Как ще делят парите от Мача на века?

Откъде идват милионите за двубоя между Пакиао и Мейуедър

Динко Гоцев
Динко Гоцев 09:10 ч., 20 Апр 2015
0
1052
Getty Images

Няма значение кой ще спечели. Поне не и от финансова гледна точка. На следващия работен ден след 2 май, когато е боят, Мани Пакиао ще получи от промоутъра си чек за 50 милиона долара.

Това е гарантираното базово плащане – хонорарът му за мача с Флойд Мейуедър.

Боб Аръм, импресариото зад успехите на Пакиао, обяснява. „Сложно е – ще бъде голям банков трансфер, в който близо 30 процента ще останат по веригата за данъци, за местни щатски такси в Невада, както и за агенти.”

Но това е само началото на осребряването на най-чакания мач в бокса от десетилетия.

Чекът на Флойд ще е доста по-голям – поне 80 милиона.

Договорът гарантира на двамата разпределението на оборота от боя, като 60 процента отиват за Мейуедър, а 40 – за Мани.

Вероятно, когато приключи счетоводството и приходите бъдат точно пресметнати, двамата ще имат по доста над 100 милиона в банковите си сметки само от този мач.

„Това е уникална ситуация – коментира Кен Хършман, президент на HBO Sports. – Двамата най-популярни бойци в света на един ринг.”

И наистина – уникално е.  На един мач на Маями Хийт в НБА през януари те се срещнаха лице в лице и уредиха боя за 40 минути.

При условие, че 10 години промоутърите им избягват да го сторят.

„Сега и двамата сме на върха на славата си – уточнява Мейуедър. – Трябваше да се бием в рамките на тази или следващата година, след това няма смисъл.”

HBO е дългогодишен партньор на Пакиао, а Showtime има мултимилионен договор за правата на боевете на Мейуедър.

Сега двете конкурентни компании работят заедно, което се е случвало само веднъж в историята – за боя Тайсън – Ленъкс Люис през 2002 г.

Ще разпределят общия приход според контракта за този бой.

Най-много пари ще влязат от системата pay-per-view с индивидуалния абонамент, който само в САЩ струва по 99 долара. Боят на Мейуедър с Оскар де ла Оя през 2007-а бе гледан в 2,5 милиона домакинства в Щатите, а този ще надхвърли това число с лекота.

Очаква се поне 4 милиона абоната да се включат, а само 3 милиона – което се смита за сигурно, гарантират 300 милиона долара.

Кабелните компании, които ще предават платения мач, ще получат между 30 и 40 процента от приходите, в зависимост кой как е маркетирал срещата и в какъв обхват я е излъчил като абонати.

7,5 процента отиват за HBO и Showtime, а останалото – за боксьорите.

Вероятно, то ще е около 300 милиона долара в края на вечерта, а тогава започва и подялбата между двете суперзвезди.

Има някои детайли – например, ако приходът е само 160-180 милиона, то двамата делят 51:49 процента за победителя. Но ако е повече, както се очаква, Мейуедър взима 60 процента, а Пакиао – 40. Идеята е, че и двамата са се обединили – името на Флойд продава по-добре в Америка.

Вероятно точно заради това се очаква и реванш в Макао до 12 месеца. Там Пакиао ще е „златната кокошка”, защото в Азия името му е парола.

Само от входните билети и екстрите в залата се очакват 72 милиона долара. Някои места стигат до 250 000 долара. Още 35 милиона ще дойдат от международното излъчване (без Китай, където системата е отделна и там ще се знаят числата месеци след боя).

12 милиона идват от спонсори, а те се делят поравно директно от боксьорите. Около 1 милион долара само в Щатите ще донесат продажбите на артикули – мърчандайзингът на боя.

Така двамата най-богати боксьори в света ще станат доста по-богати след Мача на века, който ще гледаме на 2 май в Лас Вегас.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията