Прекъснат полов акт

Мачовете на националните селекции будят все по-малък интерес

Sportinglife
Sportinglife 19:40 ч., 05 Апр 2015
0
2028

През септември 2006 г. Испания спечели световната титла по баскетбол. Три месеца по-късно Майкъл Джордан посети страната и даде пресконференция. Местните журналисти поискаха да научат мнението му за шампионския тим и обяснението му за провала на САЩ, които бяха отпаднали на полуфинала срещу Гърция.

Отговорът на митичния баскетболист №1 за всички времена продължи по-малко от десет секунди: „Това лято не гледах много баскетбол. Но Испания победи САЩ и съм сигурен, че е заслужила титлата си“.

Присъстващите си направихме два извода. Първият е, че като личност Джордан не беше на висотата на постиженията си като спортист. Ако искаше да прояви поне минимална любезност към домакините, като се има предвид, че беше пристигнал да продава нова марка спортни обувки, щеше да си направи труда да се осведоми поне малко за успеха на испанската селекция.

Вторият извод беше, че световното първенство по баскетбол изобщо не го интересуваше. В това отношение Джордан изразяваше отношението на цялата си страна.

За повечето американци, независимо дали става дума за баскетбол или за нещо друго, светът започва и приключва с границите на САЩ

НБА е лигата, в която играчите и запалянковците влагат цялата си енергия, а на световните участват по задължение.

Да се прехвърлим във футбола. Въпросът, който не за първи път стои на дневен ред, е дали в скоро време американският модел няма да бъде възпроизведен и в Европа.

След двете седмици пауза в първенствата заради поредния пристъп на глобалната епидемия от мачове на национални отбори, не е трудно да стигнем до извода, че Стария континент напредва с бързи крачки в тази посока.

Реакцията на средния европейски запалянко, лишен от шампионатни мачове, вероятно е била недоволство – раздразнение – отегчение

Има достатъчно основания да предполагаме, че играчите са преминали през същите три фази. Разполагаме с достатъчно данни, за да го докажем. Абсурдната загуба на Португалия от Кабо Верде (население – 500 000 души), поражението на анемичната Испания срещу Холандия, която преди няколко месеца на свой ред се издъни срещу Исландия (население – 300 000 души).

Беше време (преди 10, преди 20 години?), когато на феновете щяха да им потекат лигите при мисълта за приятелски мач между Холандия и Испания или между Италия и Англия. Вече не. Играният в събота двубой Арсенал – Ливърпул или този между Селта и Барса в неделя вечерта будят много по-голям интерес.

Истината е, че на фона на прекъснатия полов акт във вътрешните първенства, се изиграха някои доста важни срещи в квалификациите за еврофиналите.

Но на кого му пука за турнир, който ще се проведе чак през 2016 г.?

Пък и колко души знаят, че шампионатът ще се играе ... (пауза, докато търсим в „Гугъл“) ... във Франция?

Що се касае до световните финали, които на теория би трябвало да са най-апетитното блюдо във футболното меню, малцина извън Испания или ЮАР си спомнят с добро Мондиал 2010. В Бразилия пък предпочитат да забравят световното от 2014, както, между другото, и в Италия, Англия и Испания, чиито селекции се върнаха твърде бързо у дома, за да се насладят на лятната пауза.

През 2014 г. имаше повече емоции, отколкото четири години по-рано, благодарение най-вече на Коста Рика, но качеството на играта беше далеч по-ниско от онова, което сме свикнали да гледаме в Шампионската лига.

Предстои ни световно първенство в Русия. Благодарим ти, ФИФА! Ама че хаос.

Навремето за олимпиадата в Москва, състояла се през 1980 – тоест в разгара на Студената война, 65 страни се отказаха от участие.

Кой знае дали до 2018 г. температурата на отношенията между Запада и Русия на Путин няма да падне още по-ниско

Не е изключено да има нов бойкот.

А за 2022 ФИФА постанови, че турнирът в Катар ще се проведе през ноември и декември, отнемайки повече от един месец от големите европейски първенства. Нищо чудно и тогава да станем свидетели на масов отказ от участие – дали заради ескалация на конфликта между шиити и сунити в Близкия изток или просто заради липса на интерес.

Можем спокойно да си представим как би реагирал Лео Меси, ако по време на посещението му в страната, спечелила току-що световната титла през 2022 г. (да кажем, Кабо Верде) журналистите го попитат за историческия триумф на местната селекция: „Моля? Ама вие за какво ми говорите?“

Източник: Ел Паис

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията