Кои бяха големите изненади в Големия шлем през 2014?

Ник Кирьос продължи традицията на 19-годишните

Sportinglife
Sportinglife 18:20 ч., 09 Дек 2014
0
537
Getty Images

Досието на всяка изгряваща звезда на световния тенис започва с голяма победа.

19-годишният Сампрас надви Иван Лендъл и Андре Агаси през 1990 г. по пътя към титлата от US Open.

19-годишният Федерер сломи Сампрас на Уимбълдън през 2001-а, а 19-годишният Надал се справи с Федерер на полуфиналите на Ролан Гарос през 2005 г.

На тазгодишния Уимбълдън отново 19-годишен хвърли бомбата.

Безстрашният Ник Кирьос, в чиито вени тече гръцко-малайзийска-австралийска кръв се справи със световния №1 по това време Рафаел Надал в четири сета. Сензацията получи огромен световен отзвук и съвсем очаквано бе посочена от сайта на ATP за най-голямата изненада през сезона.

Кирьос правеше дебют на Уимбълдън с уайлд кард, след като през 2013 г. бе вдигнал трофея на двойки при момчетата заедно със сънародника си Танаси Кокинакис.

Ник дойде в Лондон след титла от Чалънджъра в Нотингам, но имаше само една победа в ATP тура до момента през сезона.

Това обаче не го смущаваше особено и той стана първият играч, достигнал до четвъртфиналите на Уимбълдън в дебюта си след Флориан Майер през 2004 г. Кирьос пласира 70 уинъра и 37 аса, като записа името си като едва вторият играч извън Топ 100, който елиминира актуален лидер в световната ранглиста след Андрей Олховски, който побеждава Джим Къриър в първия кръг на Ролан Гарос през 1996 г.

"Играх изключителен тенис. Нещата малко куцаха на ретур, но се справих. Сервирах на добро ниво и съм много щастлив", каза Ник след триумфа си. "Трябва да си вярваш, че можеш да спечелиш от самото начало на мача и аз го направих. Справих се невероятно, въпреки че той удряше страхотно, както винаги."

"Очевидно е, че това е най-голямата победа в кариерата ми и никога няма да я забравя. Започвам да трупам голямо самочувствие, защото този успех е огромен", заяви тогава Кирьос, който се поздрави с успех със 7-6(5), 5-7, 7-6(5), 6-3 над Бика от Майорка.

В прав текст

Роджър Федерер се поздрави с феноменален сезон в годината, в която навърши 33.

Швейцарският Маестро обаче също попадна в класацията с изненадите. По-точно е вероятно да се каже, че Ернест Гулбис попадна в нея след шеметния си успех на Ролан Гарос над една от най-големите легенди на тениса за всички времена.

За 17 години Федерер си извоюва статута на почти недосегаем, когато спечели първия сет в мач от Шлема и никой не се съмнямаше, че традицията отново ще продължи, след като поведе на Гулбис в двубоя им от четвъртия кръг на Ролан Гарос. Балансът му бе смразяващ след спечелен първи сет - 238-11, но латвиецът явно имаше други планове.

Федерер пропусна шанса си във втория сет, когато изпусна аванс от 5-3 и 40-15 на свой сервис, след което Гулбис изравни резултата. Латвиецът проби на два пъти в третия сет и се добра до ранен пробив в решителната част за 6-3 след три часа и 42 минути, в които резултатът бе 6-7(5), 7-6(3), 6-2, 4-6, 6-3.

"Това е най-голямата победа в кариерата ми", заяви Гулбис в интервюто на корта. "Съжалявам, че трябваше да спечеля, защото знам колко много обичат Роджър всички фенове. Това беше труден мач, но така е в спорта", философски отбеляза Гулбис.

Роберто Баутиста Агут намери място в селекцията от пет изненадващи двубоя след 4-6, 6-3, 5-7, 6-4, 7-5 във втория кръг на Australian Open над Хуан Мартин дел Потро. След като даде само четири гейма на Тим Смичек в първия кръг в Мелбърн, дойде време за мач с аржентинеца, №5 в световната ранглиста по това време.

Баутиста Агут показа много силна игра и със 72 уинъра по пътя си се поздрави с успех с 4-6 6-3 5-7 6-4 7-5, след като на два пъти изоставаше в резултата. Мачът продължи почти четири часа и завърши в 1:20 ч. след полунощ местно време след многобройни прекъсвания през деня заради високи температури и буря.

Баутиста Агут спаси 13 от общо 17 точки за пробив, до които достигна аржентинецът и постигна първия си успех над опонент от Топ 5. В следващия кръг обаче загуби от Григор Димитров в четири сета.

"Във всеки момент Роберто играеше добре и правеше невероятни удари. Сервираше успешно и направи много уинъри от форхенд и бекхенд", коментира Дел Потро след поражението.

Шампионът от Мелбърн Стан Вавринка понесе удар от Гийермо Гарсия-Лопес още в първия кръг на Ролан Гарос - 6-4, 5-7, 6-2, 6-0.

След като бе надиграл Рафаел Надал на финала на първия турнир от Шлема за годината, а след това преодоля Роджър Федерер по пътя към титлата си в Монте Карло, Стан се изкачи до третата позиция в ранглистата.

Добрата серия обаче бе прекъсната неочаквано след загуба в четири сета от Лопес. Така Вавринка стана първият шампион от Australian Open, който губи още в първия кръг на Ролан Гарос след Петър Корда през 1998 г.

В петата голяма изненада през сезона отново бе замесен испанец. Андрей Кузнецов изхвърли Давид Ферер селд 6-7(5), 6-0, 3-6, 6-3, 6-2 във втория кръг на Уимбълдън.

Ферер страдаше от стомашен вирус на Ролан Гарос и не бе играл на трева преди пристигането си на All England Club.

Руснакът от своя страна имаше само три победи на трева в тура преди тази над испанеца и нито една над играч от челната десетка.

Той не беше печелил мач в турнир от Шлема почти от година, но успя да хвърли бомбата срещу Ферер. Кузнецов преодоля на два пъти изоставане в резултата, за да се поздрави с успеха. Отличи се със 77 уинъра и девет пробива. В третия кръг Кузнецов отстъпи на Леонардо Майер, а месеци по-късно изненада Фернандо Вердаско на US Open в друг петсетов трилър. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията