Тъжен финал

Сезонът за баскетболния Левски приключи още на четвъртфиналите

Анна Николова
Анна Николова 08:00 ч., 04 Май 2015
0
704
Lap.bg

Нов шампион ще има тази година Националната баскетболна лига. Миналогодишният – Левски - сдаде трона след като загуби безславно четвъртфиналния плейоф срещу Черно море още след първите две срещи.

Едва ли специалисти и фенове обаче са очаквали по-различен развой на събитията, след като цяла година треньорският щаб на Левски и баскетболистите бяха заети с далеч по-важна битка – тази за оцеляването на клуба. Изходът от нея все още е неясен, защото решение бе намерено само до края на този сезон.

Сега за Константин Папазов предстои нов епизод от нея, за да се знае каква ше бъде съдбата на „сините” догодина.

„Логичен край на една кошмарна година, в която сътворихме едно положително нещо - да съхраним клуба и да довършим сезона”, отбеляза Тити след последния сигнал на двубоя с Черно море.

Общо 10 баскетболисти от шампионския състав и двама треньори, в това число и помощник-треньора Тони Дечев си тръгнаха от клуба през тези месеци.

„Болеше ме всеки път, в който си тръгваше играч. Разбира се, нямаше как да се сърдим, но видяхте, че имаше и такива, които останаха. Всичко бе въпрос на личен избор”, отбеляза Константин Папазов.

Въпреки че игра през по-голямата част от годината с юноши наставникът не се отказа и участва и в престижната Адриатическа лига, бори се и в първенството и турнира за Купата на България.

„Много ми се искаше да изиграем още един мач. Независимо, че не вярвах да победим. Човек се надява на чудо до последно. Просто заради сезона и поведението ни на терена, което имахме с играчите, заслужавахме, за наше лично удовлетворение.

След заминаването на Тони Дечев се появиха други трудности, които ни пречеха да работим правилно през седмицата.

Не казвам, че с по-добър тренировъчен процес резултатът щеше да е различен, но може би поне щяхме да противодействаме повече.

Преминахме през тежки контузии на Димитър Ангелов, на Павел Иванов. Имахме 6-7 дни, докато децата бяха във ваканция, когато се готвехме в пълен състав. Единственият период от февруари насам, в който тренирахме 10 човека. Няма как това да не се отрази. След Адриатическата лига настъпи срив, който можеше да бъде овладян само с нормален тренировъчен процес”, отбеляза Константин Папазов.

В тежката битка, която води той през годината ръка му подадоха само няколко по-малки компании и феновете на тима.

Последните дори станаха част от благотворителен спектакъл, с който да бъдат събрани средства, гарантиращи оцеляването на тима до края на този сезон.

„Благодаря на всеки, който в различна форма, помогна на този отбор. Дано съдбата бъде благосклонна и се случи нещо положително. Защото, ако в следващите два месеца не се промени нищо, картината ще е много лоша”, откровен бе Папазов.

Или иначе казано – София ще остане без баскетболен отбор след като още преди години своето съществуване спря и ЦСКА.

„Червените” сега правят и невъзможното да развият школата си, но все още няма яснота кога и дали изобщо отново ще имат представителен състав.

На ход обаче не е само българския бизнес. Съдбата на Левски зависи и от морала на техните конкуренти в шампионата.

Защото въпреки тежките раздели в редиците на „сините” все още има баскетболисти, които биха били отлични попълнения за всеки тим. Привличането им пък, в период, в който няма яснота за бъдещето на настоящия им клуб, би било безкрайно лесно. И от гледна точка на факта, че спорта е и бизнес никак не неоправдано. Но и доста непочтено и по-скоро удар под кръста, отколкото опит за създаване на реална конкуренция.

„Искам да помоля всички клубове да изчакат и да ни дадат шанс в следващите 1-2 месеца да се спасим и да запазим този отбор, а не да започнат да разграбват веднага. Факт е, че единствено от Рилски спортист показаха морал, докато всички други мътиха главите на играчите. Моля ги да ни дадат малко време и едва тогава да започнат”, призова Папазов.

Дали ще то чуят ще стане ясно съвсем скоро. Както и дали финалът за Левски няма да бъде още по-тъжен от вече случилият се срещу Черно море.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията