Американско-норвежки триумф в спускането

Линдзи Вон и Киетил Янсруд са носителите на световните купи

Sportinglife
Sportinglife 20:30 ч., 18 Март 2015
0
1159

Норвежецът Киетил Янсруд и американката Линдзи Вон са тазгодишните крал и кралица на скоростта в алпийските ски. След последния старт за сезона в спускането двамата триумфираха като носители на световните купи в дисциплината.

Янсруд стигна до успеха след като спечели първото място в първото състезание от финалите на световната купа в Мерибел. За норвежеца това е втори триумф този сезон. Преди седмица той спечели и световната купа в Супер G.

Мазе намали изоставането си

Със силно представяне в първия старт в Мерибел Тина Мазе намали изоставането си в генералното класиране за световната купа.

Словенката зае четвърто място в спускането и се възползва максимално от осмото място на лидерката Анна Фенингер. Така разликата между двете вече е само 12 точки.

Решаващ за битката ще е днешния старт в Супер G. Фенингер е носител на трофея от миналата година, Мазе триумфира през 2013 г.

Феноменалното му представяне през сезона има шанс да завърши и с победа в генералното класиране, решаващ за битката ще е днешния старт в супер G във френския зимен център. Основен конкурент на Янсруд за първото място е австриецът Марсел Хиршер. Разликата между двамата е 64 точки.

„Невероятно е. Състезанието в Мерибел бе първото през сезона, в което усещах сериозно напрежение, но е страхотно, че не се подадох. Да спечелиш едновременно и старта, и световната купа е супер. Наслаждавам се на момента”, коментира норвежецът след успеха си.

През този сезон той записа девет победи и общо 12 подиума в скоростната дисциплина и заслужено стигна до успеха. Състезанието в Мерибел се оказа специално и за останалия втори Дидие Дефаго. Швейцарецът, който се оттегля след края на сезона дълго време бе лидер, преди да се спусне Янсруд.

„Когато пристигнах тук единствената ми цел бе да се пързалям добре. Да стигна до подиум обаче е фантастично. Щастлив съм, наслаждавам се на случващото се и на емоциите, още повече че тук са голяма част от семейството и приятелите ми”, коментира Дефаго.

Емоционален бе триумфът и на Линдзи Вон при жените. Американката стигна до малкия кристален глобус след успех в старта в Мерибел. Основната й конкурентка Анна Фенингер завърши едва на 8-о място.

За Линдзи това е седма световна купа в спускането и общо 18-а в кариерата –абсолютен рекорд при жените в надпреварата.

„Невероятно е, особено като си припомня, че този успех идва след дълго отсъствие и две операции на коляното. Горда съм и съм щастлива и искам да благодаря на хората, които ме подкрепяха и ми помогнаха да се върна”, коментира американката след успеха си.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията