Луис ван Гаал

Ван Гаалактико

Манчестър Юнайтед копира политиката на Реал – много пари за големи звезди

Sportinglife
Sportinglife 10:35 ч., 05 Дек 2014
0
426
Getty Images

Манчестър Юнайтед захвърля в коша системата на сър Алекс Фъргюсън и поема по пътя на Галактико, ако се вярва на плановете, разкрити в английските медии. През лятото Луис ван Гаал похарчи около 200 милиона евро за нови играчи, като счупи британския рекорд за Анхел ди Мария именно от галактическия Реал. А през юни 2015-а ще получи още толкова пари за нови, като целите не са 10, а 3-4. Ще рече – търсят се големи звезди, скъпи, влиятелни и готови.

Две десетилетия Фъргюсън налагаше друг тип политика при трансферите.

Всяко лято към готовата и работеща шампионска система се добавяха един-двама играчи, но на точните места. Не се търсеше задължително най-голямата звезда, макар често клубът да не щадеше милиони. Но и 30-милионните Рууни и Фърдинанд например, бяха взети доста млади и с идеята, че се инвестира в потенциала им.

Да не говорим за традициите да бъдат промотирани младоци от школата, което засега се случва в Юнайтед единствено заради много контузени.

Но явно „червените дяволи” искат титлата отново и на всяка цена, както и завръщане в елитната Шампионска лига, където тази година отсъстват.

Целите на Ван Гаал

Кевин Строотман – полузащитник, не по-малко от 40 милиона евро, играе в Рома.

Диего Годин – защитник, не по-малко от 25 милиона, играе в Атлетико.

Матс Хумелс – защитник, не по-малко от 35 милиона, играе в Борусия (Дортмунд).

Дани Алвеш – защитник, не по-малко от 15 милиона, играе в Барселона.

Ариен Робен – крило, не по-малко от 45 милиона, играе в Байерн.

Говори се за цяла група водещи играчи, които струват немалко пари: Кевин Строотман, Диего Годин, Матс Хумелс, Дани Алвеш, Ариен Робен...

Със сигурност ще бъде взет и още един скъп нападател, като Радамел Фалкао е цел №1. Но ако не покаже, че е готов физически да издържи английския футбол след тежката травма, ще се търси алтернатива. Иначе колумбиецът има клауза в договора си за преотстъпване, според която Юнайтед може да го откупи лятото за около 55 милиона евро.

Но ако Ван Гаал реши, че парите не си струват заради коляното на Тигъра, ще бъде взета звезда за атаката поне за още толкова пари.

Това са целите, които прогнозират авторитетните BBC и вестник „Guardian”. Все готови и вече доказали се играчи, но от други първенства, други култури и говорещи различни езици.

Галактически проект.

Фъргюсън селектираше така отборите си през годините, че обикновено не повече от 2-3 играчи в стартовия състав да са далеч от английския език. Не се нарушаваше комуникацията. Не се смущаваше работещата система.

Да не говорим, че се търсеха хора в златна възраст и много рядко (и то според конкретна нужда) се прибавяше някой опитен като Хенрик Ларсон или се купуваше звезда към 30-те му години, тип Робин ван Перси. Сега от целите млад е само Строотман, а Хумелс е в идеална възраст. Годин гони 30, Робен и Алвеш ги минаха...

Изобщо – Юнайтед се променя.

Латино привкус, холандско тичане и тактика, стратегия за мерене със стандартите на Барселона и Реал... 

Но дали проектът ще успее в Манчестър и във Висшата лига?

Там големите сили Сити и Челси са завладели доминацията си за момента с изградени състави с ясен гръбнак, към който само добавят. Имат и страхотна скаутска мрежа, особено Челси. В клуба са взети поне 10 от най-добрите млади играчи на Европа, които играят като преотстъпени в други отбори и първенства, но са собственост на клуба.

Юнайтед тръгва на революционна и пълна промяна, и то само със звезди. Слуховете стигнаха и до Лео Меси, като негово идване се обвързва по някаква асоциативна линия с влизането на "Адидас" като нов генерален спонсор на клуба. Засега това изглежда само като "бомба" от медиите.

Но ВанГаализирането, както нарекоха  някои тоталната промяна при новия мениджър в началото, може да прерастне в Ван Галаактикос, ако Юнайтед тръгне по пътя на харченето на пари за големи звезди.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията