на селектирана група от 30 играчи, които тренират извънредно с националния наставник (също с фамилия Дории). Това явно се е отразило добре, защото донесе победа на старта на квалификациите.

Бутан загуби от всички в последните 7 години, а и в трите си победни мача изобщо в историята, е правил повдига навън.

Домакинската публика още не е видяла успех.

Статистиката на тима от създаването му е 3 победи, 6 ремита и 33 поражения. Но ето, че мечтата за Русия 2018 е жива!

Вероятно има друга причина за фурора в Коломбо. Преди мача Лама Дзонгсар Киентсе Ринпоче прие тима и му обеща: С вас е и Бог!

Пазителят на храма на Бутан и посветител в тайнството на будизма, е и писател, а върху негов сценарий се роди култовия преди няколко години филм „Купата” – за двама влюбени във футбола будистки монаси, които правеха уникални технически изпълнения и удари. Зрелище, което бе оценено и в Холивуд.

За бутанския народ Лама Ринпоче е бог.

Та той даде кураж на тима, посрещнат вчера в родината като армия победители във война. Федерацията обяви, че героите отиват директно на тренировка, на която се стекоха 1000 души. Продаваха се и фланелки на отбора, уникална истерия! Всъщност, не истерия е точната дума – просто щастие. Местните хора са добряци и широко скроени, смеят се често. Неслучайно Бутан е осма страна в света по индекс на щастието. Сега и отборът ги зарадва допълнително.

С помощта на онзи отгоре и няколко вече печени (и професионално платени) национали, мечтите са безплатни за Бутан.

На първо време стадион „Чанглимитан” в столицата Тимфу трябва да се пръска по шевовете във вторник, когато е реваншът срещу Шри Ланка. Той може да прати тима в зоновите квалификации на Азия – това не се е случвало никога.

Лама Ринпоче ще е там, в ложата му, оформена като храм на Буда. Ще стиска палци за своите, както ще го прави, макар и с усмивка, всеки фен на романтиката във футбола по света.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията