Реал е действащият европейски шампион

Да стъпиш на „Сантяго Бернабеу”

Лудогорец трябва да се наслади на най-великия си миг

Динко Гоцев
Динко Гоцев 13:25 ч., 08 Дек 2014
0
588
Lap.bg Любомир Асенов

Съдбата е много благосклонна към Лудогорец от самото създаване на този отбор.

Щастливи намигвания с решителни голове в последната минута, стечения на обстоятелствата, които подпомогнаха прогреса на клуба с едва 4-годишна история в елитния футбол. Част от играта, разбира се. Но Лудогорец във вторник отива да играе на едно от местата, за които си струва да харесваш футбола.

Независимо дали симпатизирате на Реал (Мадрид) или не, неизбежно е да признаете: Няма по-голям клуб в Европа и света.

Не говорим за точност на пасовете или брой на головете. Реал с белите му фланелки, с историята, с купите от черно-белите кадри на първите шампионски турнири на Европа... Това е митологията на най-любимата на всички игра.

Стадион „Сантяго Бернабеу” е видял всичко.

Четири пъти върху неговата трева се е решавала купата на европейските шампиони, един път световната титла, един път – европейската. Там е играл веднъж и български клубен тим. Левски гостува през октомври 1979 г. и губи с 0:2, отпадайки от турнира на шампионите с общ резултат 0:3.

Реал е действащият европейски шампион, отбор с двамата най-скъпи футболисти в света (и трима от топ 5, ако прибавим Хамес) – Гарет Бейл и Кристиано Роналдо.

Актуалната „Златна топка” от Португалия вече видяхме и в София, ясно е какво да очакваме от него и в Мадрид.

Реал е клубът на Ди Стефано, Пушкаш, Хенто, Копа.

Героите от първите години на следвоенния футбол, които са аплодирани навсякъде из Европа. Белите им екипи стават символ на победата, а финалът срещу Айнтрахт (7:3) през 1960 г. и досега от мнозина е сочен за еталон на модерния футбол в онова време.

Реал е и клубът на Сантиляна, Хуанито, Дел Боске, Санчис, Буйо, Бутрагеньо, Уго Санчес, Мичел, Пардеса, Йеро...

На Галактикос – отбор от най-скъпите и силни футболисти в света в началото на новия век, но водени от великото чадо на клуба Раул. Раул Гонсалес Бланко – дори името му е на човек, създаден да играе в бяло (бланко от испански – бял).

Мадрид притежава аурата и величието на коронована особа, затова и го наричат Кралски.

Не просто заради емблемата с короната. Това е монарх на футбола, той определя стандарти и с него мериш докъде си стигнал в йерархията на играта. Точно този шанс получи Лудогорец – явлението от Разград с история, която е пълен антипод на тази на съперника му във вторник.

За самия мач няма много какво да се каже. Реал отдавна се е класирал за осминафинал, ще даде почивка на титуляри, но и има мотивацията да помогне на своето непресъхващо голово оръжие Кристиано да достигне Меси по голове в Лигата. Сега аржентинецът води с 3 (71 – 74 за Меси). Лудогорец изглежда удобен сърерник да бъде наваксан пасивът.

В прав текст

За българския шампион гостуването можеда бъде гледано само по един начин. Няма нищо за губене.

Да стъпиш на „Сантяго Бернабеу” ще бъде емоция, която досега играчите не са изпитвали. За двете си години европейски епопеи те играха на „Анфийлд” и римския „Олимпико”, атмосферата няма да им е чужда. Но срещу по-силен отбор и на по-голям и внушителен стадион Лудогорец не е гастролирал.

Математически нещата са ясни – победа праща Разград в Лига Европа, равенство остава шанс и се чака резултат от мача Ливърпул – Базел (трябва победа на гостите), а загуба изхвърля Лудогорец от Европа.

Но да си кажем честно, реалистичният поглед е отборът на Георги Дерменджиев просто да отиде и да играе за собственото си удоволствие и чест.

И да се наслади на срещата с кралската особа. Кой знае дали ще има друга възможност да срещне такава...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията