Арести във ФИФА за корупция за милиони

Нарежданията за арестите са от САЩ

Sportinglife
Sportinglife 09:45 ч., 27 Май 2015
0
848
Getty Images

Арести са били извършени тази сутрин в хотела на ФИФА в Цюрих, като са отведени няколко от шефовете на централата.

Нареждането за арестите е от САЩ, като за някои от задържаните вероятно ще има процедура по екстрадиране към Америка.

Те са заподозрeни в получаване на подкупи на обща сума от няколко милиона долара от началото на 90-те години на миналия век досега.

Един от тях изглежда е вицепрезидентът Джефри Уеб, а останалите се предполага, че са Едуардо Ли, президент на футболната федерация на Коста Рика, Еухенио Фигередо от Уругвай, вицепрезидент на ФИФА и бивш президент на футболната асоциация на Южна Америка, както и Джак Уорнър, президент на Карибския футболен съюз и бивш вицепрезидент на ФИФА.

Ръководството на ФИФА се събра на извънредно заседание и се очаква извънредна пресконференция.

ФБР провежда разследване за корупция срещу ФИФА вече четвърта година и вероятно арестите са следствие на улики срещу някои от босовете на централата. Департаментът по сигурността на САЩ ще даде пресконференция следобед и ще обясни случилото се по изгрев слънце тази сутрин в Цюрих.

Всички фактори във ФИФА са в швейцарския град, където в петък е конгресът на централата, на който Сеп Блатер се очаква да бъде преизбран за президент.

Швейцарецът е абсолютен фаворит да бъде преизбран на поста за пети мандат, а единственият му опонент е Принц Али Бин Ал Хюсейн от Йордания.

Междувременно 83 процента от футболните запалянковци не искат Блатер да остане президент на ФИФА. Това показват резултатите от анкета на "Transparency International" между 35 хиляди души в 30 страни.

Другите двама кандидати за поста бяха Луиш Фиго и Михаел ван Прааг, но те се оттеглиха през миналата седмица. Проучването е проведено, когато и четиримата все още са били в борбата за поста.

Фиго беше предпочитан кандидат за нов президент на ФИФА с 59,1 процента, пред Ван Прааг (8,7), Принц Али (5,3) и Блатер (2,2), като 24,6 процента са отговорили, че предпочитат друг кандидат.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията