Борнемут - от подаянията до масата на милиардерите

"Черешките" показаха, че са с твърда костилка

Sportinglife
Sportinglife 09:15 ч., 28 Апр 2015
0
1155
GETTY IMAGES

Това е една поучителна и вдъхновяваща история, която ще остане незабравима.

Малкият южен клуб Борнемут, който неотдавна събираше подаяния от феновете си, за да оцелее, от следващия сезон ще седи на една маса с милиардерите от Висшата лига.

Преди 7 години Борнемут бе пред ликвидация, година по-късно бе на един мач от това да изхвърчи от Футболната лига, а днес се готви за най-голямото предизвикателство в историята си.

Геройството на Йока и Уотфорд

Развитието на сезона в Чемпиъншип докосна и нас. Низвергнатият от Левски Славиша Йоканович изведе Уотфорд до промоция във Висшата лига.

Сърбинът не успя да намери общ език с отговорните фактори на "Герена", но на Острова разгърна потенциала, който го направи известен след успехите с Партизан.

Йоканович пое "стършелите" на трето място през октомври миналата година и бе четвърти мениджър в рамките на по-малко от половин година.

Първоначално нещата не тръгнаха добре и изобщо не му даваха много шансове да се задържи на поста, но Йока опроверга скептиците.

Клубът има специфична структура и мениджърът не е с развързани ръце, както е в нормалните британски отбори.

Трансферите минават през специална комисия, базирана в Италия и пряко отговорна пред боса Джино Поцо.

Годината започна трудно с две поражения през януари, но след това Уотфорд бе безапелационен и мястото в Премиършип вече е гарантирано.

След победата с 3:0 над Болтън, "черешките" са с три точки и 19 гола по-добра голова разлика от Мидълзбро, което означава и първа промоция в Премиършип. Радостта е голяма и заслужена, но пътят бе трънлив и изпълнен с препятствия.

През 1997 г. Борнемут толкова е закъсал финансово, че изпада в администрация. Феновете отделят средства - който колкото може - и на практика това става първият обществен клуб в Европа.

"Едва ли някой от нашите привърженици е мечтал за това, което стана реалност. Бяхме на колене и се молехме за пари", спомня си бившият директор Тревър Уоткинс. Инициативата вдига временно Борнемут на крака, но през 2008 г., само десетина по-късно, клубът изпада във втора администрация.

Дълговете на южняците са в размер на 4 млн. паунда, а с тежката задача да го издърпа от блатото се заема Жералд Краснър от трейдърската компания "Begbies Traynor".

"Спомням си една пресконференция, която беше от 12:00 ч., а пет минути по-късно не знаех дали ще имам пари да продължа да търгувам. Бях на пет минути от това да ликвидирам Борнемут", заяви той.

Настоящият председател Джеф Мостин вади пари за следващия месец и клубът излиза успешно от администрацията.

Мостин пръска стотици хиляди от любов по Борнемут, без дори да допуска, че ще види футболната си страст в компанията на най-големите. "Когато гледам отбора в Match of the Day следващия сезон, на лицето ми ще грее усмивка", казва Краснър.

Клубът преодолява администрацията, но не избягва изпадането и започва сезон 2008/09 във Втора лига с -17 точки и трансферно ембарго. Нещата изглеждат доста мрачни за "черешките", които след уволнението на Джими Куин, назначават за мениджър Еди Хау. По това време той е само на 31 години...

Но историята му е неразривно свързана с клуба. Той идва в Борнемут на 13 и пробива до първия състав. Контузия го принуждава да окачи рано обувките на пирона, но успява да попие занаята от мениджърите, с които работи.

Педантичен в подготовката и с поглед върху детайлите, той не променя стила на Борнемут, който прескача от лига на лига.

Хау залага на динамичния и атакуващ футбол, а какво по-хубаво от това той да е същевременно и печеливш? Успехите му донесоха признание и в момента мениджърът е най-важната част от клуба и неговия прогрес.

"Прекарах 10 години в Борнемут и бях най-успешният мениджър в историята, но дойде Хау и буквално ме издуха. Той е фантастичен и обожавам да гледам как играе отборът му", заявява Хари Реднап.

Мистерията с руския собственик

Толкова малко се знае за руския милиардер Максим Демин, собственик на клуба, че той може да се разхожда спокойно из центъра на града без да бъде разпознат. Той бе доведен от бившия директор и собственик Еди Мичел и постепенно изкупи акциите му.

За Демин е известно, че е установен в Швейцария и не посещава мачовете на отбора от суеверие. Той е натрупал състояние от бизнес с пластмаси и е човекът в основата на трансформацията на Борнемут както на терена, така и извън него.

"Ако мениджърът и собственикът продължат да работят толкова добре, имаме много по-голям шанс за успех", споделя Краснър.

Сезонът на счупените рекорди

"Черешките" започнаха кампанията с победа с 4:0 като гости на Хъдърсфийлд, което ги изпрати на върха в класирането и даде тон за останалата част от сезона. От 4-ти ноември миналата година Борнемут не е излизал от челната шестица, като се справи успешно с предизвикателството на бивши клубове от Висшата лига като Мидълзбро и Норич.

Победата с 8:0 над Бирмингам през октомври беше първата най-изразителна от един мач преди близо осем десетилетия, в който побеждават с 10:0 през 1939 г., а на следващия ден избухва Втората световна война.

Отделно от това беше счупен рекордът за най-резултатен сезон, най-много победи като гост, най-много точки и най-важното - бе постигната промоция във Висшага лига.

И всичко това бе направено със сравнително малък бюджет.

Около 3 млн., платени за Калъм Уилсън, беше най-скъпата лятна покупка. Повечето от останалите играчи бяха тези, с които бе постигната промоцията от Лига 1 в Чемпиъншип.

"Това е най-добрият Борнемут, който съм виждал от 30 години. Говоря със стари наши фенове и те твърдят, че никога не сме играли такъв динамичен футбол", твърди бившият защитник на "черешките" Джон Уилямс.

Но с голямата крачка идват и големите отговорности.

Главната цел пред Борнемут е ясна - отборът да успее да се задържи във Висшата лига. Задачата ще е трудна за малката риба в дълбоките води на големите пари и влияние. Още повече, че клубният дом "Голдсендс стейдиъм" със своя капацитет от 11,700 места ще е най-малкият стадион във Висшата лига.

Приходите от промоцията, а след това от телевизионните права ще са добри и много от тях ще бъдат инвестирани в трансфери. С Хау, Демин и южняшката упоритост симпатичният крайбрежен клуб има своите шансове.

За нас остава удовлетворението, че ще видим нещо различно и нещо непознато.

Борнемут е пример, че невинаги пресата е способна да изхвърли малките и бедните. "Черешките" показаха, че костилката им е твърда, а сега трябва да затвърдят впечатлението.

Едва ли има непредубеден фен на футбола, който няма да стиска палци на Борнемут да оцелее. А това е едно от многото неща, които прави футбола толкова велик.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията