Гарет Бейл увеличи аванса на домакините на 2:0 в 38-ата минута

След махмурлука от „Анфийлд” и „Бернабеу”

Шампионската лига вече е статистика и история, а за Лудогорец идва най-трудния „мач”

Sportinglife
Sportinglife 09:25 ч., 10 Дек 2014
0
533
Getty Images

Реал Мадрид победи Лудогорец с 4:0

Разградчани завършиха на последно място в група В на Шампионската лига

Шампионската лига вече е статистика и история, а за Лудогорец идва най-трудния „мач”.

И е време в този клуб да се събудят, за да разберат, че цветята и розите бяха до време. Махмурлукът от „Анфийлд” и „Бернабеу” скоро ще мине.

Разбира се, постижението от 4 точки и голова разлика 5:14 е добро, особено сравнено с единственото досегашно българско участие в груповата фаза на Шампионската лига.

Тогава Левски записа шест нули и допусна баланс от 1:17. В много по-трудна група, разбира се, както и с далеч по-лишен от блясък и скъпоплатени звезди състав.

Но не това е основният извод от европейската есен на Разград.

Нещата са супер, печалбите огромни, имиджът – излъскан... Но има много ръжда по стените от злато, които градят свои и чужди около този отбор.

Да започнем оттам, че Лудогорец не бива да повтаря грешките на Левски отпреди 8 години и да не надгради върху успеха.

В прав текст

Лудогорец да се пази от грешките на Левски отпреди 8 години.

Липсата на свежест в тима е видна – това е състав, който вече две години реално не се променя.

Да не говорим, че сред титулярите имаме 34-годишният Йордан Минев, 30-годишните Козмин Моци, Светослав Дяков, Марселиньо, а скоро и Фабио Ешпиньо ще влезе в клуб „30”.

Да, силата е в ротацията и в наличието на 2 състава – един за Европа и един за вътрешните мачове, но дали класата е наистина равна? Видя се, че излизането на Моци срещу Базел бе решително, а само съдбата предпази Лудогорец от повече контузии през есента.

Друга такава – на Роман Безяк в атака, донесе липса на голове от нападател в груповата фаза на Лигата. Не е случайно – в тази зона на терена не се инвестира на трансферния пазар и Разград остана само с офанзивни халфове, както и неособено продуктивния Юнес Хамза. А отбор без голаджия е притеснително уязвим, защото няма кой да свърши най-важната работа и да реализира усилията на всички.

Липсата на конкуренция в определени мачове у нас също е проблем.

След 4:0 в безметежен двубой с примирени домакини в Дупница, Лудогорец пое четири гола и в Базел, напълно надигран.

След 4:0 в друг лежерен мач в Стара Загора преди дни, дойде 0:4 от Реал, макар че едва ли има нещо по-очаквано от загуба с такъв резултат на „Сантяго Бернабеу”. И все пак не е съвпадение, че най-силните си мачове в групата (срещу Реал и Ливърпул у дома) Лудогорец изигра след тежки сблъсъци на „Герена” (2:3) и на „Армията” (1:1).

Шампионите на България имат проблеми с вратарския пост, не се заблуждавайте.

Променливите изяви на Владо Стоянов оставят въпросителни кога точно той ще е в стихията си и ще спаси всичко, и кога ще загуби концентрация и ще пусне евтин гол. Това не са характеристики на голям вратар.

Георги Дерменджиев след загубата от Реал

Лудогорец направи много. Сега не е моментът за кардинална преценка на това, което се случи. Отборът участва за пръв път. Следващата година, когато играем в Шампионската лига ще имаме много по-голяма рутина.

Играхме на „Сантяго Бернабеу" с Реал, но консумирахме четири гола от статични положения. Отборът се защитаваше, но игра футбол. Идеята беше да не се браним глухо в защита. Имахме възможности, те бяха три или четири, а не една или две.

Аз съм доволен от мача. Това е една невероятно голяма рутина за тези футболисти. Опитът, който трупа, ще даде плодове. Отборът ни стои на много добро тактическо ниво. Колко бързи атаки проведохме? Ако се отиграят малко прецизно, можеше да отбележим гол тук в Мадрид.

Имахме малшанса, че Реал гони 19-а поредна победа, а Роналдо гони Меси по голове. Излязоха мотивирани и вижте с какъв състав. Лудогорец се държа много достойно.

Ние имахме възможност в началото да завършим с по-добри резултати, когато не ни познаваха добре. Мисля, че и с Ливърпул, но и с Реал в София можехме да постигнем по-добри резултати. В началото не ни стигна късмет, а след това не ни разрешиха да вземем тази точка.

Това е едно стъпало за Лудогорец, което ще се повтаря. В бъдеще искам да се падат такива отбори.  Това са точков актив, средства и авторитет.

В защита двамата крайни бранители скоро ще са за подмяна – Минев едва ли ще издържи още дълго на темпото, въпреки че всички играчи на отбора изглеждат свежи и бързи, независимо от възрастта. Кайсара пък е единственият сериозно конвертируем играч на трансферния пазар по схемата „възраст-класа-потенциал”.

На 25 години бразилецът играе страхотно и без съмнение ще бъде искан още през януари от отбор от Европа.

И ако излезе Моци... Става беля.

Може да се търси подобрение и в средата на терена, а в атака е задължително.

Но дори не толкова спортно-технически са казусите за решаване след махмурлука от Шампионската лига.

Дали Георги Дерменджиев е точният човек.

Той олицетворява скучното и клиширано поведение на един треньор, а и изглежда някак ударен от липса на самочувствие край тъчлинията. Това ли трябва да е личността, която да даде увереност на своя тим? Оставаме настрана тактическата му състоятелност, но и излъчването на един наставник е много важно.

Дали вътрешното първенство няма да дойде прекалено бързо и ударно за излетялите високо в Космоса играчи?

Да не стане така, че Лудогорец „да забрави” за първото място, без което няма нов опит за влизане в групите?

Защото от „Бернабеу” до „Бончук” разликата е голяма, но и в двата мача трябва да се печелят точки. И когато това става с кръв и пот, лесно няма. Друг е въпросът, че понякога за Разград у нас нещата не стават така.

Преди 8 години Левски научи урока по трудния начин и докара нещата дотам да не играе евротурнири, да не е считан за заплаха за титлата и да няма пари за заплати.

Не запази състава и спортно-техническото си печелившо ядро, не реинвестира правилно спечелените куп пари от Лигата, не надгради върху успеха си.

Сега Лудогорец трябва да стъпи на земята, а не да гледа отвисоко случващото се.

Защото футболът такива грешки не прощава.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията