Големите разходи може да сринат Формула 1

Бившият президент на ФИА Макс Мозли не се въздържа и също се изказа по болезнената тема за ограничаването на разходите във Формула 1

Sportinglife
Sportinglife 10:15 ч., 08 Апр 2015
0
1258
Getty Images

Бившият президент на ФИА Макс Мозли избягва да попада в полезрението на медиите, които се превърнаха в основен негов враг със секс скандала отпреди няколко години, който извади на бял свят някои „особености” на британеца.

Това обаче вече е минало и сега юристът не се въздържа и също се изказа по болезнената тема за ограничаването на разходите във Формула 1 или по-скоро за липсата на такива ограничения.

Не трябва обаче да забравяме, че когато той беше начело на ФИА, световната федерация не свърши нищо, за да ограничи разходите на тимовете в световния шампионат, така че сегашният курс на Бърни Екълстоун и Жан Тод не се различава кой знае колко от това, което правеха преди Бърни и Мозли.

Мозли е на мнение, че постоянно растящите разходи за участие във Формула 1 може да „сринат световния шампионат”, а липсата на съгласие по този въпрос може допълнително да задълбочи кризата, жертва на която вече станаха два тима – Caterham и Marussia и още три имат сериозни финансови трудности.

Британецът, който беше начело на ФИА между 1993 и 2009 година обясни, че покачването на разходите е „огромен проблем” за Формула 1 и разкри, че поне половината отбори имат финансови трудности и това се отразява на представянето им.

Освен това, Мозли критикува и начина, по който се разпределят търговските приходи на Формула 1, като огромната част от тях остават в собственика на шампионата – CVC, който обаче не прави почти никакви инвестиции в надпреварата.

„Поне половината отбори във Формула 1 не могат да се състезават пълноценно, тъй като нямат достатъчно пари и според мен, това не е правилно – заяви Мозли пред агенция DPA. – Ясно е, че никой не би се съгласил един отбор да има двигател с по-голям работен обем от моторите на другите тимове, нали? И в същото време е разрешено един тим да разполага с пет пъти по-голям бюджет от съперниците си, което дава по-голяма разлика и от това да има мотор с по-голям обем.

Това не е честно от гледна точка на спорта. Единственият начин да се постигне компромис по този въпрос е всички да са на едно мнение.

Това, което трябва да се направи е да седне с представителите на отборите и да им се каже следното: „Вижте, имаме огромен проблем, тъй като някои от вас работят с много пари, но други тимове имат сериозни финансови проблеми. Ако продължаваме така Формула 1 ще се срути, затова ви приканвам да се съгласим да направим промяна в тази област.

Трябва всички да са съгласни. За съжаление, такава промяна не може да мине без всички да я подкрепят.”

Освен това, Мозли смята, че Формула 1 стигнала твърде далеч в налагането на хибридните двигатели – нещо, от което, според него, огромната част от феновете на спорта изобщо не се интересуват.

„Разбира се, това са страхотни технологии – призна Мозли. – Но зрителите могат да видят много малко от приложението на тези високи технологии. 90 или 95% от тези технологии няма как да се видят отстрани и освен това всички те се пазят в тайна от отборите, тъй като са твърде ценни.

За мен това е огромна промяна във Формула 1, дали обаче тази промяна е за добро, мисля, че в това отношение правилата стигнаха твърде далеч.

Това също е свързано с разходите, в един момент трябва да има ограничение за това колко пари можеш да похарчиш за такива технологии. В края на моето управление на ФИА се опитахме да наложим подобни ограничения, но за съжаление не успяхме.” 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията