Евро 2015 в България – напук на всичко

Първенството за юноши в България мина през куп проблеми, но ще го бъде

Динко Гоцев
Динко Гоцев 08:10 ч., 02 Апр 2015
0
900
Lap.bg

България ще приеме един от големите форуми на УЕФА да годината, но ви е простено, ако не сте разбрали за това. Някъде между „горещите” теми около лицензите, даренията и акциите на грандовете, както и това дали Ники Михайлов и Божинов делят президентски апартамент или обикновена двойна стая в Правец, тази тема остава подценена.

Регламентът

Четири групи по четири отбора, като първите два от всяка група отиват на четвъртфинал. Победителите се класират за световното в Чили през октомври, а загубилите се срещат в плейоф за определяне на още два финалиста на малкия мондиал.

Общо 6 тима от Евро 2015 отиват на световното.

Мачовете се играят в две полувреме по 40 минути, а не по 45 – такъв е регламентът за тази възрастова група.

От 6 до 22 май четири български града приемат европейското до 17 години, което се случва сякаш напук на конюктурни, политически и чисто организационни препятствия, които му бяха поставени като мини в последната година.

Бюджетът бе съкратен нееднократно, след като се очакваше сериозна помощ от общините, като тази в Пловдив имаше основна роля. Именно на новия стадион на Ботев трябваше да са откриването и финалът. Но ... ситуацията с Ботев се промени драстично и драматично, с което се измени и ландшафта на европейското.

Мачовете ще са в Бургас, Стара Загора, Сливен и Созопол. Финалът ще е на стадион „Лазур” в Бургас, като на закриването ще е и Мишел Платини. Такова събитие у нас няма всеки ден и е редно цялата футболна общественост да окаже съдействие то да се случи с пободаващ ред и организация.

Министърът на спорта Красен Кралев вече го направи – той обеща 1,1 милиона лева от държавата, но не е ясно дали не е закъсняло като дотация. УЕФА още миналата година даде 500 000 евро, които също би следвало да са усвоени и използвани по предназначение. Новият вид на стадиона в Созопол, както и ремонтните работи по базите на отборите – някои в Пловдив, други в градовете-домакини, са свидетелство за това.

16 отбора ще си оспорват титлата, като единият е България. Всички най-големи сили в играта на континента са представени.

Жребият е на 2 април в Поморие, като на него се чака Джовани Маркети, който тегли топките в най-големите церемонии на УЕФА. Италианецът е Директор на секция професионален футбол в европейската централа.

В Поморие чакат и Джим Бойс, ирландски ветеран в бюрократичната машина на УЕФА, началник на сектор Младежки и юношески футбол.

Стилиян Петров бе поканен и прие да е лице на надпреварата – посланик на Евро 2015.

Но новият му ангажимент с Астън Вила е ежедневен, което вероятно ще го спре не само от жребия, но и от мачовете през май.

16-те финалисти

България
Франция
Хърватия
Белгия
Гърция
Австрия
Англия (шампион)
Чехия
Германия
Холандия
Шотландия
Словения
Русия
Испания

Красимир Балъков и Димитър Пенев ще са легендите, които представят страната ни пред УЕФА, поне като посланици на турнира. Надеждата е не просто „да не се изложим пред чужденците”.

Надпреварата може да има сериозен ефект, най-вече социален, за градовете-домакини. А и за цялата страна.

Вече започнаха инициативи, например в Бургас близо 2000 деца ще имат възможност да влизат на всеки мач на „Лазур” без пари.

Идеята е на общината и е достойна за адмирации. Това е част от цялостната кампания „Бургас – европейски град на спорта 2015”, а когато става дума за запалване на деца по спорта, всяка такава инициатива е похвална.

Евро 2015 ще го бъде, въпреки проблемите с пари, организация и пропаднали планове за нови стадиони. Това е едно от събитията на годината у нас. И е редно да го посрещнем и изпратим като такова.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията