8 от 8, но Бразилия не е ентусиазирана

Вестниците критикуват играта на „селесао” и пускат колажи на Дунга като механик

Sportinglife
Sportinglife 18:35 ч., 31 Март 2015
0
683

Минаха точно 9 месеца. За това време се износва едно дете, строят се мостове и дори цели блокове. Но дали се връща накърнената гордост на най-футболната нация? Дали се гради отбор, който да покори света?

Бразилия загуби от Германия с 1:7 на 8 юли 2014-а в най-сюреалистичната и неописуема вечер в историята на световните първенства. След това бе уволнен Луиш Сколари и Дунга, недолюбван заради небразилския стил, който изповядва, се нае да оправя кашата.

От онзи ден Бразилия има 8 победи в 8 мача. И то срещу отбори, стигнали далеч на световното – Колумбия, Чили, Аржентина, Франция... Силни съперници.

Отборът е нов, с имена като Роберто Фирмино (Хофенхайм), Миранда (Атлетико), Данило (Порто) и Филипе Коутиньо (Ливърпул).

Победите след световното

6 септември 2014          Колумбия              1:0

10 септември 2014        Еквадор                1:0

11 октомври 2014          Аржентина            2:0

14 октомври 2014          Япония                 4:0

12 ноември 2014           Турция                 4:0

18 ноември 2014           Австрия                2:1

26 март 2014                 Франция               3:1

29 март 2014                 Чили                     1:0

8 мача, 8 победи, голова разлика 18:2

Разнообразен, европейски дори. Печели почти без да допуска положения пред вратата си, а неспирният възход на Неймар като капитан, лидер и голмайстор носи победите.

Само на 23 години той е като въздух и вода за този тим – от 18 гола след световното, осем са негови. Играл е във всяка минута след мондиала, освен в 3-4, тъй като два пъти бе сменян в добавеното време на мачове.

Приятелските мачове не значат много, но Неймар отбеляза след неделното 1:0 над Чили: „Бихме четири отбора, с които ще сме съперници на Копа Америка през лятото”. Така е, но за този турнир Бразилия не е първи, не е втори, не е дори и трети фаворит на букмейкърите.

Най-отгоре е Аржентина, втори е Чили, а „селесао” е чак след Колумбия и с равни шансове с Уругвай.

Защо страната не е ентусиазирана от новия облик и победите. Осем от осем е отлична поредица, а и при съперниците – направо си е чудесна серия. Достойна за Бразилия.

Но вместо ярки заглавия и въодушевления, неделната победа бе посрещната с колаж на Дунга във вестник „Лансе”, на който селекционерът бе с дрехи на механик. „Сложна работа”, пише изданието.

И пояснява: „Отборът играе безличен футбол, нищо общо с искрата, която жълтото и зеленото трябва да носят на терена”.

„Слаб отбор, дори тъжен отбор”, налива още масло в огъня „Фоля де Сао Пауло”.

„Така не може да продължава, печелим като средняци”, анализира и флагманът на медиите в страната „О `Глобо”.

Според Дунга – може. Треньорът вярва сляпо, че Неймар има нужда от тичащи, скачащи и борещщи се халфове зад него. Решението му да направи пет смени в последните 10 минути при победата над Франция с 3:1 миналата седмица предизвика освирквания на „Стад дьо Франс”. И от местните, и от бразилците по трибуните. Но човекът искаше да накъса темпото и да си осигури победата. И го направи.

Срещу Чили тимът му извърши 32 нарушения срещу само 15 на съперника, което също вбеси бразилските медии. Но Дунга има своя начин да печели.

В Рио трябва да свикнат, че времената на Пеле, Тостао, Гаринча, Зико и Сократес са минало. И да решат – победи и купи ли искат, или отбор, който да радва окото, но да не бъде в крак с големите в световния футбол.

А за един бразилец, тази морална дилема е вечна. Те просто искат да печелят красиво и не приемат аргументи, че това е все по-трудна мисия в съвременния футбол.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията