Пеле: Меси е по-добър от Роналдо

В последните 10 години аржентинецът няма равен на себе си, твърди Краля

Sportinglife
Sportinglife 08:45 ч., 21 Март 2015
0
212
Getty Images

Кралят се върна! Три месеца след възпаление на бъбреците и дълги нощи в интензивното, бразилският футболен бог Пеле се появи в Лондон в ресторант на „Събуей”. Ухилен до уши, легендарният нападател говори пред английските медии за всички нашумели теми. И най-вече изглеждаше щастлив, че е здрав. Вярно – малко поотслабнал.

„Няма съмнение, че двамата най-добри футболисти днес са Лионел Меси и Кристиано Роналдо – рече Краля два дни преди Ел Класико. – Кой е най-добрият? През последните 10 години не е имало по-добър от Меси. Той играе на едно ниво през всички тези сезони. Никога не е слаб. Странното е, че е изключително тихо и скромно момче. Роналдо е нападателят, който търси гола. Меси също вкарва, но и много асистира.”

Попитан дали възхвалата на аржентинец не е предателство срещу Бразилия, Пеле веднага се измъкна от ситуацията:

„Аз бях по-добър във въздуха и играех еднакво с двата крака!”

Пеле успя да изчетка и английското гостоприемство. Един от въпросите бе за отпадането на всички британски отбори от евротурнирите.

„Като бразилец ме боли да го призная, но Висшата лига е най-силното първенство – продължи Пеле. – Няма значение, че е имало провал в Европа. Не забрявайте, че загубите са част от футбола. Нямам съмнение, че по-силен турнир няма.

Не правите нищо погрешно. Просто понякога така се получава. Ето виждате Бразилия. Пет пъти сме ставали световни шампиони, два пъти сме били домакини, но не сме успявали. Бях на девет години, когато за първи път гледах мондиал. Играхме финал на „Маракана” срещу Уругвай, бях с баща ми. Загубихме. Баща ми се разплака, попитах го какво става и той каза: „Ужасно е, паднахме!”

След това спечелихме други пет, аз имах късмета да бъда част от отбора при три от тях. Същото е и при Англия. Имате много силни отбори и футболисти. Единственият проблем при английските играчи е, че нямат опит от международния футбол. Никой не отива да играе в Южна Америка или Япония. Мисля, че би било полезно и за първенствата, и за футболистите да отиват далече понякога. Много би било трудно на англичанин да се аклиматизира към първенство в Южна Америка.”

Според Пеле много добър избор прави Стивън Джерард с трансфера си в Лос Анджелис Галакси.

„Много го харесвам – възкликна Краля. – Ако имах мой отбор, щях да го поканя. Него и Кака. Футболът в Щатите ще му помогне да си почине. По мое време заедно там отидохме с Франц Бекенбауер и Герд Мюлер. В Европа мислите, че в Щатите не се играе силен футбол, но не е вярно. Аз бих поставил Франц и Джерард в идеалния ми отбор за всички времена. Винаги съм обичал интелигентните футболисти.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията