Модерното дерби – „чики рики”, скандали и бой

Дори премиерът Бойко Борисов влезе в аналите на дуелите между ЦСКА и Лудогорец

Джони Кейджов
Джони Кейджов 09:45 ч., 04 Апр 2015
0
1583
Lap.bg

Лудогорец измести Левски в модерното дерби на българския футбол срещу ЦСКА. В събота вечер ни очаква още един епизод от сблъсъка между „зелени” и „червени”.

В прав текст

За четири години и половина мачът ЦСКА – Лудогорец натрупа толкова история и скандали, че дори "вечното дерби" може да му завиди.

Само за четири години и половина мачът ЦСКА – Лудогорец натрупа толкова история и скандали, че дори "вечното дерби" може да му завиди.

Макар че мнозина с право ще кажат – на ниво „А” група 31-кратният шампион нито веднъж не е победил най-модерния тим на футбола ни.

Какво дерби е това тогава?

В аналите на мача се говори за „чики рики”, за бой между охранители и фенове, за червени картони и декларации. Дори се намеси и премиерът Бойко Борисов. Всичко това означава едно – колкото и в неравностойно положение да изглежда ЦСКА преди гостуването в Разград, емоции ще има.

Първият мач между „червените” и „зелените” бе през 2011 година в Анталия.

Тогава за скандали между двата лагера не можеше и да става дума. Напротив те бяха в хотели, разделени от една улица. Ръководствата бяха близки и приятелски настроени. ЦСКА се бореше за титла, а втородивизионният Лудогорец – за промоция в елита.

За първи път тогава Кирил Домусчиев отиде на тренировъчен лагер. ЦСКА спечели контролата с 2:0 след голове на Маркиньос и Себастиян Трекаричи.

Едва ли някой е очаквал тогава колко богата история този мач може да има след само 4 години.

На ниво „А” група за първи път съперниците премериха сили на „Българска армия”.

В края на 2011 година те трябваше да решат кой ще е зимен шампион. Класата на Лудогорец бе започнала да расте неимоверно и това се показа на терена.

Факт

На 23 май 2012 година ЦСКА гостува с точка аванс в Разград. Напрежението бе огромно, реферът бе изтеглен два часа преди мача.

Мачът завърши 2:2, след като „орлите” изравниха в последните 10 минути. Тогава за първи път видяхме искри.

Лудогорец се оплака от главния съдия Георги Йорданов (той ще свири и утрешния мач), че е отменил редовен гол на Емил Гъргоров. Тогавашният треньор-директор на ЦСКА Драголюб Симонович пък обвини разградчани, че „работят прекалено добре със съдиите”.

Началото на войната бе дадено.

Така се стигна и до последния двубой на сезона. На 23 май 2012 година ЦСКА гостува с точка аванс в Разград. Напрежението бе огромно, реферът бе изтеглен два часа преди мача.

На трибуните феновете на ЦСКА се биха с охранители на Лудогорец. И до днес се оплакват, че умишлено са бити. На терена още в началото юношата на ЦСКА Ангел Грънчов получи глупав червен картон, по-късно бе изгонен и треньорът Стойчо Младенов.

"Модерното дерби"

Мачовете между Лудогорец и ЦСКА в „А” група

28 номеври 2011 г.

ЦСКА – Лудогорец 2:2

23 май 2012 г.

Лудогорец – ЦСКА 1:0

22 септември 2012 г.

Лудогорец – ЦСКА 1:0

11 април 2013 г.

ЦСКА – Лудогорец 0:0

10 август 2013 г.

Лудогорец – ЦСКА 3:0

10 ноември 2013 г.

ЦСКА – Лудогорец 0:2

26 март 2014 г.

ЦСКА – Лудогорец 0:1

30 април 2014 г.

Лудогорец – ЦСКА 1:0

16 август 2014 г.

Лудогорец – ЦСКА 2:0

22 ноември 2014 г.

ЦСКА – Лудогорец 2:2

За купата на България

31 октомври 2012 г.

Лудогорец – ЦСКА 1:2

24 ноември 2012 г.

ЦСКА – Лудогорец 0:1

Мирослав Иванов вкара шампионския гол, а „червените” удариха три греди, но до гол не стигнаха. Така Лудогорец спечели първата си титла, първата победа над ЦСКА и показа, че ще остави отпечатък върху футбола.

През есента на 2012 година ЦСКА отново бе разбит отбор заради напълно непостоянното поведение на собствениците от „Титан”.

Отпадането от Мура бе първата европейска излагация. В мачовете срещу словенците Стойчо Младенов не можеше да попълни групата дори до 15 футболисти. И логично гостуването срещу Лудогорец бе загубено с 0:1.

Това е и един от малкото двубои, в които просто единият отбор е бил видимо по-добър и е спечелил.

Атракция за фена се оказа жребият за купата. Още в първия кръг двата отбора се изправиха един срещу друг. Първият мач бе в Разград.

Тогава ЦСКА отпразнува и единствения си успех над Лудогорец в официален мач – 2:1.

Мирослав Иванов изведе „орлите” напред, а бразилците Саша Лукас и Мишел Платини обърнаха резултата.

ЦСКА изригна срещу съдията Христо Ристосков най-вече за подмината дузпа срещу Мишел Платини при нарушение на Александър Барт.

Реферът по-късно каза, че си е правил „чики рики” на мача.

Беше наказан за известно време заради грешката си, но след това се върна в съдийството. А премиерът Бойко Борисов коментира спорните ситуации в предаването „Пред банята” и каза, че Платини е симулирал. Всеки има право на мнение.

В този двубой ЦСКА получи отново два червени картона – на Абел Анисе и на помощник-треньора Анатоли Нанков.

Реваншът в София бе грозен, но страшен.

Още в началото Нджонго Присо получи директен червен картон за удар с лакът в лицето на съперник. Четвърт час преди края Емил Гъргоров вкара за Лудогорец, но с 0:1 ЦСКА продължи напред.

В прав текст

Стойчо Младенов за първи път нападна открито Кирил Домусчиев, обвинявайки го, че властва вън футбола.

Покрай тези мачове Стойчо Младенов за първи път нападна открито Кирил Домусчиев, обвинявайки го, че властва вън футбола. Бизнесменът отвърна, че ЦСКА трябва да уволни треньора и ченикога не би го назначил в Разград. Няколко седмици по-късно Младенов бе дисциплинарно уволнен от „Титан”.

През пролетта на 2013 година е и най-скучното дерби между съперниците.

При 0:0 на „Армията” почти нямаше положения, а Лудогорец се ядосваше, че Левски може да го настигне в класирането.

Революциите в ЦСКА през лятото на 2013 година доведоха до още искри по оста „Българска армия” – Разград.

Есенният мач на напълно новия отбор при завърналия се Младенов завърши с лесна победа за Лудогорец – 3:0. Не бе минал и месец, откакто Стойчо събра тим и драми нямаше. ЦСКА обаче се стабилизира, започна да побеждава и реваншът се оказа почти шампионски мач.

Лудогорец спечели с 1:0 на „Армията”, а около гола и до днес има полемики. Остана впечатление за нарушения срещу Апостол Попов и вратаря Раис М’Боли, но с тази победа пътят към трета разградска титла бе открит.

ЦСКА натрупа сили, а с това и започна все повече да се опълчва на Лудогорец извън терена. Освен Младенов и президентът Александър Томов скочи на Домусчиев – за съдии, телевизионни права, влияние...

През този сезон първият двубой отново бе спечелен от Лудогорец – 2:0 в Разград.

За първи път в шампионатен мач в Разград ЦСКА изигра силно второ полувреме, но късметът и неумението на Сержиу Буш и Маркиньос попречиха на „червени” голове.

Реваншът в София е най-посетеният мач през този сезон.

Около 15 000 души на „Българска армия” видяха 1:1. Върджил Мисиждан получи директен червен картон още в началото. Съдията Таско Тасков не посмя да даде втори за Лудогорец – на Кайсара. А вместо това изгони Маркиньос от ЦСКА. Червен картон получи и помощник-треньорът Стойчо Младенов-младши.

Резултатът откри Александър Тунчев, а Фабио Ешпиньо изравни от пряк свободен удар през първото полувреме. Това е и най-убедителната игра на ЦСКА срещу Лудогорец, но отново не се стигна до победа. Също така е и един от мачовете, в който съдийският фактор наистина наклони везните към Разград. Накрая бе подмината и дузпа срещу Жуан Фелипе.

Финалният акорд в сложните отношения между съперниците дойде на коледното парти на „червените”.

Стойчо Младенов пусна остро обръщение срещу Домусчиев, призовавайки го да остави нещата да се решават на терена. От Разград отвърнаха, че искат да изкарат приятна Коледа и в техните домове да не присъства Стойчо Младенов...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията