Вратар или плеймейкър?

Синът на Зинедин Зидан е един от героите на Евро 2015

Анна Николова
Анна Николова 08:10 ч., 20 Май 2015
0
675
Lap.bg

Футболните отбори на Германия и Франция са отборите, които тази година ще определят шампиона на Европа за юноши до 17 години. Първенството, което бе поверено на България е на своя финал като за последния мач у нас пристига лично президентът на УЕФА Мишел Платини.

Оценки за страната ни и за представянето на отборите тепърва ще бъдат правени. Няколко неща обаче си струва да бъдат отбелязани.

На първо място страхотната еуфория и рекорда по посещаемост, поставен на първия двубой  в Стара Загора.

Близо 11 000 зрители бяха на стадион „Берое”, за да видят тимовете на България  и Хърватска, постижение, което до този момент не бе записвано на друг двубой, освен на финален на такъв форум.

Полуфинали, резултати


Белгия – Франция 1:1 (редовно време), 1:2 (след дузпи)


Германия – Русия 1:0

Финал, 22.05, 20,00 часа, Бургас

Франция-Германия

На приличен интерес се радваха и останалите срещи, което прави абсолютно оправдани неистовите усилия на футболния съюз и общинските ръководства това първенство да остане в България въпреки десетките чисто организационни препятствия.

Чисто футболно и на този шампионат, по добра стара традиция, имаше играчи, чието присъствие нямаше как да остане незабелязано.

Било заради името, което носят, било заради качествата им. А понякога и заради двете.

Точно такъв е случаят с вратаря на единия тим финалист – Франция. Момчето с №1 носи фамилията Зидан.

И е едно умалено копие на бившата суперзвезда и настоящ шеф в Реал Зинедин Зидан. И няма как да е по-друг начин след като големият Зизу е негов баща.

Всъщност Лука Зидан е основният „виновник” Франция да спори за титлата.

Защото двубоят с Германия от полуфиналите бе решен с помощта на дузпи, а стражът хвана три от изпълненията на съперника. Лука обаче имаше блестящи изяви и в предишните двубои. Не случайно в груповата фаза Франция приключи без нито едно допуснато попадение във вратата си.

Да направиш интервю с Лука Зидан обаче си е сериозно предизвикателство. Момчето не обича срещите с журналисти именно заради фамилията, която носи и неизменните въпроси за баща му Зинедин.

Вратарят на Франция всъщност е едно от четирите деца на легендарния играч на Олимпик (Марсилия), Реал и Ювентус. Всички до едно се занимават с футбол, всички до едно са в академията на Реал. Лука е роден на 13 май 1998 г.

За изключителните му качества говори факта, че през миналата есен той бе повикан да пази вратата на отбора на Реал (Мадрид) за юноши до 18 години, вместо да играе при своите връстници в по-долната възрастова категория.

Именно заради изявите си в този състав през април Лука бе избран за №1 на своя пост на петия международен шампионат по футбол за юноши до 18 години в Дубай.

Лука направи впечатление още преди седем години когато тимът на Реал спечели детската Шампионска лига, отново с помощта на дузпите. Герой на тима тогава стана именно синът на Зинедин Зидан.

„Мисля, че го чака страхотно бъдеще”, категоричен бе преди месец помощник-треньорът на юношеския тим на Реал Хоакин Санчес Алварес.

„Той ще стане много класен вратар. Да, сега все още допуска грешки, от време на време играе като полеви играч, участва в защита, дори понякога в атака. Но нали сте виждали как играе Мануел Нойер?”, обяснява и треньорът на френския национален тим за юноши до 17 г. Жан Клод Гуинтини.

В първия състав на Реал също внимателно следят развитието на Лука.

Още преди година – на 16 март 2014 г. тийнейджърът бе повикан за първи път да направи тренировка със звездите на „кралския клуб”. Ситуацията се повтори и през март тази година когато се оказа, че и Касияс, и Навас са заети с националните си отбори.

Извън терена Лука е като всяко друго момче.

Обича да слуша музика, а по време на Евро 2015 в хотела можеше да бъде забелязан да играе тенис на маса с хърватите, снукър с шотландците, билярд със своите съотборници от Франция. Но пък бе един от малкото, които трудно можеха да бъдат видени в лоби бара, за да търси по-добра wi fi-връзка и да прекарва часове с Интернет.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията