Сега вече ЦСКА няма избор

УЕФА глоби клуба за нарушаване на финансовия феърплей

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 09 Май 2015
0
1413
Lap.bg

ЦСКА явно трябва да тръгне по нов път на управление, след като и УЕФА ясно показа, че клубът е затънал в блатото на хаоса.

Европейската централа наложи санкция от 200 000 евро на „червените”, както и условия, които трябва да бъдат изпълнени до края на 2015-а по регулирането на бюджета и доказване на баланс в приходната и разходната част.

Монако, Спортинг и Рома също го отнесоха

Три големи клуба на континента - Монако, Спортинг и Рома, също бяха ударени по наредбите на финансовия феърплей от УЕФА.

Клубът на Димитър Бербатов е глобен с 13 милиона евро и трябва да регистрира 22 вместо 25 играчи в евротурнирите за следващия сезон.

Рома получи санкция от 6 милиона евро и същото ограничение в играчите с картотеки за турнирите, а Спортинг бе глобен с 2 милиона евро.

Преди година Манчестър Сити бе наказан с ограничаване на играчите и глоба, а ПСЖ плати близо 20 милиона евро заради нарушаване на правилата.

Глобата е същата, каквато бе наложена и на Левски точно преди година, като „сините” още не са убедили УЕФА, че са изпълнили условията. Така над тях виси опасността 200 000 евро да им бъдат „удържани” от очакваните приходи от евротурнирите, ако Левски вземе купата.

За ЦСКА ситуацията е не по-малко критична.

Ден преди решението на УЕФА новият мажоритарен собственик Ивайло Манджуков призна, че фалит не е изключен и състоянието на клуба е трагично.

Решението на УЕФА е логично с оглед на управлението на ЦСКА в последните 6-7 години, в които приходите идваха от спорадични трансфери на отделни играчи в чужбина и 2-3 проблясъка в евротурнирите, а се говореше за издръжка на отбора от 8-9 милиона на година.

Александър Томов е похарчил 14 милиона лева за първия тим и клуба през 2014-а, а ЦСКА има реален приход от не повече от 3-4 милиона (трансферите на Ивайло Чочев и Сержиу Буш, тв права, базови пари от евротурнирите, където тимът отпадна в първия кръг).

Именно това пише в обявеното решение на УЕФА.

Няколко клуба, сред които ЦСКА и руският Краснодар, например, се задължават да „излязат начисто” през сезон 2015-2016 г., след като не успяват да го направят за последните три години, в които са под мониторинг.

До края на 2015-а ЦСКА трябва да декларира конкретни резултати от мерките, които взима по въпроса. Вече е съвсем сигурно, че армейците няма да получат лиценз за евротурнирите, но въпросът тук е за оцеляването на клуба.

Новото ръководство е притиснато до стената, защото да се харчи както досега, без да има приходна част в бюджета, е невъзможно – вече и официално, с решението на УЕФА.

В плановете, които Манджуков вече загатна, влизат драстично редуциран бюджет с разходна част от не повече от 2-3 милиона лева на сезон, инвестиция в базата и школата, опит за постепенно преструктуриране и налагане на нов модел на управление, свързан с извличане на максимални печалби от маркетинг и популярността на клуба у нас.

Всичко това обаче ще отнеме много време, а в ЦСКА са изпуснати не 7, а поне 17 години. Затова и ударът от УЕФА е всичко друго, но не и неочакван.

Но вече е последната сигнална лампа, че най-титулуваният ни клуб няма накъде повече да върви без посока. Или ще влезе в коловозите, или ще изчезне в спиралата на банкрута и неясното бъдеще.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията