Рожерио Сени, Чилаверт, Игита и другите

Димитър Иванков е най-резултатният вратар в Европа и трети по голове в света

Sportinglife
Sportinglife 13:55 ч., 03 Дек 2014
0
1925
Getty Images

В края на ноември почина една от легендите на италианския футбол Лучидио Сентименти. Вратарят, известен като Сентименти IV (като четвърти от петима братя – всичките професионални футболисти), бе най-резултатният сред колегите си по пост в калчото с 5 попадения.

Това даде повод на „Евроспорт“ да припомни подвизите на най-резултатните вратари по света.

Рожерио Сени

В края на ноември 41-годишният бразилец имаше на сметката си невероятните 121 попадения в 1278 официални мача с екипа на Сао Пауло.

Нито един вратар в историята на футбола не може да стъпи и на малкия пръст на Сени що се касае до неговата резултатност. Ветеранът е отбелязал 61 дузпи (рекорд) и 60 фаула (също рекорд). Договорът му изтича в края на годината, но Рожерио вече загатна, че е готов да продължи още кариерата си.

Освен другото, преди малко повече от месец Сени счупи рекорда на Райън Гигс за най-много победи, постигнати с екипа на един-единствен тим.

Хосе Луис Чилаверт

Още един гигант на южноамериканския футбол. Парагвайцът е втори в класацията на най-резултатните вратари с 62 попадения в кариерата си, продължила над 20 години.

Макар да е далеч от постиженията на Сени, Чилаверт е страж №1 по отношение на голове, вкарани с националната фланелка – цели 9.

Забележително е също, че парагваецът е единственият вратар в историята, записвал хеттрик в официален мач.

Димитър Иванков

Европейският вратар с най-много голове в кариерата си. 42-та му гола му отреждат трето място на световната сцена.

Специалитетът на българина са дузпите. 25 пъти той се разписва от бялата точка за 9 сезона в Левски (София). Иванков има и два гола при знаменития поход на Кайзериспор към триумфа за Купата на Турция (като в същото време спасява 8 дузпи).

Върховете в реализаторската кариера на българина обаче са други. През 2008 г. той бележи победно за Бурсаспор в 95-ата мин. срещу Фенербахче, а през 2010 г. се разписва за 42-и път. Така успява да надмине някой си Рене Игита...

Рене Игита

Ударът на скорпиона не бе единственото оръжие в арсенала на смахнатия колумбийски вратар. Той завинаги ще остане в историята с безумните си излизания от голлинията и със своите 41 гола. Три от тях Игита е отбелязал за националния си отбор.

Хорхе Кампос

Мексиканецът е шести във вечната ранглиста на вратарите голмайстори след перуанеца Джони Фернандес (39 попадения срещу 34 на мексиканеца). Кампос обаче невинаги се е изявявал като страж. През 1989-90 г. например той играе като нападател в клубния си тим Пумас и бележи 14 пъти.

Ханс-Йорг Бут

Германецът, изключителен изпълнител на дузпи, е автор на три рекорда. Няма друг страж в историята, отбелязал толкова попадения в европейско клубно първенство (Бут има 26 попадения от бялата точка в Бундеслигата).

Освен това немецът е реализатор №1 сред колегите си по пост в Шампионската лига (3 гола). Най-резултатният сезон в кариерата му пък е 1999-2000 с екипа на Хамбургер, когато се разписва 9 пъти за 34 срещи.

Общо в кариерата си Бут има 32 гола, което му отрежда седмо място в историята.

Винсент Енияма

В момента той е на 32 години и ръководи една от най-солидните отбрани във френския шампионат. Вратарят на Лил обаче в миналото е бил безпогрешен дузпаджия. Между 2001 и 2004 той се е разписал десет пъти от бялата точка в Нигерия, а от 2007 до 2011 е вкарал 9 гола за Апоел (Тел Авив). Трябва да отчетем факта, че Енияма никак не е лош и що се касае до спасяването на 11-метрови удари.

Петер Шмайхел

Легендарният страж на Манчестър Юнайтед, европейски шампион с Дания през 1992 г. има запазено място във футболната история.

Що се касае до реализаторските му умения, на 20 октомври 2001 г. той стана първият вратар, разписал се в английската Висша лига (от воле с деснячката срещу Евертън при разбъркване след корнер).

Да не забравяме и попадението срещу Ротор (Волгоград) за Купата на УЕФА, вкарано през 1995 г., както и осемте му гола в Дания с фланелките на Хвидовре и Брьондби.

Мануел Нойер и останалите

Не можем да не споменем и световния шампион с Германия Мануел Нойер, който на финала в Шампионската лига срещу Челси през 2012 г. се разписа от бялата точка срещу колегата си Петър Чех. Тогава дузпи за баварците изтърваха звезди като Робен (още в продълженията), Олич и Швайнщайгер и в крайна сметка лондончани спечелиха трофея.

Заслужава си да изтъкнем и постижението на Андрес Палоп, който през 2007 г. с гол в заключителните секунди изхвърли Шахтьор (Донецк) от Купата на УЕФА и позволи на Севиля по-късно да грабне отличието.

Попадения на сметката си имат още вратари като Питър Шилтън (с далечен удар срещу Саутхемптън), Пат Дженингс (от собствения пеналт срещу Манчестър Юн), Пол Робинсън (срещу Уотфорд), Рикардо (при изпълнението на дузпи в мача Португалия – Англия на Евро 2004) и Тим Хауърд (срещу Болтън).

В заключение можем да кажем, че вратарите голмайстори са изключение, но не са чак толкова голяма рядкост във футбола.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията