Роджър Федерер с 88,6 млн. долара е номер 1 по спечелени пари от наградни фондове за всички времена

Половината от парите в тениса са за Топ 10

Голямата тройка – Джокович, Федерер и Надал, е прибрала над 30 млн. долара от наградни фондове през 2014 г.

Sportinglife
Sportinglife 23:15 ч., 14 Дек 2014
0
509
Getty Images

Преди по-малко от месец аржентинецът Томас Бучас възропта срещу разпределието на парите в мъжкия тенис. „Около 100 човека могат да живеят от този спорт, а останалите не получаваме почти нищо!”, написа в гневно писмо към ITF световният №1355.

Реално, има огромна разлика в банковите сметки на играчите от Топ 100 и останалите състезатели, а дори вътре в първите сто в ранглистата се отварят пропасти.

Данните сочат, че от всички наградни фондове през сезона, членовете на Топ 10 са си разпредели общо 59,6 млн. щатски долара, което е 48,08%.

Факт

Голямата тройка – Джокович, Федерер и Надал, е прибрала над 30 млн. долара от наградни фондове през 2014 г.

А само Голямата тройка – Джокович, Федерер и Надал, е прибрала четвърт от цялата сума.

Световният №1 властва и тук с 14 млн. долара, следван от Роджър (9,4 млн.) и Рафа (6,7 млн.). Благодарение на своите 7 трофея, Джокович е заработил повече от всичките девет французи в първата стотица, както и повече от сбора на приходите на всички тенисисти от №68 до №100 в света.

Бляскавият сезон на Ноле в комбинация с увеличението на наградните фондове на повечето турнири от професионалния тур, го изведе до второ място в класацията за всички времена със 72,4 млн. долара. Преди 27-годишния настоящ господар на мъжкия тенис се намира само Роджър Федерер с 88,6 млн.

Факт

Роджър Федерер с 88,6 млн. долара е номер 1 по спечелени пари от наградни фондове за всички времена

Излезем ли обаче от рамките на първите 30 при мъжете, виждаме доста интригуващи тенденции на подбора на турнири от професионалистите.

И ранкингът спира да има толкова пропорционално отношение към парите от наградните фондове.

Например, 87-ият в света Едуард Роже-Васлен е прибавил към сметката си 1,16 млн. долара (само половината от тях на от турнири на сингъл), което го поставя на 24-о място по този показател. Обяснението – французинът натрупа победи в четирите турнира от Големия шлем, осем от деветте Мастърса и добави успехи на двойки (като титлата от Ролан Гарос заедно с Жулиен Бенето).

За сравнение, Рикардас Беранкис, който е само на едно място пред Роже-Васлен в ранглистата, е спечелил пет пъти по-малка сума от наградни фондове.

Обясниението – литовецът така и не успя да премине през квалификациите на турнир от Шлема и най-сериозните му постижения са титли от два чалънджъра.

По подобие на Роже-Васлен, още 8 тенисисти от Топ 100 се намират поне 20 места по-напред в класацията по заработени пари за 2014-а.

Това е така, защото все повече състезатели предпочитат да си дават шанс да попълват банковите си активи и от турнирите на двойки и по-нискоразредните надпревари, което нерядко повлиява на представянето им на сингъл в Мастърсите и Шлема и съответно – на класирането им в ранглистата.

Петте най-големи изненади в ATP тура през 2014

Без турнирите от Големия шлем

На практика извън първата 30-тица се е формирало едно ядро от състезатели, чиито амбиции трудно ще застрашат доминацията на Джокович, Федерер или Надал, но пък им осигуряват стабилни доходи през сезона. В момента стотицата се затваря от Го Соеда, който завърши 2014-а със 123,904 долара по-богат.

Така че в думите на 1355-ия в света Бучас се крие немалка доза истина, но не цялата истина.

Извън наистина най-тесните кръгове на тенис елита, ранкингът не е толкова правопропорционален  на парите от наградни фондове. Но трябват и победи.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията