Генуа – новият футболен метропол на Апенините

Aко младата кръв не се умори и издържи на напрежението, градът може да очаква своя ренесанс

Sportinglife
Sportinglife 14:45 ч., 02 Дек 2014
0
365
Getty Images

През 1992 година Сампдория игра финал на последното изкание на КЕШ преди официалното преименуване в Шампионска лига. За България той е специален – Христо Стоичков спечели с Барселона с 1:0 на „Уембли” и се качи с купата на параваан на кралица Елизабет ІІ.

По-късно през годините Генуа няма много други поводи за футболна радост. Напротив – двата отбора Сампдория и Дженоа са далеч от призовите места. А и не само – често са дори в долните дивизии.

През тази есен генуезци не са щастливи хора. Пристанището често е жертва на бури и наводнения. Проблемите на хората са безкрай.

Но погледнат ли класирането в Серия А, генуезци могат да са горди.

И двата отбора са в горната част, по-силни са дори от миланските грандове Милан и Интер. 23 точки спечели Дженоа, 21 са за Сампдория. Общо Интер и Милан имат 38. И още едно сравнение – генуезките клубове взети заедно са по-евтини от всеки от контурентите край Ла Скала.

Съставът на Сампдория струва 28 милиона евро, а на Дженоа – 27,4.

В Интер сумата достига 70 милиона, а в Милан – дори 94. В своеобразно класиране по ефикасност всяка спечелена точка на Дженоа струва 1,2 милиона, на Самп – 1,3, а на шампиона Ювентус – 3,47 милиона евро.

Радост от всички тези цифри цари в дворовете на двамата президенти, които често са се борили срещу фалита и прокуратурата.

Шефът на Сампдория Масимо Фереро беше осъден на 1 година и 8 месеца заради злоупотреби с авиокомпанията за чартърни полети „Ливингстън Енерджи Флайт”. Предприемачът с фабрика за детски играчки Енрико Прециози (Дженоа) пък трябваше да излежи 1 година и 11 месеца заради фалита на бившия участник в италианския футболен елит Комо. Дори му беше повдигнато и второ обвинение за укриване на данъци.

В прав текст

Сегашният просперитет на двата отбора от Генуа се дължи най-вече на треньорите.

Джанпиеро Гасперини доказа, че не се провали от некадърност в Интер.

Сега в Дженоа неговата перла е Алесандро Матри. Вкара шест гола в последните девет мача. Гасперини обича да играе офанзивно и е единственият треньор, който успя да победи шампиона Ювентус този сезон. Специалистът е работил преди като треньор на деца в торинския гранд и сега също залага на младата вълна.

Националният селекционер на Италия Антонио Конте, трикратен шампион с Юве в последните три сезона, каза: „Двата отбора от Генуа са пример за развитието на таланти!”

В Сампдория работи едно голямо име от Сърбия – Синиша Михайлович.

Ювелирният майстор на пряк свободните удари от близкото минало също обича младоците. Благодарение на него албанецът с германски паспорт Шкодран Мустафи хвана окото на Йоаким Льов и вече се кичи с прозвището световен шампион. Сега немският национал е продаден, но Михайлович намери два нови диаманта – нападателя Маноло Габиадини и плеймейкъра Роберто Сориано.

Генуа с право се гордее със своя футбол. И ако младата кръв не се умори и издържи на напрежението, градът може да очаква своя ренесанс.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията