Дилемата в ЦСКА – клуб или отбор?

Какво значение има на кое място ще е тимът, ако се стигне до фалит?

Хенри О'Дейвид
Хенри О'Дейвид 11:20 ч., 18 Март 2015
0
465
Getty Images

Разговорите, преговорите и изказванията на тема „иди ми, дойди ми”, чувани в последните дни от треньора и благодетелите на ЦСКА само потвърждават тезата, че в този клуб нищо не е наред.

Самото наличие на такъв разнобой в мнения и видимо нежелание за съвместна работа на факторите, е показателно.

В прав текст

ЦСКА има важна дилема – дали да гради изряден клуб, опитвайки да отхвърли близо 20 години разграждане, или да има някакъв отбор, който да се бори за отличия.

ЦСКА има важна дилема – дали да гради изряден клуб, опитвайки да отхвърли близо 20 години разграждане, или да има някакъв отбор, който да се бори за отличия.

Които, между другото, са по-скоро илюзорни на този етап срещу съперник с ресурса на Лудогорец.

Няма съмнение, че ЦСКА е в тежко финансово състояние, както се разбира от неплащането, постоянните нови претенции и излизащи сметки за задължения. Няма пари.

Няколкото бизнесмени, които помагаха година и половина, са готови да се оттеглят, но и не само това – говорят за излишно прахосване на пари, нещо като пир по време на чума.

14 милиона лева са разходите за 2014-а.

За периода юни 2014-февруари 2015 г. в ЦСКА са привлечени 17 нови легионери, всичките до един свободни агенти. Но това не значи, че за тях не се плаща.

Трансферът на такива играчи е свързан с даване на агентски суми, пари на ръка за играчите и други разходи, които компенсират в малка степен това, че не се плаща трансферна сума на клуба му.

Примерите за това са ясни – договорите, подписвани с играчи от времето на „Титан”. И тогава идваха свободни агенти, но с „мениджърски” и други такси, които са си разход – от 10 до 50 хиляди евро.

Ботев победи "безопасната игла" ЦСКА

"Канарчетата" се класираха за горната шестица

Така всеки от тези 17 чужденци струва на клуба пари. Малки суми, но... редовно. Заплатите им не са колосални, при таван от 15 хиляди лева. Но като имаш 10 с максималните възнаграждения и още 15 с по 7-10 хиляди лева... Бюджетът ти за заплати на месец отива на 250-300 хиляди лева.

Плюс треньорски щаб и разходи около първия тим за лагери, нещата стават близо 5 милиона лева на година. А първият тим е само една част от перото разходи в бюджета на един клуб.

Това не са разходи на клуб пред фалит, какъвто от 2 години е ЦСКА. Защото почти няма откъде да ги компенсират приходи, свежи пари. Евротурнирите не носят нищо заради ранните отпадания.

Трансферите този път станаха – Ивайло Чочев и Сержиу Буш донесоха към 5,5 милиона лева, има и траншове по тв договора.

Но не е достатъчно.

И Манджуков, и Чакмаков го знаят. Те са бизнесмени.

В прав текст

Стойчо Младенов и Томов обаче искат невъзможното – и отборът да е готов за битка за титлата, и бюджетът да е здраво вързан.

Стойчо Младенов и Томов обаче искат невъзможното – и отборът да е готов за битка за титлата, и бюджетът да е здраво вързан.

С този подход не може да стане без външни пари, а те идват от недоволните – Манджуков, Чакмаков и други.

И става – орел, рак, щука.

Да не говорим, че сега и отборът буксува и разходите, поне в очите на бизнесмените около Томов, изглеждат още повече неоправдани.

Стойчо говори за гратисен период от 3 до 5 години. Но истината е някъде по средата. С тези темпове, за 3 до 5 години ЦСКА ще фалира, ако не играе поне групи на Лига Европа, и ако не продава поне по един „Буш” или „Чочев” всяко лято.

А кой ще гарантира, че такъв ще има?

И как ще бъде заменен, за да е конкурентен отборът, защото се видя, че излизането на Буш промени много неща...

В прав текст

Клуб без план и стратегия.

Изобщо – клуб без план и стратегия.

Треньорът иска лагери, играчи, силен отбор. Но без да му се поставят високи цели веднага.

Босовете искат титла, по-малки харчове, по-скромен като разходи отбор, но... успехи.

Изобщо – затворен кръг.

Приоритет сега е ЦСКА да не фалира, а не на кое място ще завърши. И за 20 месеца,  в които ръководят клуба, Томов и Младенов трябваше да го разберат.

Да, нормално е треньорът да иска ЦСКА да е на върха, защото няма нормален наставник, който да не иска да печели мачове и трофеи.

Но реализмът изисква друг подход.

С далеч по-малък бюджет за заплати на играчи Литекс, Локо (Сф), Берое и Ботев са в класирането недалеч от ЦСКА. Да не говорим, че може и да завършат пред него, както е тръгнало.

И тогава въпросите ще станат още повече. Ако, разбира се, не ги изпревари новината за банкрут на клуба, тъй като не е ясно откъде ще дойдат свежи пари за избягването му.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията