Магията на Франческо Тоти е пленила Рим още от 1993 г., когато той дебютира за любимата си Рома

Цял отбор старчета, които не се дават

Джерард, Тоти, Пирло и Роналдиньо продължават да творят

Динко Гоцев
Динко Гоцев 13:20 ч., 03 Дек 2014
0
797
Getty Images

Във футбола няма стари и млади, има можещи и неможещи. Лафът не е на Данчо Лечков, който обаче много обича да го използва.

И е прав, човекът. Само погледнете как няколко старци-разбойници изобщо не се дават на младите, и то в някои от най-изтощителните физически лиги в света...

В Италия има няколко динозавъра, които не се спират.

Нещо повече – гонят титли и купи, лидери са в отборите им, и рядко пропускат мачове.

Ювентус е машина за победи, а силата черпи именно от мъдрите Джанлуиджи Буфон и Андреа Пирло.

Вратарят Буфон през януари ще направи 37 години, но не смята да спира с подвизите си.  През сезона е бил титуляр в 12 от 13 кръга в първенството, като пропусна и един с наказание. Джиджи е и основен играч в италианския тим, като е капитан и на двете места. Статутът му е толкова непоклатим, че дори когато наскоро сбърка фатално за гола на Хърватия в световна квалификация (1:1), нито един вестник не си позволи критика. Буфон просто е направил твърде много, за да бъде атакуван за една грешка.

Пирло вече е на 35 и през този сезон получи почивка в два двубоя, а и имаше травма. Но титулярните му участия са абсолютно доминирани от неговата магия в средата на терена. Победен гол в дербито с Ювентус, асистенции, смяна на темпото. Това е Пирло такъв, какъвто го помним в последните вече близо 2 десетилетия. Селекционерът Антонио Конте не дава и дума да се издума да се отказва от „скуадра адзура”.

В Удинезе се радват, че Антонио ди Натале преподписа за още година и ще води атаката.

Така Тото, както е наричан, ще закръгли 11 сезона в Удине, а през октомври навърши 37. И какво от това? Няма друг играч в Серия „А” минавал в 6 поредни сезона границата от 20 гола. Само през миналия не успя да го стори само с шампионатни голове (вкара 17), но с мачовете за купата пак прехвърли котата. Ди Натале е уникален голмайстор и лидер, като през тази есен пак има вече 12 попадения – 7 в Серия „А” и 5 за купата.

Магията на Франческо Тоти е пленила Рим още от 1993 г., когато той дебютира за любимата си Рома.

Няма друг играч, на когото повече да отива Принц на Рим. Тоти е футболна коронована особа, а в Рим е със статут като онзи на императорите, които могат да си позволят да помахат на тълпата от тераската над Колизеума при поредния гладиаторски бой. Франческо носи лентата и неизменния номер 10 и този сезон, като бе титуляр в 9 от 13 мача (в 1 бе наказан и в 2 - контузен), вкара 2 гола и даде 4 асистенции. В Шампионската лига донесе 2 точки – при 1:1 с Манчестър Сити и 1:1 с ЦСКА (Москва) все като гост.  На 38 години е, натежал и леко аристократично отказващ да гони всяка топка, но... всъщност това никога не е бил неговият футбол. Силата му е в импровизацията.

На Острова, където доскоро гледахме Райън Гигс в началото на 40-те, продължават да движат амбициите на отборите си три легенди.

Джон Тери след 4 дни ще навърши 34 г., но никой не може да си помисли, че стартовия състав на Челси може без номер 26.

Най-малко Жозе Моуриньо, който винаги избира по един „треньор на терена” в своите отбори. Тери направи 600 мача за Челси, а и не се вижда краят на кариерата му. Играе както и преди 10 години. И гони титлата със „сините”.

Стивън Джерард вероятно никога няма да я спечели, щом не успя миналия сезон.

Но легендата за него продължава, дори и на 34. Ливърпул никога няма да бъде същият след неговото отказване, напускане или каквото той сам избере да се случи в бъдеще. Джерард е титуляр и този сезон, вкара в дербито с Евертън, както и победно на Лудогорец в Шампионската лига. Новият му договор е на масата, решението и подписът са формалност и изцяло в неговите ръце. Клубът никога не би се лишил от своя талисман.

В Керетаро (Мексико) се появи Роналдиньо, който успя да изиграе 9 мача с 3 гола и 3 асистенции за последните 3 месеца.

Тимът му не се класира за плейофите, но където играеше 34-годишният магьосник, стадионите бяха пълни. Вероятно последният романтик във футбола – и той не се дава засега на годинките.

А в Барселона шефът продължава да е един. Шави Ернандес, легендата, митът, бащата на тики-така, на барселонския футбол, на късия и точен пас, на любовта към топката, остава непоклатим.

Идват и си отиват звезди, но номер 6 е все там, в средата на игрището, показващ, тичащ, даващ кураж и сменящ темпото по неподражаемия си начин. След месец Шави ще навърши 35 години, но е титуляр в 10 от 13 мача за сезона в Примера. А вече има поне един сериозен кандидат да го замести – купеният за доста пари Иван Ракитич. Да не говорим за талантливите хлапета от школата на Барса.

Е, ще почакат. Класата е постоянна, независимо от възрастта.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията