Защо Вълците упорито отказват да подгонят Байерн

Волфсбург е пред баварците във финансово отношение, но още не смее да им хвърли ръкавицата на терена

Sportinglife
Sportinglife 17:30 ч., 09 Дек 2014
0
414

Кой го иска? Кой го иска?

Въпросното „го“ е почетното (и доста съмнително) звание „Преследвач на Байерн“ (Bayernjäger). Въпросният термин е съвсем нов и е породен от реалността във време, в което традиционната титла „Зимен шампион“ автоматично става достояние на баварците в началото на декември.

Това е чудесна идея от страна на властите (Германския футболен съюз, „Билд“), триумф на творческото опаковане,

предназначен да удостоява със статут на „почти претенденти“ отбори, които всъщност не са никакви претенденти за титлата

Жребият на „преследвача“, естествено, е да гони плячката си. Що се касае до крайния успех, той е незадължителен. Проблемът е, че дори тази доста невзискателна длъжностна характеристика плаши елитните немски клубове.

Обитателите на Бундеслигата отдавна имат навика предварително да омаловажават шансовете си за титлата и да отхвърлят категорично вероятността да се доближат до червените господари на германското първенство. Антиконкурентното примиренчество предшества идването на Пеп Гуардиола с две-три десетилетия.

Акценти от кръга

* Аугсбург е на трето място в класирането и също е силно застрашен да му бъде лепнат етикетът Bayernjäger, особено ако бие хората на Гуардиола за втора поредна година на собствения си стадион идния уикенд.

„Победата ни през миналия сезон не беше случайна!“, заяви шеговито спортният директор Щефан Ройтер тези дни.

Истината е, че Аугсбург се представя наистина сензационно в четвъртия си сезон в елита. След съботната победа над Кьолн вратарят Алекс Манингер обаче отбеляза: „Сега е моментът да похапнем курабийки, а напролет ще видим докъде ще я докараме“.

Звучи като някаква хитра австрийска поговорка.

* Байерн победи Байер (Леверкузен) с 1:0 в мач, в който имаше много тактически финес, но твърде малко екшън в наказателните полета.

Франк Рибери донесе победата на баварците със 100-ия си гол за клуба, но везните се наклониха в полза на домакините с влизането на Себастиян Роде на почивката.

„Той е страхотен тип и винаги натиска докрай педала на газта, когато е на терена“, коментира Гуардиола.

* В Дортмунд зрителите имаха възможност да изгледат най-новия холивудски хит „А-КЛОП-аликсис не сега“. Борусия надви Хофенхайм с 1:0 и отлепи от последното място.

Домакините преглътнаха несправедливо отменен гол, но този път, за разнообразие, късметът бе на тяхна страна, когато Тарик Елюнуси падна след влизане на Невен Суботич в пеналта, а реферът си затрая.

В интерес на истината, жълто-черните приличаха на самите себе си от предходните сезони, като Клоп получи възможността да използва титулярната си отбрана в пълен състав (Пишчек, Хумелс, Суботич, Шмелцер) за първи път от финала на Шампионската лига през 2013 г.

Гюндоган игра блестящо като типична „десетка“, но вратарят ветеран Вайденфелер бе пратен на пейката. 34-годишният страж бе сред най-слабите в последните седмици и трудно ще успее да си върне титулярното място.

Този комплекс е пуснал толкова дълбоки корени в немския шампионат, че изглежда напълно непреодолим. Само Борусия (Дортмунд) се осмели да се опълчи на утвърдения в Бундеслигата ред и то под девиза „мач за мач“. И разбира се, мнозина ще изтъкнат, че

жълто-черните бунтовници платиха солено за неподчинението си, след като баварският гигант им отмъкна Гьотце и Левандовски

Този смразяващ кръвта прецедент показва защо Волфсбург набързо се дистанцира от опитите да му бъде лепнат етикетът Bayernjäger, въпреки че наистина прави солиден сезон и почти смогва да поддържат темпото на водача в класирането (разликата е 7 точки).

„Не искаме главата на Байерн. Омръзна ми да го повтарям всяка седмица“, заяви леко изнервен треньорът на Волфсбург Дитер Хекинг в събота.

Отборът му току-що бе победил Хановер с 3:1 (осми успех в последните девет шампионатни мача) и дори капитанът на Байерн Филип Лам се съгласи, че Вълците имат най-големи шансове да спрат поредното мюнхенско шествие към шампионската салатиера.

Никога досега Волфсбург (шампион през 2009 година) не е събирал 29 точки след 14-ия кръг, но Хекинг упорито отказва да прояви каквито и да е аспирации към първото място.

„Байерн е изключителен отбор“, коментира 50-годишният треньор. „За да успеем да ги настигнем, те ще трябва да играят с по седем души във всеки мач“.

Последното на този етап не изглежда особено вероятно, въпреки че

Гуардиола и броящият мухите „вратар“ Мануел Нойер вероятно с радост биха приели подобен хендикап

Що се касае до Вълците, те на този етап мислят единствено за Шампионската лига.

„Искаме да се утвърдим в челната четворка в следващите няколко години“, заяви спортният директор Клаус Алофс, на когото мнозина приписват заслугата за подобрилите се резултати на тима. Едва след това клубът на „Фолксваген“ може да планира сериозна атака към челото.

„Отново ни приемат за сериозен играч в Бундеслигата“, заяви с гордост д-р Гарсия Санс, президентът на надзорния съвет пред сп. „Кикер“. „Ние във Волфсбург искаме да напишем една нова успешна история в Бундеслигата: сравнително нов клуб, който удържа мястото си във футболния елит благодарение на добри идеи, търпение и упорита работа“.

Е, чувалите с пари също не пречат, разбира се

„Фолксваген“ наля стотици милиони евро в клуба в последните години, така че ревизорите от отдела по финансова състоятелност на УЕФА ще проучат внимателно баланса на Волфсбург.

„Чакаме посещението им“, призна Алофс. Според „Ди Велт“ обаче долносаксонците са убедени, че ще получат зелена светлина от хората на Мишел Платини.

Засега Хекинг няма особени проблеми да отхвърля обвиненията в метеж срещу Баварската империя

Мюнхенци са толкова далеч напред, че тази година може да ги догони единствено собствената им опашка. Любопитно е обаче докога Вълците ще продължат да проявяват забележителната си и самоналожена скромност, като се имат предвид финансовите ресурси на компанията собственик.

Успехите на женския тим на Волфсбург (шампионска титла и Шампионска лига през миналия сезон) загатват, че мъжете скоро също ще започнат да колекционират трофеи.

„Те са в по-добро финансово състояние от всички останали клубове в Бундеслигата, включително и от Байерн“, предупреди наскоро генералният мениджър на Майнц Кристиян Хайдел.

Богатството на „Фолксваген“ наистина няма граници. Автомобилният гигант дори може да си позволи да остане на втори план, докато други печелят отличия на терена за него. Чрез дъщерната си компания „Ауди“ концернът е собственик на 9% от Байерн. Това възлиза на 2,16 шампионски титли, 1,52 Купи на страната и на почти половин КЕШ. 

Източник: Гардиън

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията