Пълен крах за Висшата лига

Финансовите гиганти от Острова са джуджета в Шампионската лига

Sportinglife
Sportinglife 08:55 ч., 19 Март 2015
0
972
Getty Images

Опаковката може да е лъскава, но съдържанието е твърде разочароващо.

Английският елит, в който клубовете явно не знаят какво да правят с парите си, остана без представител в Шампионската лига, след като Барселона отстрани Манчестър Сити в сряда.

В крайна сметка в този сблъсък нещата се развиха напълно предсказуемо.

Никой не може да оспори твърдението, че Висшата лига се представя изключително разочароващо на европейската сцена от дълго време насам. Като се има предвид, че Англия е №1 извън терена по отношение на маркетинга, провалите на игрището са непростими.

В прав текст

Премиършип може да е най-скъпоструващото и луксозно вътрешно първенство в света. но представянето на английските отбори в Шампионската лига този сезон бе смехотворно.

Най-хубавото нещо във футбола е, че дори да прилагаш революционни бизнес модели и да сключваш рекордни договори с телевизиите, всичко отива нахалост, ако не постигнеш нужните резултати на терена.

Премиършип може да е най-скъпоструващото и луксозно вътрешно първенство в света. но представянето на английските отбори в Шампионската лига този сезон бе смехотворно.

При това случилото се едва ли е голяма изненада. В последните десет години 20 английски клубове са се класирали за четвъртфиналите на Лигата.

Но само два от тях стигнаха до краен успех в турнира, като в единия случай на финала Манчестър Юнайтед победи друг тим от Острова – Челси.

В случаите, когато представителите на Премиършип имат голям европейски мач срещу по-непознат съперник, те обикновено се сгромолясват с гръм и трясък.

От известно време насам манталитетът на победител явно убягва на английските тимове.

Арсенал е типично олицетворение на тази кошмарна за Висшата лига тенденция на европейската сцена. Четири години поред „Топчиите“ отпадат от Шампионската лига на осминафиналите, като всеки път утешението е, че отборът се е представил достойно на реванша.

Казано с други думи, когато мачът е на живот и смърт, „артилеристите“ играят ужасяващо.

Те показват истинското си лице едва когато всичко вече е безвъзвратно загубено.

Арсенал обаче почти сигурно отново ще завърши в челната четворка на английския шампионат и това ще е пореден триумф на посредствеността.

Догодина лондончани вероятно отново ще излязат от групата си в Шампионската лига, само за да рухнат, когато напролет залозите скочат.

Това е типично за Арсенал. Всъщност, това е типично за всички английски отбори.

По традиция те се съсредоточават върху микроскопичните плюсове в представянето си, вместо да предприемат задълбочен анализ на причините за неуспехите си.

Челси бе споменаван като фаворит и най-голяма надежда на английския футбол в Европа, преди да отпадне безславно срещу останалия с човек по-малко ПСЖ в един двубой, в който лондончани показаха невероятна наивност.

Манчестър Сити се представи в типично свой стил и развя бялото знаме веднага щом насреща излезе истински европейски гигант.

Що се касае до усилията на Ливърпул в Шампионската лига и Лига Европа, по-добре да ги оставим без коментар.

В два поредни сезона – 2007/08 и 2008/09 – и четирите отбора от английския елит се класираха за четвъртфиналите в най-престижния клубен турнир.

И в двата случая се появиха твърдения, че от УЕФА нарочно са сблъскали два отбора от Острова един срещу друг, за да противодействат на английското превъзходство в Европа. Навремето тази теория беше нелепа, а в момента изглежда като безвъзвратно загубена мечта.

Този път няма да има тим от Премиършип в жребия за четвъртфиналите, като вероятността същото да се случи и в Лига Европа, е голяма.

Дори италианският и португалският шампионат, към които мнозина се отнасят с презрение, успяха да класират свои представители за тази фаза на континенталната сцена, въпреки че условията в тези страни (особено в Италия) са крайно неблагоприятни за успехи на футболния терен.

На този фон крахът на Висшата лига е не само необясним, но и непростим, като се имат предвид огромната ѝ финансова мощ.

В прав текст

Английският футбол все повече се съсредоточава върху „продукта“, който предлага на потребителите си, вместо върху спортния аспект на играта.

От друга страна, бизнесмените в английския елит едва ли ще се стреснат, докато джобовете им се пълнят с телевизионни пари.

За тях Шампионската лига е второстепенно състезание. Те се опитват да ни убедят, че всички искат да гледат Премиършип и колкото повече хора възприемат тяхната гледна точка, толкова по-безропотно ще се приемат провалите в Европа.

Когато новият договор на стойност 6,9 млрд. евро влезе в сила през 2016 г., това ще е още една причина слабото представяне в Шампионската лига да бъде омаловажавано в името на укрепването на имиджа на най-богатото местно първенство на планетата.

Английският футбол все повече се съсредоточава върху „продукта“, който предлага на потребителите си, вместо върху спортния аспект на играта.

И това е добре за клубовете от Острова, за които Европа така или иначе се оказва твърде костелив орех.

Източник: Goal.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията