Старомодното дерби на Рим

Защо ли? Защото основните герои за двата тима не са първа младост. Рома ще разчита на Франческо Тоти, а Лацио – на Мирослав Клозе

Динко Гоцев
Динко Гоцев 13:10 ч., 25 Май 2015
0
613
Getty Images

Преди две години Рома и Лацио се срещнаха на финала за Купата на Италия. Всички казаха, че това е най-важното градско дерби в историята на това съперничество.

Днес, двата тима се сблъскват в предпоследен кръг от Серия А и отново се говори за най-важното дерби на Вечния град.

Рома има точка повече от Лацио и ако победи ще си гарантира второто място и директно влизане в групите на Шампионската лига. Орлите обаче няма да се предадат без бой.

Дербито на Рим никога не е скучно. В него винаги е имало ярки герои.

Сега обаче то може да изглежда малко старомодно. Защо ли? Защото основните герои за двата тима не са първа младост. Рома ще разчита на Франческо Тоти, а Лацио – на Мирослав Клозе.

Двамата са общо на 74 години!

Казват, че първото дерби никога не се забравя. А и как да го забрави Мирослав Клозе, когато го реши с победен гол в добавеното време!

Германецът е на 36 години, но вече донесе толкова незабравими емоции на тифозите на Лацио. А и не само на тях. Ветеранът спечели всичко, което можеше и държи рекорди, които трудно ще бъдат подобрени.

В първото си дерби на Рим на 16 октомври 2011, той донесе победата над Рома, като в онзи момент Лацио беше в тежка серия от 5 поредни загуби срещу местния съперник. Резултатът беше 1:1 до 93-ата минута, когато Миро с едно брилянтно отигравани взриви публиката на Лацио.

И се зарадва така, както рядко сме го виждали да го прави в кариерата му изпълнена с триумфи. Всъщност за Клозе е запазена марка, да не дивее много след гол. Той е умерен и спокоен. И винаги концентриран. Но озни гол в дербито си заслужаваше малко емоции.

Любовната му афера с тифозите на Орлите е невероятна и рядко публиката на Лацио е приемала толкова добре чужденец.

Клозе има над 300 гола в кариерата си, но този срещу Рома със сигурност е на предно място в списъка му.

Но той не е единственият срещу Вълците. Вторият бе през ноември 2012 г. Тогава Лацио обърна Рома от 0:1 и спечели с 3:2. И тогава Клозе се радва бурно. Но онзи гол си остава последният в дербито за немеца.

Клозе е почти на 37 г. (навършва ги на 9 юни). И се надява на един последен подарък за тифозите.

Може би в края на сезона той ще напусне Лацио и ще се върне в родината (има оферта за пост в националния тим на Германия). Но една силна емоция срещу Рома може да го накара да остане още една година в Рим. Победен гол в дербито, който да прати Лацио в Шампионската лига със сигурност може да те накара да размислиш. При положение, че може да играеш в Европа отново.

За Франческо Тоти въпросът с напускането не стои все още.

Макар че е на 38 години, капитана на Рома продължава да е най-важният играч в състава. Един ден ще дойде и този ден, в който Тоти ще се оттегли. Ще има сълзи, спомени, носталгия. Но това няма да е сега.

Капитанът на Вълците ще излезе в своето 41-о дерби в кариерата.

В уикенд, в който Стивън Джерард се сбогува с Ливърпул, Шави – с Барселона, Тоти остава един от малкото от своя род в Европа. Очаква се през лятото и Касияс да се раздели с Реал Мадрид и в този списък от мохикани с над 700 мача за своя клуб, ще остане Тоти.

Принца на Рим е топстрелеца в това съперничество с 9 гола срещу Лацио в първенството и 2 за Купата на Италия.

А когато става въпрос за радост след гол срещу съперника, Тоти не е като Клозе.

Той не е старомоден и обран в емоциите. При последният си гол срещу Лацио, Франческо изуми всички, като си направи селфи пред агитката на Рома. Но това не е най-добрата му идея в тези дербита.

През 1999 г. Тоти показа фланелка с надпис „Пак ви пречистих“. През 2003 г. той допълнително наля масло в огъня, като след поредното попадение показа „6 Unica” или „Уникална си”. Посланието беше за съпругата му Илари Блази, но бе отправка и за шестия му гол във вратата на Лацио. Друго от марковите изпълнения на Тоти бе през 2005 г., когато се направи на оператор след гол във вратата на Лацио. Той отиде и пое управлението на една от камерите край терена. През 2005 г. пък отпразнува попадение във вратата на Орлите с топката под фланелката, за да покаже радостта си от това, че е станал баща.

Годините си минават, но Клозе и Тоти са невероятни. Двама световни шампиони и истински легенди.

Германецът написал история навсякъде, където е играл, а италианеца – самият е историята на Рома. Кой ще напише следващата глава в славната си кариера тази вечер в дербито?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията