Алонсо: Няма смисъл Honda да копира Mercedes

Фернандо смята, че след 2 месеца Макларън ще може да се включи в битката за местата на подиума

Sportinglife
Sportinglife 14:55 ч., 03 Апр 2015
0
557

Двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо не е обезкуражен от трудното начало на съвместната работа на McLaren и Honda за сезон 2015 във Формула 1.

В края на 80-те и началото на 90-те години това беше най-успешната комбинация във Формула 1, но сега новата турбо ера се оказва сериозно препятствие за V6 мотора на японците.

В прав текст

Чака ни дълъг път в развитието на Honda и болида на McLaren. За да победим Mercedes трябва да разполагаме с нещо специално, нещо по-различно и по-добро.

В Австралия Дженсън Бътън финишира последен, а на „Сепанг” в неделя той и Алонсо отпаднаха заради повреди, въпреки че състезателното темпо на новия МР4-30 не се оказа толкова лошо, колкото очакваха в тима.

В първите две състезания от този сезон моторът и хибридната система на Honda работеха на по-ниска мощност, за да може колата на McLaren да стигне до финала.

В McLaren и Honda обясняват, че МР4-30 и двигателят имат сериозен потенциал, който ще се разгърне, след като японците се справят с поредицата проблеми по мотора – основно свързани с охлаждането на агрегата и хибридните блокове.

В Малайзия Алонсо отпадна точно заради проблеми с охлаждането на една от хибридните системи в колата му.

Шефът на Honda за Формула 1 Ясихиса Араи заяви, че инженерите му са „на средата на изкачването на висока планина” след състезанието в Малайзия.

„Чака ни дълъг път в развитието на Honda и болида на McLaren – обясни Алонсо. – А ние сме едва в началото и определено изоставаме. Аз обаче се доверявам напълно на всички в екипа. За McLaren работят много талантливи инженери и съм впечатлен от прогреса, които те постигнаха в рамките на последните няколко седмици".

В прав текст

Ще ни трябват може би два месеца, за да влезем в зоната на точките, а след това ще атакуваме и местата на подиума.

„За да победим Mercedes трябва да разполагаме с нещо специално, нещо по-различно и по-добро. Няма смисъл да ги копираме или да се опитваме да ги следваме, защото така винаги ще сме преследвачи. Това в особена степен важи за мотора на Honda, чието развитие тепърва предстои.”

В Уокинг изчислиха, че в сравнение с Австралия, тимът е стопил над 1 секунда от изоставането си спрямо Mercedes. За следващите стартове се очакват още подобрения по колата и мотора и Алонсо смята, че след два месеца той и Бътън ще могат да се включат в битката за местата на подиума.

„Знам, че ще отнеме време, но ние се развиваме заедно, но работим с млади и талантливи хора, някои от които сега влизат във Формула 1 – допълни испанецът. – Ще ни трябват може би два месеца, за да влезем в зоната на точките, а след това ще атакуваме и местата на подиума. Знам, че това ще бъде вълнуващо пътуване и ще го осъществим заедно.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията