Куп неизвестни преди финалите между Балкан и Лукойл Академик

Тимът от Ботевград обжалва наказанието си пред Арбитражната комисия

Анна Николова
Анна Николова 09:15 ч., 22 Май 2015
0
441
Lap.bg

Малко повече от 24 часа преди началото на финалните двубои в мъжкото баскетболно първенство неизвестните се оказаха повече от известните. Причината – наложеното в сряда наказание на единия финалист – Балкан (Ботевград) за лишаване от домакинство.

Санкцията предизвиква сериозна дискусия в баскетболните среди – както сред феновете, така и сред специалистите.

Още в първите часове след нейното обявяване на наказанието реагира президентът на Националната баскетболна лига и на Рилски спортист Петър Георгиев. Той поиска Дисциплинарната комисия да преразгледа наказанието и да наложи на Балкан единствено финансово наказание.

„За допуснатите нарушния на срещата от 19.05. ДАС е в правото си да наложи санкциите, предвидени в Дисциплинарно-административния правилник.

С оглед обаче важността на финалните двубои на НБЛ, в името на баскетбола и истинската баскетболна публика (която, вярвам, че в огромното си мнозинство не споделя изстъпленията на малка група псевдофенове), моля ДАС да преразгледа решението си относно лишаването от домакинство на Балкан, като го замени с допълнителна парична санкция или отложи изпълнението му за началото на следващия сезон.

Отново в името на баскетбола и баскетболната публика призовавам клубовете-финалисти да направят  възможното всички мачове от финалния плейоф да се играят в подходящи зали и да са един истински празник на баскетбола”, написа в писмото си Петър Георгиев.

Сменят датите за финалните срещи

Докато изчакват решение на дисциплинарната комисия ръководството на Балкан проведе разговори с колегите си от Лукойл Академик за промяна на датите във финалните плейофи, съобщи bball.bg.

Първите две срещи от серията ще се проведат по програма на 23 и 25 май в Спортния комплекс в Правец. Третият двубой е изтеглен за 27 май вместо за 28 май, както бе по програма.

Евентуален четвърти двубой ще се играе на 29 май, вместо на 30 май, а при нужда от пета среща, тя ще бъде на 1 юни.

Корекциите са свързани и с предстоящите в “Арена Ботевград” мачове на националите ни по волейбол с Канада на 30 и 31 май от Световната лига.

В резултат на това Дисциплинарната комисия се самосезира и се събра на извънредно заседание.

След дълга дискусия обаче членовете й взеха решение да не променят наказанието на тима от Ботевград. Отменена обаче бе една от глобите, наложени на тима – за техническо нарушение на помощник треньора Любомир Лилов в размер на 100 лева.

От ръководството на Балкан обаче реагираха незабавно и подадоха жалба до Арбитражната комисия на федерацията.

В жалбата от клуба уточниха, че комисията не прави разлика между "глоба" и "имуществена санкция", които имат различен юридически смисъл и законодателят прави ясно разграничение между двата термина. Това е главното основание за искане отмяна на наложените наказания.

От Балкан са категорични, че не приемат наказанието за лишаване от домакинство заради факта, че извършеното нарушение не попада в нито една от предвидените в чл. 37.2 от Дисциплинарно-административния правилник на НБЛ хипотези, а именно: “навлизане на терена, блокиране на съдийската маса, заплахи към длъжностните лица или други непристойни прояви, които създават ненормална обстановка на терена и извън него”.

В жалбата си клуба пише още, че дежурният делегат не е спазил Дисциплинарно-административния правилник, според който трябва незабавно (максимум до 20 минути) след завършване на мача, да уведоми отговорния представител на клуба (ръководител или треньор) за установено нарушение и неизпълнение на задължение във връзка с проведения мач.

С  писмо към Дисциплинарната комисия, ръководството на федерацията и ръководството на Националната баскетболна лига се обърнаха и феновете на Балкан.

„Господа, ръководещи българския баскетбол, ние, верните привърженици на Балкан Ботевград и на българския баскетбол, с ръка на сърцето съжаляваме и най-искрено молим за прошка! Приемете нашите най-дълбоки извинения!

1. За това, че толкова много обичаме българския баскетбол и най-вече Балкан Ботевград!
2. За това, че изказът ни не е така изискан, какъвто е на привържениците на останалите отбори (например интелигентната публика на Левски), които никога, ама никога не са използвали такива нецензурни и просташки скандирания!
3. За това, че сме най-многобройната баскетболна публика в България, за това, че сме 4000, а не 4, и в Ботевград баскетболните мачове винаги са празници!
4. За това, че сме така несправедливи към Вас и българския баскетбол, постигнал завидни позиции на международно ниво под Вашето авторитетно, далновидно и принципно ръководство!
5. За това, че всяка година в края на сезона Ви създаваме огромно напрежение и страх с многобройното си присъствие, и Ви се налага истерично да противодействате!
6. Затова, че ни има! Опасяваме се, че наказанията, които ни налагате, са твърде недостатъчни! Призоваваме да помислите за изключване на отбора ни от НБЛ, за да не нарушаваме хармонията, спокойствието и най-вече установения ред в този елитен и интелигентен формат!”, написаха привържениците.

Решението по казуса се очаква в следващите дни. Ако Арбитражната комисия не отмени санкцията на Балкан се очаква третият мач от серията с Лукойл Академик да се играе в зала „Универсиада” в София.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията