Volkswagen ще е страхотно допълнение към Формула 1

Гран при на Испания през уикенда подхрани сериозни слуховете

Sportinglife
Sportinglife 15:20 ч., 11 Май 2015
0
344
GETTY IMAGES

Гран при на Испания през уикенда подхрани сериозни слуховете, че автомобилният гигант Volkswagen наистина гледа към Формула 1 и е твърде вероятно да се включи в шампионата чрез луксозната си марка Audi.

Първо бившият президент на Ferrari Лука ди Монтедземоло и бившият пилот Герхард Бергер подхвърлиха, че германците вече разучават какво е необходимо за сериозна програма във Формула 1, а след това отново се появи информация, че собственикът на Red Bull Дитрих Матешиц действа активно, за да привлече VW-Audi в шампионата.

Слуховете се активизираха, след като най-големият противник на участието на VW във Формула 1 – председателят на надзорния съвет на компанията Фердинанд Пиех подаде оставка, след като загуби битката за влияние в компанията срещу главния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн.

А Пиех, който има сериозна вражда с Бърни Екълстоун, на няколко пъти беше заявил, че докато той е начело на компанията Volkswagen няма да участва във Формула 1.

Дни след оставката на Пиех от компанията с половин уста отрекоха да имат интерес към световния шампионат, но малко по-късно босът на Audi Руперт Щадлер призна, че германския концерн „проучва” Формула 1.

А и да не забравяме, че бившият шеф на тима на Ferrari Стефано Доменикали от няколко месеца работи за Audi и от компанията упорито отказват да съобщят с какво точно се занимава италианецът.

„Ще е страхотно ако VW влезе във Формула 1”, заяви Бърни Екълстоун в Барселона. В предишния си коментар по темата Бърни обясни, че на драго сърце ще подаде оставка, ако това ще гарантира появата на VW в световния шампионат, но той избра идеално момента, в който да каже това – точно когато Пиех се разделяше с Volkswagen.

Слуховете за идването на Volkswagen са свързани с бъдещето на Red Bull – тимът е в криза и търси начин да се раздели с доставчика си на мотори Renault, тъй като французите за втори пореден сезон имат сериозни трудности с новия си хибриден турбо двигател.

VW и Red Bull работят отлично заедно – компанията на Матешиц е спонсор на програмата на VW в световния рали шампионат, както и на участието на Audi в германския пистов шампионат за туристически автомобили (DTM). Отделно от това, Red Bull е сред спонсорите на Audi и Porsche в световния шампионат за издръжливост (WEC).

Това отново събуди предположенията, че Матешиц е готов да продаде двата си тима във Формула 1 – единия на Audi и Volkswagen, а другия – на Renault.
„Red Bull няма да напусне Формула 1 – допълни Екълстоун. – Аз искам да предпазя спорта от такава възможност. Разбирам много добре недоволството на Red Bull от правилата за двигателите, на мен те също не ми харесват.”

Бърни обаче реши да не повдига отново въпроса за промяна във формулата за моторите във Формула 1, той отдавна се бори срещу новите хибридни V6 турбо мотори и иска шампионатът да се върне към 2,4-литровите V8 атмосферни агрегати, но получи ултиматум от Mercedes, че шампионите ще напуснат веднага, ако нещо подобно се случи.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията