Ганчев и ЦСКА – бракът е неизбежен

Бизнесменът е единственото спасение на „червена” България

Джони Кейджов
Джони Кейджов 10:05 ч., 25 Май 2015
0
730
Lap.bg

Гриша Ганчев прави пети опит да влезе в ЦСКА.

Още едно лице е в играта, когато си припомним 1999 година. Тогава президент на „червените” бе Любослав Пенев, сега треньор на тима. Преговорите между Ганчев и Пенев пропаднаха. Славният нападател се надяваше сам да се справи с ЦСКА, но след месец-два склони да продаде клуба на Васил Божков.

Няколко години по-късно отново се заговори, че Гриша Ганчев е вариант да стане собственик на „червените”, но отново остана далеч от „Армията”.

Най-реалните възможности бяха в две последователни лета през 2012-а и 2013-а.

Първо Ганчев трябваше да стане партньор с „Титан” в ЦСКА и да си разделят акциите.

Неговата идея бе президент на клуба да е Христо Стоичков, а треньор – Стойчо Младенов. Така двама от най-обичаните лица на „червена” България щяха да ръководят най-успелия клуб под финансовия надзор на друго голямо „червено” сърце – Гриша Ганчев. Тогава от „Титан” в последния момент се отметнаха от сделката. Говори се, че е спряна от най-високо ниво в държавата.

През 2013 година Христо Стоичков дори влезе в ЦСКА като треньор! Отново с благословията на Ганчев. Тогава „Титан” вече бяха решили да хвърлят кърпата. За разлика от днес клубът имаше европейски лиценз, но доброволно се отказа. Стоичков изкара три седмици начело на ЦСКА, а разговорите между „Титан” и Ганчев се разредиха и проектът отново отиде в архивите.

Днес „червените” са на прага на пропастта.

Актуалните собственици Ивайло Манджуков и Милко Георгиев сами признават, че нямат финанси за ЦСКА. Говори се клубът да бъде обявен в несъстоятелност и да се създаде нов, който да бъде пуснат административно от БФС в „А” група. Подобен ход обаче е опасен по няколко точки.

На първо място е какво ще каже държавата, която ще загуби своите 11 милиона.

На второ – всички останали кредитори на ЦСКА имат право да заведат дела срещу БФС, защото не са им платени задълженията. А на всичкото отгоре въпросните Манджуков и Георгиев искат в новия клуб да направят нискобюджетен отбор, който да съществува...

Наближавайки 12-ия час, на сцената отново излезе Гриша Ганчев.

При това с името си. „Ако държавата е съгласна, много, много бързо ще стане”, каза бизнесменът пред вестник „Труд”. Надеждата на „червените” фенове за светло бъдеще изведнъж отново се появи на хоризонта.

В случая Ганчев не трябва да пита Манджуков и Георгиев дали ще му дадат акции. Напротив – той ще преобразува своя Литекс в нов ЦСКА.

Чист от дългове. Историята е показала, че Ганчев има спортно сърце и раздава пари, за да има силен отбор. Правеше го с едни мащаби в Литекс, ами в ЦСКА?

Изведнъж от будна кома „червените” могат да станат отбор, който да хвърли ръкавицата към Лудогорец и най-накрая да спре доминацията на „орлите”.

Затова и интернет пространството е изпълнено с оптимизъм, че този път няма кой да спре процеса.

Той би означавал, че ПФК "ЦСКА" АД ще продължи по своя път, който явно означава обявяване в несъстоятелност. Държавата и кредиторите ще се надяват синдиците да намерят някой лев за връщане.

А феновете ще припознаят новият ЦСКА като свой. Това може да стане още в неделя, когато техният тим посреща именно Литекс и Гриша Ганчев на „Армията”. От петия път е време да има и брак.

Друго развитие може да означава изчезването на ЦСКА от футболната карта.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията