Кака предпочете Дисниленд пред Лондон

Роналдо е най-заслужилият за „Златната топка”, твърди бразилецът

Sportinglife
Sportinglife 11:00 ч., 24 Март 2015
0
1228
Getty Images

През първото десетилетие на новия век Кака беше един от тези хора, които оставяха особения печат във футбола. Една звезда от калибъра на Лионел Меси и Кристияно Роналдо днес. През 2007 година „докосна небето” – спечели „Златната топка” и стана №1 в света в ранглистата на ФИФА. Тогава двете анкети още бяха разделени. От този вот до днес „Златната топка” е отивала в ръцете само на Меси и Роналдо.

Кариерата на Кака

Сао Пауло (2001-2003) – 59 мача, 23 гола

Милан (2003-2009) – 193 мача, 70 гола

Реал (2009-2013) – 85 мача, 7 гола

Милан (2013-2014) – 30 мача, 7 гола

Орландо Сити (2014-) – 2 мача, 1 гол

Национален отбор – 89 мача, 29 гола

Феновете на Кака никога няма да забравят 2007 година. Няма да забравят как бразилецът сам изхвърли Манчестър Юнайтед на полуфинала в Шампионската лигта с екипа на Милав , след това получи сладко отмъщение срещу Ливърпул в мача за титлата в Атина. След края на мача Кака коленичи, вдигна ръце към небето и извика: „Аз принадлежа на Исус!” Не много знаят, че Кака по паспорт се нарича Рикардо Изексон дос Сантос Лейте. А прякорът идва заради по-малкия му брат Дигао, който не можел да произнесе Рикардо.

Днес Кака е една от новите звезди на американската Мейджър лига.

Играе в Орландо Сити. На една крачка е от Дисниленд. А бяха времена – 2009 година, когато Кака бе трансфер №2 в света, единствено зад Зинедин Зидан. Не се учудваме, че и двамата бяха купени от Реал. Както сега са Кристиано Роналдо и Гарет Бейл. Под ръководството на Жозе Моуриньо Кака спечели титлата и купата на Испания.

„Моуриньо е наистина специален треньор – спомня си Кака. – Той иска да спечели всечи мач и за тази цел подготвя всичси детайли – в тренировките, в мачовете, във всичко. Обичах работата с него. Моуриньо е един от най-добрите треньори в света.”

Кака е израснал с библията в ръка и може би Исус наистина го запази.

На 18 години в ужасяващ инцидент той поручава фрактура в областта на гърба. Казват му, че повече няма да играе футбол. Кака играе край басейн, където се подхлъзва и пада. „Счупих шестия прешлен – спомня си звездата. – Докторите ми казаха, че съм щастливец. След подобна травма повечето хора въобще не могат да ходят. Първият ми въпрос бе дали отново ще играя футбол. Отговорът беше отрицателен. Трябвало да бъда щастлив, че въобще мога да ходя. Бях ужасно уплашен.”

Кой е идеалният отбор на Кака

Вратар - Дида

Играх четири години с Икер Касияс, но Дида е №1.

Защита

Кафу – всеки път, когато съм искал да науча нещо във футбола, гледах Кафу. Въпреки че беше спечелил два пъти световното първенство и Шампионската лига, искаше още и още.

Паоло Малдини – подобен е на Кафу. Винаги първи идваше на тренировка и последен си тръгваше. Перфектият пример за професионалист.

Алесандро Неста – италианците гледат футбола по различен начин. Те от деца учат тактиката. Неста е най-добрият в това отношение.

Роберто Карлуш – абсолютно невероятен. Бие уникални пряк свободни удари и е невероятно бърз.

Халфове

Андрес Иниеста – при него и най-сложните ситуации изглеждат толкова лесни.

Зинедин Зидан – не играх с него, а само срещу него. Беше удоволствие да го гледаш как се движи и как обработва топката. Трудно е да се повярва, че това е възможно.

Андреа Пирло – обожавах да съм до него. Андреа вижда ситуациите, преди да са се случили. Знаеше как да ми подаде на ръба на засадата.

Нападатели

Кристиано Роналдо – поставям трима Роналдо напред и започвам с Кристиано. Той е най-добрият в света.

Роналдо – той е един от най-добрите нападатели в цялата история. Бързина, дрибъл, завършване, движение – можеше всичко.

Роналдиньо – играл съм срещу Меси, но Роналдиньо беше по-специален. Той е гений. Той прави неща, които никой не може да разбере. Много от тях сме ги виждали само на тренировка.

Какъв късмет! Възстановяването на Кака започна бързо, иначе никога нямаше да бъде съоторник на двамата Роналдо – бразилския Феномен и португалския Кристиано. „Спечелих „Златната топка” в конкуренцията на Меси и Роналдо, никой друг не го е правил след мен – смее се Кака. – Горд съм, защото съм победил двамата най-големи възможни конкуренти. Според мен Кристиано е по-завършен футболист от Лео. Впечатляваше ме с какъв хъс тренира. Разбирахме се отлично в Реал. Според мен напълно заслужено Роналдо и сега е носител на „Златната топка”.”

Сега Кака избра да продължи кариерата в Орландо Сити, който е собственост на негов сънародник – бизнесмена Флавио Аугусто да Силва. Още в дебюта си бразилецът вкара гол от пряк свободен удар в мача срещу Ню Йорк Сити. Зарадва се сякаш е спечелил световното първенство. Кака мечтае за още един мондиал – този в Русия.

Трофеи

Милан – шампион на Италия, носител на Шампионската лига, носител на Суперкупата на УЕФА, световен клубен шампион

Реал – шампион и носител на купата на Испания

Индивидуални награди

Футболист №1 на Серия А – 2004 и 2007

„Златна топка” – 2007

Футболист №1 в света – 2007

„Има три години и половина, ако селекционерът Дунга ме иска, аз съм на линия – отсича халфът. – Това е най-голямата ми мотивация.”

Сега Кака е на 32 години и ако е в добра форма, винаги би бил добре дошъл. Заради ината на Луиш Фелипе Сколари той бе оставен извън състава за домашния мондиал, а Бразилия претърпя фиаско. Кака няколко пъти имаше шанс да отиде в Англия. През 2009 година го искаше Манчестър Сити, а на следващата – Челси. В момента бразилецът е в непрекъснат контакт с най-добрите си приятели - сънародника Оскар и германеца Месут Йозил. „И двамата карат ме да отида ту в Челси, ту в Арсенал – продължава Кака. – Но аз им казвам, че в Орландо е страхотно.”

Кака никога не забравя и финала Милан – Ливърпул от Истанбул през 2005 година. „Вярно е, загубихме с дузпи, но това завинаги ще остане най-великият мач в Шампионската лига и аз бях част от него”, завършва бразилецът.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията