Ноле, рискът заслужава ли си?

Джокович избра да пропусне Мастърса в Мадрид и отваря пътя към титлата за Надал

Sportinglife
Sportinglife 14:25 ч., 29 Апр 2015
0
1430
GETTY IMAGES

Защо световният №1 и човекът, който може би най-горещо мечтае най-накрая да се добере до титлата на Ролан Гарос избра да пропусне Мастърса в Мадрид?

Та това е един от най-важните турнири в клей сезона. Новак Джокович има една цел с огромна тежест за него. Не само за този сезон, но и в цялата му кариера.

Няма нищо, което Ноле да желае повече и което може да го накара отново да избухне в сълзи на корта (както при първата му Уимбълдън титла преди 4 г.), както това, да затвори кариерен Голям шлем.

Не са много звездите, които са успяли да вдигнат поне веднъж и четирите трофея от великото каре.

Пътя към вечна слава в история на тениса са извървяли само Фред Пери, Дон Бъдж, Род Лейвър, Рой Емерсън, Андре Агаси, Роджър Федерер и Рафаел Надал. Тази великолепна седморка обаче скоро може да приветства нов член на елитния си клуб.

Джокович триумфира 5 пъти на Australian Open, два пъти на Уимбълдън и веднъж на US Open. Ясно е какво липсва на сърбина, нали? Ролан Гарос!

Както и всички други жертви на ерата "Рафаел Надал", Ноле се надяваше, че ще дойде миг, в който испанецът ще забрави как да се плъзга по клея и да печели отново и отново.

Единствено Роджър Федерер успя да запише името си върху купата през 2009-а.

Четири пъти преди това и пет след това, Рафа напускаше непобеден корт "Филип Шатрие" с екип напълно изгубил цвета си изпод клея, но и с купата в ръце.

През тази година обаче има надежда. През тази година Надал не е същата безмилостна машина, има твърде много точки за защитаване и твърде много несигурност в мислите си.

И в този момент Джокович решава да пропусне Мастърса в Мадрид? Той шегува ли се?!

Сърбинът вече има 12 години стаж в професионалния тур и над 600 мача, което го поставя в елитна категория от тенисисти, които имат право да избират на кои от иначе задължителните Мастърси да играят без да ги грози наказание.

Световният №1 има изключително малко точки за защитаване преди Ролан Гарос и спечели почти всеки един турнир през сезона, в който се включи. И въпреки това въпросът остава - защо Мадрид?

Отговорът може да е много прост.

Мадрид е единственият клей Мастърс, който предлага далеч по-различни ословия. Заради надморската височина на испанската столица, топката отскача много повече, отколкото това се случва в Рим, Монте Карло и Париж.

Условията в Мадрид са много различни спрямо Ролан Гарос, въздухът, надморската височина, плъзгането по корта. Всъщност, испанският Мастърс се отличава коренно от всеки друг турнир на клей.

Имайки предвид, че вече взе трофея в Монте Карло, световният №1 може да намира за разумно да не влага допълнителни усилия в турнир, за който се нуждае от период на допълнителна адаптация.

Джокович иска да е във върхова форма в Рим и Париж.

Напълно отпочинал, напълно готов за битка за единствената титла, която му липсва. Решението на сърбина обаче крие огромен риск.

Ами ако Надал грабне трофея в Мадрид? Матадора се срина срещу Фабио Фонини в Барселона, но в Монте Карло загатна за най-добрия си тенис.

Тогава Ноле спря Рафа в царството на Краля на клея, но ще успее ли втори път, ако Надал инжектира така необходимото му самочувствие с Мастърс титла?

Тогава Джокович отново може да гледа отблизо как титлата му се изплъзва и да трябва да се задоволи просто достигане до финала в Париж или дори по-ранно отпадане.

Схемата ще е изключително важна в това издание на турнира, защото съществува немалка вероятност Рафа да стартира турнира извън Топ 4.

Ноле, рискът наистина ли си заслужава?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията