Юрген Клоп

Юрген Клоп на ръба заради пропадането на Дортмунд

Столът на треньора започва да се клати

Sportinglife
Sportinglife 11:05 ч., 02 Дек 2014
0
471
Getty Images

Юрген Клоп беше заявил, че целта на Борусия (Дортмунд) при гостуването във Франкфурт в неделя вечерта е „ситуацията да бъде драстично подобрена“.

Истината е, че клубът наистина успя да реши един от проблемите си. Бордът на жълто-черните вече няма причини да се притеснява, че безрезервната подкрепа на феновете се отразява негативно на футболистите.

Юрген Клоп

"Поел съм отговорност и няма да напусна, освен ако клубът не открие по-добро решение, което за момента не се е случило."

Когато гостите, зашеметени след загубата от Айнтрахт, тръгнаха към феновете си на „Комерцбанк Арена“, те откриха, че позитивната нагласа на запалянковците се е изпарила.

За първи път в ерата Клоп (от 2008 г. насам) жълто-черните бяха освиркани и трябваше да изтърпят куп обидни викове по свой адрес от собствените си привърженици.

„Истината е, че в момента се борим за оцеляване в елита“, призна спортният директор Михаел Цорк след 0:2 във Франкфурт. Преди двубоя неделният „Билд ам Зонтаг“ бе публикувал снимка на Матс Хумелс с кал по лицето, придружена от заглавието: „Колко гадно се чувствате в битката срещу изпадане?“

Зоната на изпадащите в Бундеслигата е мрачно, усойно място. В Борусия вече усетиха, че законите на жанра, наречен „борба за оцеляване“, за огромно тяхно съжаление, са напълно валидни и за тях.

Настроението в лагера на дортмундци отговаря напълно на мястото им в таблицата – 18-о и последно.

В момента на жълто-черните им е много по-лесно да търсят виновници за случващото се, отколкото да печелят точки.

Пропадането на Борусия е толкова невероятно, че повечето неутрални запалянковци очакват съвсем скоро тимът да започне да стопява с бързо темпо разликата от 10 точки, която го дели от четвъртото място.

В социалните мрежи вече се появиха определения като най-добрият опашкар в историята на Бундеслигата.

Звучи забавно и при това напълно отговаря на истината.

Въпреки чутовните мъки, с които бележи голове (само 14 в първите 13 кръга) и навика да получава крайно нелепи попадения, Борусия все още не прилича на отбор, който заслужава да обитава дъното на класирането. Но за разлика отпреди няколко седмици, напоследък лошите резултати не могат да бъдат обяснени само с чудовищна липса на късмет и въпиеща несправедливост от страна на футболните богове.

Жълто-черните са в застой, те изпитват крещящ недостиг от отборна енергия, гениални индивидуални прояви и от онова усърдие, което осигуряваше нужната синергия и превръщаше Дортмунд в нещо много по-голямо от простия сбор на индивидуалните качества на играчите.

Клоп призна, че напоследък отборът му твърде лесно сваля гарда още след първия негативен епизод на терена.

В неделя Борусия се оказа догонващ в резултата още в 5-ата мин., след като Алекс Майер се измъкна от един нескопосан опит за изкуствена засада. До края гостите напразно се опитваха да се върнат в мача, като пропуснаха няколко добри положения.

Положението на Дортмунд се утежнява от факта, че тази година в немския елит няма пълни аутсайдери, за които може още отсега да се каже, че са обречени да изпаднат.

По-малките отбори и новаците се справят доста добре, а боледуващите някогашни гиганти Хамбургер, Вердер и Щутгарт напоследък смениха треньорите и като че ли напипаха верния ритъм.

Матс Хумелс

"Твърде често не успяваме да наложим никакво игрово предимство и в същото време не успяваме да печелим мачовете, в които съотношението на силите е 50-50. Това води до загуба на увереност, до усещане за несигурност и в крайна сметка до изнервяне."

На „Сигнал Идуна Парк“ подобна рокада засега остава абсолютно немислима (освен, може би, ако до зимната пауза не се случи поредица от отрицателни събития с апокалиптични измерения). Засега бордът твърдо застава зад Клоп, както и подопечните му.

„Отборът разбира, че именно ние, играчите, сме отговорни за този кошмар“, заяви Хумелс. „Трябва да се измъкнем заради нашия треньор.“

Борусия няма да изпадне.

В същото време разочарованията и притесненията напоследък събудиха нови опасения в клуба. За първи път от 6 години насам вероятността Клоп да напусне дортмундци преди изтичането на договора си през 2018 г. не изглежда чак толкова нереална. Шефовете не изключват възможността треньорът да стигне до извода, че не е в състояние да постигне нищо повече с един състав, непрекъснато осакатяван от контузии, в един отбор, който на всичкото отгоре всяка година губи по някой-друг от ключовите си изпълнители.

Изтискващият играчите стил на Клоп с непрекъсната колективна преса също може да е част от проблема.

Източници, близки до специалиста, все още настояват, че твърденията за евентуално преместване във Висшата лига на Англия могат да се превърнат в действителност едва след изтичането на контракта му в Дортмунд. Самият Клоп с нищо не е загатнал, че му се иска да смени обстановката колкото се може по-бързо. От клуба също предпочитат той да остане.

Goal.com

"Венгер остана твърде дълго в Арсенал; Клоп рискува да се озове в същата ситуация в Дортмунд. Треньорът кара седми сезон начело на Борусия, но подобно на французина на „Емиратс“, най-добрите му дни може би са останали в миналото".

Лошите серии във футбола обаче имат потенциала да превръщат немислимото в горчива реалност в рамките на няколко трескави месеца.

В началото на сезона никой не би си помислил, че е възможно скоро Клоп да бъде запитан дали е готов да подаде оставка.

Във Франкфурт той отговори отрицателно на този въпрос, но изглеждаше твърде съкрушен от загубата, за да намери сили да се скара на журналиста, че изобщо е  повдигнал темата.

Без Марко Ройс, единствената истинска суперзвезда в Борусия, способна всеки момент да се издигне над сивотата напоследък, дортмундци изглеждат затънали до коленете в блатото.

Жълто-черните вече не са в състояние да поддържат онзи шеметен ритъм, без който играта им става абсолютно посредствена. В момента самочувствието на играчите е по-зле дори от оскъдния точков актив на Борусия.

Факт

Осем загуби записа Борусия в първите 13 кръга от настоящото първенство. За сравнение през миналия сезон жълто-черните завършиха с едва 7 поражения.

Яростният футбол на Клоп винаги е бил твърде изморителен за отбора му. В миналото обаче Дортмунд успяваше да се възползва от набраната инерция и черпеше нови сили от всяка постигната победа. Способен ли е обаче специалистът, който винаги се е ръководил от принципа „всичко или нищо“, да оцелее в условията на стагнация и дори регрес?

Именно това е смущаващият въпрос, който внезапно изникна пред ръководството на Борусия.

Кошмарната серия в Бундеслигата

5 т. в последните 10 мача (1 победа, 2 равенства, 7 загуби) за Борусия (Д)

20.09 Майнц (г)             0:2
24.09 Щутгарт (д)         2:2
27.09 Шалке (г)             1:2
04.10 Хамбургер (д)     0:1
18.10 Кьолн (г)             1:2
25.10 Хановер (д)         0:1
01.11 Байерн (г)            1:2
09.11 Борусия М (д)     1:0
22.11 Падерборн (г)     2:2
30.11 Айнтрахт (г)        0:2

Източник: „Гардиън“

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията