Зов за юноши

Корените на футбола ни са извадени, растят майстори в... залозите

Джони Кейджов
Джони Кейджов 08:40 ч., 02 Апр 2015
0
1098
Lap.bg

Футболният съюз направи революционна промяна. Първи сме в Европа с наредбата в титулярния състав на всеки тим да има минимум един младеж до 21 години.

Правилото влиза в сила от сезон 2016/2017 година. Друг е въпросът до колко това би издържало в съдебна зала, ако някой реши да го оспорва.

От години пропаганда „Да играем със свои юноши” ехти силно из футбола ни, но всъщност прилича повече на оправдание за стари грехове и нови грешки.

Днес България ще разбере съперниците си за финалната фаза на Евро 2015 за юноши до 17 години. Очакваме жребия в Поморие.

Страхотно! Сред най-силните сме на Стария континент.

Чакайте малко! Не сме се класирали сред най-добрите в Европа. Това е успех на БФС с кандидатурата ни, а не на спортно-технически качества.

От години всеки мач на младежки или юношески национални отбори в Европа се превръща във фиаско.

Изключваме една победа над Испания от преди няколко сезона. Едничкото ни класиране на европейско юношеско първенство преди 2 години завърши с три загуби. А се оказа, че „неопетнените деца” здраво са залагали срещу себе си. Още от крехка възраст нашите футболисти са „врели и кипели” в играта.

Кой която иска да разбира.

Преди два дни стартирахме и квалификации за европейско младежко първенство.

В дебюта си новия треньор Антони Здравков видя как Уелс води в 30-ата минута с 3:0.

Добре, че малките „дракони” спряха и накрая дори почетен гол ни пуснаха.

Само да обясним – първенството на Уелс е полупрофесионално. Тамошните отбори рядко минават повече от кръг в евротурнирите, а имената им са на странния местен диалект, който във Великобритания никой външен не може да говори. Точно тези „дракончета” от Острова с лекато забиха три пъти срещу българските „лъвове”.

Мнозина критикуват елитните ни отбори, че не пускат юноши и младежи в официални мачове.

Глупава пропагадна е! Защо трябва да пускаш някого, който е слаб и който вече се е научил да залага на мачове?

Бази за юношески футбол в България не са останали. Демокрацията ги срина със земята. Оазис в момента е Ловеч и съответно Литекс единствен може да си позволи – първо да извади талант, а след това да го наложи. Левски опита да спечели сърца с млади дихатели като братя Цоневи и компания, но грабна в ръце само... място във втората шестица.

В германската футболна пирамида за взимане на лиценз не е на първо място дали си платил на някой мениджър или чужденец с 30 минути игра.

Който иска да е професионален клуб в странат – от първа до трета Бундеслига, трябва да има работеща школа с няколко възрастови групи. Така всеки гради деца на хубави и проверени терени, с хубави екипи и топки.

Не е било така винаги и в Германия.

Революцията започна, когато Бундестимът стана втори в света през 2002-а, но из цялата планета видяха, че това бе с огромен късмет. Днес Германия е първа в света, а успехът е роден в постоянство. Ето и примерът за него – осем немски национали, станали еврошампиони през 2009-а начело с Мануел Нойер, сега триумфираха на Мондиал 2014 в Бразилия.

В България не градим.

Лиценз се дава на почти всяка поляна, очертана с белите линии на футболен терен. Децата, доколкото са останали, са пратени по селата. Кой знае дали са им очертали полянката. Да не се обиждат професионалните клубове в България! Наричаме ги професионални, защото трябва да правят футболен бизнес. А той започва от децата. Иначе лесно ще играем във филма „Зов за юноши”, който ще завършва с някой уреден мач повече.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията