Голямата промяна

Как Масимилиано Алегри покори Ювентус

Sportinglife
Sportinglife 17:45 ч., 08 Апр 2015
0
1533
GETTY IMAGES

Масимилиано Алегри пое Ювентус в момент, в който тифозите на „Старата госпожа“ изпитваха недоумение и шок.

За девет месеца треньорът от Ливорно спечели доверието и симпатиите на съмняващите се в него запалянковци, на футболистите и на шефовете си, отбеляза „Гадзета дело Спорт“ след триумфа в полуфинала за Купата на Италия над Фиорентина.

„Всичко се променя“, въздъхва старши-лейтенант Никола Монтини (в ролята – Клаудио Бигали) във филма „Средиземно море“ („Оскар“ за най-добра чуждестранна лента за 1992), когато помощникът му се влюбва в една проститутка, която заради него спира „да прави живот“.

Същата фраза можем да използваме, за да опишем престоя на Масимилиано Алегри в Ювентус.

Специалистът бе представен на 16 юли 2014 г., само 24 часа след буреносното напускане на Антонио Конте, който заяви, че е изстискал всичко възможно от тази група футболисти.

Онези от нас, които имат по-силна памет, помнят, че тифозите на „бяло-черните“ заляха социалните мрежи с обиди и проклятия заради случилото се. В онзи ден Алегри бе посрещнат на базата във Виново с враждебни скандирания и с възгласи в подкрепа на любимеца на запалянковците Конте.

Девет месеца по-късно промяната е факт: привържениците на „Старата госпожа“ са влюбени в специалиста от Тоскана който им подари най-красивия сезон в последните десет години.

РАВНОСМЕТКАТА

Алегри на практика вече спечели скудетото, като се показа на висотата на рекордния Ювентус, завършил предишното първенство с невероятните 102 т. Освен това треньорът върна „бианконерите“ в топ 8 на Европа – цел, обявена от самия него на пресконференцията през юли.

Торинци продължават напред и в Купата на Италия. Големият удар във Флоренция, който шампионът нанесе, контролирайки напълно мача, дойде в отсъствието на Пол Погба, Андреа Пирло, Карлос Тевес и Стефан Лихтщайнер. Само един голям отбор, който има пълна увереност в силите си може да постигне подобно нещо. Това също е заслуга на Алегри.

ГЪВКАВОСТ

По време на престоя си начело на Милан тосканецът веднъж гостува в „Гадзета дело Спорт“, за да отговори на въпросите на запалянковците.

Отличен събеседник, без много излишни приказки, той внуши на всички мисълта, че схемата с трима защитници се вписва във футболното му кредо, колкото и разходките по бикини в Сибир през януари. Но когато оглави Ювентус, Алегри предпочете да не подрива самочувствието на отбора, който и без това беше недоволен от факта, че е загубил треньора, извел го до три поредни първи места.

Ювентус е по-силен от контузиите

Ювентус все още не е спечелил нищо, но не може да се отрече, че Алегри работи като голям треньор: изпълнителите се променят, резултатите – не, констатира сайтът Goal.com след впечатляващия триумф с 3:0 над Фиорентина за Купата.

„Преди реванша във Флоренция малцина вярваха, че успехът е възможен, като се има предвид поражението с 1:2 у дома“, отбеляза изданието.

„Торинци обаче бяха неудържими, изключителни, фантастични – максимално концентрирани, без излишна самоувереност, но в същото време решени да постигнат целта пред себе си.“

„Основната заслуга за мястото на финала за Купата е преди всичко на Масимилиано Алегри“, подчертава сайтът. „Вярно е, че специалистът от Тоскана завари солидни основи в Юве, но никой не може да отрече, че свърши отлична работа.“

„Въпреки че сезонът още далеч не е приключил, можем спокойно да отсъдим, че би било невъзможно някой да се представи по-добре от него“, гласи заключението на Goal.com.

Тосканецът започна с 3-5-2, като постепенно и плавно премина към 4-3-1-2 – предпочитаната от него постройка от времето му в Каляри. При това специалистът не прати предишната схема в небитието, а я използва като ценно тактическо оръжие, например в Дортмунд след контузията на Погба или във Флоренция в края на мача.

Ето ви най-блестяща илюстрация на твърдението, че „треньорът е шивач, който трябва да се приспособи към плата, с който разполага“.

ОТБОРЕН МАНТАЛИТЕТ

Алегри се представя отлично и що се касае до психологията на групата. В неговия отбор всички се чувстват важни, а новите попълнения се вписват в състава без особени затруднения. Стураро и Матри пристигнаха при почти пълно мълчание през януари, но изглежда, че вече се чувстват в свои води.

Същото се отнася и за Падоин, който играе малко, но винаги, когато влиза на терена, дава своя принос, при това, независимо от поста, на който се подвизава. А какво да кажем за експлозията на Алваро Мората?

Алегри подходи търпеливо към младия испанец, макар че част от запалянковците още през октомври настояваха на висок глас Фернандо Йоренте да му отстъпи мястото си в атаката.

Специалистът обаче показа маниакална упоритост по отношение на дошлия от Реал нападател и го направи титуляр в точния момент Всъщност от мига, в който Мората се появи в стартовата единайсеторка, той повече не я напусна.

КАТО МОУРИНЬО

Настъпи април, а Ювентус продължава битката на три фронта. „Бианконерите“ имат правото да мечтаят и да говорят за требъл, подобен на онзи на Интер на Жозе Моуриньо през 2010.

Ясно е, че тази перспектива едва ли е особено реалистична, като се има предвид какви отбори ще срещне Юве, ако успее да отстрани Монако на четвъртфиналите в Шампионската лига.

Но от напълно възможния дубъл „бианконерите“ на практика ги дели един-единствен мач – финалът за Купата на Италия. Никак не е зле за човек, който бе посрещнат с оглушителни освирквания. Но както знаем, всичко се променя.

Източник: Goal.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията