Гейм, сет, мач

Участието на тенисистки от топ 20 обаче бе обещание за оспорвани битки

Стоян Георгиев
Стоян Георгиев 09:45 ч., 05 Ное 2014
0
572

Турнирът на шампионките в София официално сложи край на сезона за представителките на женската тенис асоциация. Именно близостта до ваканцията бе основното притеснение на фенове и специалисти за качеството на тениса, който ще бъде показан в зала „Арена Армеец”.

Участието на тенисистки от топ 20 обаче бе обещание за оспорвани битки

За родната столица това бе третото домакинство на престижната надпревара, а заради отличната организация страната ни получи уверението, че това няма да е последното състезание от толкова висок ранг, което ще бъде организирано у нас.

От следващия сезон обаче домакин на точно тази надпревара ще бъде Китай

Преди старта на проявата големият фаворит на фенове и специалисти за успех бе рускинята Екатерина Макарова. Бъдещата шампионка Андреа Петкович бе дори извън топ 3.

В хода на турнира стана ясно, че напълно на нивото на организаторите бе и тенисът, който участничките демонстрираха на корта в зала „Арена Армеец”.

Битката в едната група бе толкова оспорвана, че три от състезателките в нея завършиха с по две победи и едно поражение. Равно бе и съотношението на спечелени и загубени сетове и се наложи да се взема предвид това на спечелени и загубени геймове.

Драма обаче нямаше в полуфиналите – и бъдещия победител Андреа Петкович, и Флавия Пенета се наложиха убедително над своите съпернички.

Финалът обаче предложи истински спектакъл с победител Андреа Петкович. За нея това бе трета титла през сезона и страхотен стимул преди предстоящия финал във Фед Къп.

„Бях изключително приятно изненадана от организацията на състезанието. Българската федерация по тенис свърши прекрасна работа. Не очаквах, че ще имам собствен шофьор, своя съблекалня. Храната беше великолепна, а хората толкова приятни и приветливи. Това за мен е от голямо значение – хората да бъдат мили и дружелюбни. Винаги се чувствам отлично на такива места с такива хора. А щом печеля тук явно има нещо специално във въздуха и водата”, коментира самата Петкович след награждаването.

Дали участието в София ще бъде летящ старт за Андрея за следващия сезон?

Отговорът ще стане ясен най-рано през януари. Любопитен факт обаче е че ден след като спечели трофея тя попадна в тройката, номинирана от Женската тенис асоцияция за тенисистка №1 на октомври. Останалите две са Симона Халеп, която през миналата година направи истински фурор в София и Серена Уилямс. Коя ще грабне приза ще решат феновете.

Самата Серена признава, че също е доволна от сезона си

„Никога не съм мислила, че ще продължа да играя толкова дълго. И разбира се няма как да съм очаквала на тази възраст да бъда №1. Мислех, че имам някакви шансове единствено на двойки. Всъщност аз продължавам да искам да съм най-добрата, затова се раздавам максимално. Раздавам се изцяло на тренировки и така бе дори когато имах проблем с контузии”, коментира Серена.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията