„Боя на века” показа бъдещето

10 000 човека гледахме стрийма на някакъв тип, който ни показваще това, което гледаше на големия си телевизор

Sportinglife
Sportinglife 08:55 ч., 04 Май 2015
0
2448
Getty Images

Подобно на милиони зрители по света, и аз гледах мача между Флойд Мейуедър и Мани Пакиао в компанията на други фенове на бокса. Но с едно изключение – не си бях у дома и компанията ми беше виртуална.

Точно така, заедно с много други като мен, аз гледах мача с помощта на приложението Periscope.

Само няколко дни по-рано се шегувахме с мои колеги, че приложенията Periscope и Meerkat ще се използват много сериозно за „Мача на века”. Никой от нас нямаше представа колко прави ще се окажем.

Кабелните оператори имаха проблеми с връзките за платените канали и това отложи началото на мача с 45 минути, което означаваше, че за първия рунд Periscope и Meerkat бяха готови за действие.

Никога не съм имала намерение да плащам 90 или 100 долара, за да гледам мача на живо, ще гледам повторението му по НВО другата седмица.

Но след като се събудих с махмурлук и установих, че мачът тепърва започва, реших да проверя дали мога да го гледам на Periscope.

Включих се в третия рунд и видях, че има десетки стриймове в глобален мащаб, който излъчваха мача. Някои от тях просто предаваха картината от телевизора или екрана на компютъра, на който вървеше мача.

Броят на стриймовете се оказа впечатляващ, като разнообразието беше сериозно: различни кадри, различен коментар, включително и от фенове, можех да гледам с виртуална компания от много хора в една стая или пък сама.

Според картата на Periscope, стриймовете идваха от цял свят. Един дори беше позициониран в полицейски участък в Африка.

Мачът между Мейуедър и Пакиао наистина беше новина от световен мащаб и светът показа сериозен интерес към този бой.

Не пропускайте, че Periscope все още действа предимно в Щатите и е ограничен за последните модели на iPhone, но въпреки това приложението вече глобално приложение.

Ясно е, че Periscope и Meerkat не са създадени, за да стриймват през тях събития, за които кабелната ви компания иска да й платите 100 долара. Затова и в хода на мача много стриймове бяха спрени – някои от самите ограничение на Periscope, други заради проблеми с интернета. Което направи гледането на срещата истинско предизвикателство – един стрийм работеше известно време, после спря, прехвърлих се на втори, трети и т.н, после се върнах на първия и т.н. И скоро стана ясно, че най-популярните стриймове в Periscope биват най-бързо затваряни.

В крайна сметка аз изгледах половината мач с испански коментар, заедно с още 10 000 зрители – това беше максималният брой зрители.

Да, 10 000 човека гледахме стрийма на някакъв тип, който ни показваще това, което гледаше на големия си телевизор.

В крайна сметка, можем ли да отсъдим, че Periscope е нова форма на пиратство или поне приложението поощрява тази нова форма на пиратство? Все пак, става въпрос за разпространение на платено съдържание без този, който го прави, да има право на това. Но в случая, не това е най-важното.

Да гледаш мач на Periscope се оказа социално преживяване, както и доста интерактивно.

Което е доста по-различно от много пиратски стриймове в нета, излъчващи платени канали или НВО.

И да си признаем честно: повечето от хората, които използваха Periscope, за да гледат този боксов мач, никога не са имали намерение да платят 100 долара за него. Никога.

Медийните компании ще са недоволни от пропуснатите приходи, а този проблем ще става все по-сериозен при следващите подобни събития.

Но Periscope, който е собственост на Twitter, може да се окаже полезен инструмент.

Стига да намери начин да се справи с излъчването на пиратско съдържание. Да, някои репортери използваха приложението, за да споделят с аудиторията информация за мача, но огромната част от потребителите го използваха, за да гледат бокса чрез пиратско излъчване.

И истината е, че по този начин излъчването не може да се сравнява с това да гледаш мача на собствения си голям телевизор. Малко напомня на снимането с камера в киносалона, за да осигуриш пиратско копие на новия филм, същността на действието е такава.

Но има и още нещо – чрез Periscope споделяш изживяването с още много хора. Има нещо омагьосващо в това да гледаш на живо.

Но съществува и една голяма разлика с времето отпреди 15 години, когато предавания като Big Brother излязоха на голямата тв сцена.

Сега почти всеки може да стриймнe сигнал в интернет. Трябва ти само смартфон. И това е доста могъщо оръжие.

Да, другата седмица ще гледам повторението на мача по НВО, но нещо ми подсказва, че тръпката няма да е същата като онази, която изпитах, когато го гледах на живо с още 10 000 човека, при това на испански.

Източник: Mashable.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията